Ιωάννινα: Παγκόσμιο συνέδριο της ISCA

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στα Ιωάννινα από 3 έως 6 Νοεμβρίου 2012 οι εργασίες του παγκοσμίου συνέδριου της ISCA (Διεθνής Οργάνωση Τουριστικών Σπηλαίων). Στο συνέδριο αυτό συμμετείχαν μέλη των διοικήσεων σπηλαίων από τριάντα πέντε χώρες (ΗΠΑ, ΡΩΣΙΑ, ΚΙΝΑ, ΕΥΡΩΠΗ) και συζητήθηκαν σημαντικά θέματα σχετικά με την προστασία, δείχνοντας το μεγαλύτερο σεβασμό στο ευαίσθητο οικοσύστημα των σπηλαίων, τη διαχείριση, καλύτερη αξιοποίηση και προβολή τους,

Τα μέλη της ISCA χαιρέτισε ο Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Φίλιππας Φίλιος και καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Οργανισμού Σπηλαίου και Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων κ. Κώστας Γκόγκος, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου.

Στη συνέχεια μίλησε ο Πρόεδρος της ISCA κ. David Summers, την ομιλία του οποίου παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον οι σύνεδροι οι οποίοι στο πλαίσιο της συνάντησης επισκέφθηκαν το Σπήλαιο Περάματος και τα αξιοθέατα των Ιωαννίνων.

Οι συμμετέχοντες έμειναν εντυπωσιασμένοι από τον πλούσιο διάκοσμο του Σπηλαίου Περάματος και τις μοναδικές ομορφιές της περιοχής μας, και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από τη φιλοξενία και τη διοργάνωση του συνέδριου.

Στην αποχαιρετιστήρια εκδήλωση που οργανώθηκε το τελευταίο βράδυ της παραμονής τους στα Γιάννινα απονεμηθήκαν αναμνηστικές πλακέτες στο προεδρείο της ISCA, στο Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Φίλιππα Φίλιο, στον πρόεδρο της UIS (Διεθνής Οργάνωση Σπηλαιολογίας) κ. Andy Eavis, στην αντιπροσωπεία από την Τουρκία και στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Βασίλειο Γιαννόπουλο.

Ο Πρόεδρος του Σπηλαίου Περάματος κ. Κωνσταντίνος Γκόγκος συνοψίζοντας τα αποτελέσματα του συνέδριου αναφέρθηκε σε ένα νέο δυναμικό ξεκίνημα για την ISCA και το νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σε ότι αφορά τη δραστηριοποίησή της, την ανταλλαγή απόψεων και κυρίως ενεργοποίησή της για την προώθηση προς επίλυση μιας σειράς προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα σπήλαια.

Ευχαρίστησε όλους τους σύνεδρους καθώς και τα μέλη του Δ.Σ. του Σπηλαίου για το ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους. Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Περάματος, συνοδεία δημοτικού συγκροτήματος παρουσίασε χορούς του τόπου μας, δίνοντας το στίγμα του λαϊκού μας πολιτισμού, κάτι που χάρηκαν ιδιαίτερα οι σύνεδροι οι οποίοι χόρεψαν μαζί τους καθώς και με τη λαϊκή ορχήστρα που ακολούθησε.

Στο τέλος οι ξένοι σύνεδροι εξέφρασαν την ευχαρίστησή τους προς τον Πρόεδρο του Οργανισμού Σπηλαίου κ. Κ. Γκόγκο και εκφράστηκαν με τα πλέον κολακευτικότερα λόγια τόσο για το συνεχώς αναπτυσσόμενο Σπήλαιο Περάματος, το οποίο θεωρούν μεταξύ των καλυτέρων, όσο και για τα άλλα αξιοθέατα του τόπου μας που είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν αλλά και για την ιδιαίτερη φιλοξενία και περιποίηση που είχαν.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών στα Γιάννινα, τα μέλη της ISCA συνεχίζοντας το πρόγραμμα της παγκόσμιας συνάντησης την επομένη το πρωί επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και το απόγευμα τα Σπήλαια Αλιστράτης και Αγγίτη κλείνοντας έτσι τις εργασίες στον Ελληνικό χώρο.

Ακολούθως οι εργασίες του Συνεδρίου συνεχίστηκαν στην Αλάνυα της Τουρκίας, στις οποίες συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Σπηλαίου Περάματος, όπου τα μέλη της ISCA τοποθετήθηκαν σε μια σειρά σπουδαίων θεμάτων για τα τουριστικώς αξιοποιημένα σπήλαια ενώ επισκέφθηκαν σπήλαια και αξιοθέατα (της Ελληνιστικής και Ρωμαϊκής περιόδου) της ευρύτερης περιοχής της Ατάλλειας.

Οι σύνεδροι εξουσιοδότησαν το προεδρείο της ISCA για τη διεκπεραίωση μιας σειράς σημαντικών ζητημάτων που αφορούν, την διαχείριση των επισκέψιμων Σπηλαίων, για τις επόμενες συναντήσεις τους στο Μπρνό της Τσεχίας το 2013 και το επόμενο συνέδριό τους στη Μελβούρνη της Αυστραλίας το 2014.

Να σημειωθεί πως για τις εργασίες του παγκοσμίου συνεδρίου της ISCA έδειξαν ξεχωριστό ενδιαφέρον τα Ελληνικά ΜΜΕ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με πολλές συνεντεύξεις του Προέδρου κ. Κ. Γκόγκου, τα διεθνή Μέσα με μεγάλη προβολή των εργασιών του συνεδρίου και βεβαίως τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης τα οποία έδειξαν, όπως πάντα, ιδιαίτερη ευαισθησία.

 

Tags:

, , , , , , ,

Leave a Reply