• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ: Στις 4-6 Δεκεμβρίου θα έχουμε, λοιπόν, το συνέδριό μας. Ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία. Ένα συνέδριο που οι σύνεδροι δεν θα είναι κουκιά ή βιτρίνα, αλλά θα είναι αυτοί που θα πάρουν τις αποφάσεις.

by Epirus News
01/10/2015
in Επικαιρότητα
24
SHARES

Γράμμα προς αυτόν που είναι «το Ποτάμι»*

ΤΟ ΠΟΤΑΜΙΘέλω να είμαι σαφής. Το Ποτάμι έχει αποδείξει όσο κανένα άλλο κόμμα ότι σέβεται και ακούει τους ανθρώπους που το στηρίζουν. Κάναμε το πρώτο συνέδριό μας τέσσερις μήνες μετά την ίδρυσή μας. Παγκόσμιο ίσως ρεκόρ. Αφήσαμε τις τοπικές ομάδες εθελοντών να καθορίζουν αυτές τις δράσεις τους σε όλη την Ελλάδα. Αφήσαμε τα στελέχη μας στους Τομείς Πολιτικής να προσδιορίζουν αυτά τα πολιτικά πλαίσια των παρεμβάσεών μας. Συντάξαμε τις λίστες των υποψήφιων Βουλευτών στις εκλογές του Ιανουαρίου ακούγοντας τις προτάσεις χιλιάδων εθελοντών. Είχαμε τις περισσότερες συνεδριάσεις Κοινοβουλευτικής Ομάδας από κάθε άλλο κόμμα.

Όχι ότι δεν κάναμε λάθη. Και πρώτος εγώ έχω παραδεχθεί μια σειρά από λάθη και παραλείψεις. Όμως ας σκεφθούμε. Έχουμε ζωή μόνο 19 μηνών και προλάβαμε και κάναμε όσα οι άλλοι δεν έχουν κάνει για δεκαετίες. Και δεν μιλώ μόνο για τις τέσσερις εκλογικές μάχες που δώσαμε, χωρίς χρήματα, χωρίς μηχανισμούς, χωρίς προστάτες. Μιλώ για τα ψηφοδέλτιά μας. Τους ανθρώπους που αναδείξαμε. Μιλώ για τις παρεμβάσεις μας στην δημόσια ζωή. Το νέο ήθος που επιβάλαμε από την πρώτη στιγμή στην Βουλή. Μιλώ για τους δεσμούς που αναπτύξαμε με τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας. Αυτά δεν τα κατάφερε «ο Σταύρος». Ούτε «η παρέα του Σταύρου». Ούτε «η ομάδα των κεντρικών στελεχών». Αυτά τα καταφέραμε όλοι μαζί.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, που οι αντίπαλοί μας θέλουν ένα γονατισμένο Ποτάμι, όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε την απάντηση. Το Ποτάμι είναι εδώ για να τα αλλάξει όλα. Στην χώρα, στην κοινωνία και βέβαια και στο «εσωτερικό» του.

Δεν θα σας μιλήσω εδώ για τις αλλαγές που προτείνω στην οργανωτική δομή και το καταστατικό. Άλλωστε θα προσπαθήσω να δώσω το «παρών» σε όλες τις περιφερειακές συναντήσεις και εκεί θα συζητήσουμε πρόσωπο με πρόσωπο «τι κόμμα θέλουμε». Πρέπει να αλλάξουμε πολλά, προσέξτε όμως. Δεν αλλάζουμε ρότα επειδή στις εκλογές πήραμε 4%. Ξέρουμε και όλοι το αναγνωρίζουν ότι αυτή η υποχώρηση ήταν συγκυριακή. Άλλωστε από την άνοιξη είχαμε πει ότι θα κάνουμε συνέδριο τον Σεπτέμβρη. Ήρθαν όμως οι εκλογές και έτσι πάμε στον Δεκέμβρη. Είμαι σίγουρος ότι αυτό που έχω στο μυαλό μου είναι αυτό που και εσείς σκέφτεστε και συζητάτε. Ένα σύγχρονο κόμμα όπου όλοι θα έχουν λόγο. Ένα Κίνημα με ενεργούς πολίτες που θα συζητούν, θα διαφωνούν, θα αποφασίζουν, θα δρουν. Ανοιχτές πόρτες, συγκεκριμένες όμως διαδικασίες. Όχι φράξιες και «έμπιστοι» αλλά ισότιμοι συνομιλητές. Όμως κάποια πράγματα έπρεπε να ωριμάσουν. Δεν είμαστε μηχανές που εκτελούμε σχέδια. Είμαστε πολίτες και φτιάχνουμε ένα κόμμα… χειροποίητο. Δεν αντιγράφουμε μοντέλα. Δημιουργούμε μοντέλα.

Από την αρχή είχαμε πει: Οι παρέες είναι αυτές που γράφουν ιστορίες. Και η δική μας παρέα είναι μεγάλη. Είμαστε όλοι εμείς που ιδρύσαμε και μπήκαμε στο Ποτάμι. Η ιστορία μας, όμως, προορισμό της έχει την νίκη. Ένα δυνατό Ποτάμι που θα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις.

Η κόντρα μας θα είναι μεγάλη το επόμενο διάστημα με τους κομματικούς μηχανισμούς που ζουν από το μέλι της εξουσίας και τα «συμφέροντα» που έχουν σημαδέψει τους όρους του παιγνιδιού και βγαίνουν πάντα κερδισμένα. Ο οχετός προς το Ποτάμι θα συνεχιστεί. Τον δημιούργησαν, αμέσως μόλις εμφανιστήκαμε, κάποια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με κάποιους ακροδεξιούς, αλλά κατά καιρούς στον χορό μπήκαν και άλλοι. Ακόμη και η κυρία Γεννηματά μιλούσε συχνά προεκλογικά για το «θολό Ποτάμι» με τις «άγνωστες πηγές». Τα ίδια αναμασούσαν και ορισμένα στελέχη της ΝΔ. Ασυναρτησίες που κανείς σοβαρός άνθρωπος δεν θα συζητούσε. Στην Ελλάδα όμως της κρίσης βρήκαν έδαφος. Και το λάθος μας – το λάθος μου – ήταν ότι δεν αντιδράσαμε όσο σκληρά και όσο έγκαιρα έπρεπε. Γιατί, είναι αλήθεια, το πρώτο καιρό γελάγαμε με τα ψέματά τους. Οι άνθρωποι που στην πολιτική ήταν πάντα υπηρέτες κάποιων «συμφερόντων» – πότε μικρών, πότε μεγάλων – να συκοφαντούν το Ποτάμι. Αστείο δεν είναι;

Έχουμε, λοιπόν, πολλή δουλειά αυτό τον χειμώνα. Η «εσωτερική» μας δουλειά όμως δεν θα πρέπει να μας αποσπάσει από τον στόχο μας. Ναι, σκοπός μας είναι να υπερασπιστούμε αυτό που δημιουργήσαμε, να το εξελίξουμε. Αλλά πάνω από όλα στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των πολλών. Στόχος μας είναι να εμποδίσουμε το δίδυμο Τσίπρα – Καμμένου να επιφέρει νέες ανεπανόρθωτες βλάβες στην οικονομία και την κοινωνία. Στόχος μας είναι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Και στόχος μας είναι να καταλάβουν οι εκατοντάδες χιλιάδες της αποχής ότι οι κακοί πρωθυπουργοί βγαίνουν από αυτούς που δεν ψηφίζουν.

Το Ποτάμι έχασε από Γενάρη σε Σεπτέμβρη 151.758 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ 320.074 ψήφους. Η ΝΔ 192.489 ψήφους. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ 130.456 ψήφους.

Αλλά εμάς μας ενδιαφέρουν οι «δικοί μας» που έφυγαν. Και όλοι οι άλλοι οι «δικοί μας» που τελικά δεν ήρθαν. Όλοι αυτοί που πρέπει επιτέλους να πάψουν να βλέπουν με ανασφάλεια το νέο. Οι περισσότεροι άνθρωποι προτιμούν αυτά με τα οποία έχουν βολευτεί. Τους δημιουργούν φόβο και αναστάτωση οι αλλαγές. Για αυτό, το νέο είναι πάντα υπόθεση των πρωτοπόρων και τολμηρών και αυτοί είστε εσείς.

Το συνέδριό μας θα είναι μια αφορμή για να δείξουμε πώς εννοούμε εμείς τα ανοικτά κόμματα, πώς εννοούμε εμείς τις συνεργασίες. Θα δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους θέλουν και κυρίως στους νέους ανθρώπους να συμμετέχουν στο συνέδριό μας. Θα βρούμε τον τρόπο και σας το υπόσχομαι θα είμαστε για άλλη μια φορά περήφανοι και πρωτοπόροι. Όπως όταν δημιουργήσαμε την Επιτροπή Διαλόγου κάνοντας πράξη την συνεργασία με τόσους σημαντικούς Έλληνες. Όπως όταν παρουσιάσαμε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Όπως όταν εντάξαμε στους Τομείς Πολιτικής επαΐοντες που δεν ήταν μέλη μας, αλλά είχαμε τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αγωνίες. Γιατί το χρέος ενός σύγχρονου Κινήματος δεν είναι να χτίσει γραφεία και να περιχαρακώνεται. Το χρέος του είναι να μεσολαβεί έτσι ώστε κάθε φορά οι άνθρωποι και οι λύσεις να έρχονται από την κοινωνία και όχι από τις κομματικές καταψύξεις.

Αλλά όλα αυτά θα τα πούμε στις προσυνεδριακές μας συναντήσεις. Θα εκπλαγείτε, αλλά μετά την Κυριακή των εκλογών, αυτοί που πείσμωσαν, αυτοί που μετάνιωσαν ίσως, έρχονται με μεγαλύτερη δύναμη προς εμάς. Θα προχωρήσουμε μαζί τους.

Όλοι μαζί: προοδευτικοί φιλελεύθεροι, αριστεροί μεταρρυθμιστές, οικολόγοι, σοσιαλιστές, κεντρώοι, ρεαλιστές. Οι νέοι που τα παλιά κόμματα τούς πετούν την ρετσινιά του «απολίτικου» γιατί δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η πολιτική δεν ζει πια σε αραχνιασμένα γραφεία. Αυτή τη φορά όμως θα προχωρήσουμε πιο οργανωμένα και πιο μεθοδικά.

Δεν θα απογοητεύσουμε αυτούς που αναθάρρησαν όταν εμφανίστηκε το Ποτάμι. Θα κάνουμε τις αλλαγές που επιβάλλονται. Θα συνεχίσουμε να είμαστε η αλλαγή που θέλουμε.

Καλή δουλειά σε όλους.

Σταύρος Θεοδωράκης

*Τους εθελοντές, τα στελέχη, τους υποψηφίους βουλευτές, τους φίλους μας.

Όλους αυτούς δηλαδή που δεν τους συναντώ όσο συχνά θα ήθελα και που ήρθε η ώρα να συναντηθούμε ξανά στο 2ο συνέδριό μας.

Tags: συνέδριοσυνέδριο Το ΠοτάμιΤΟ ΠΟΤΑΜΙΤο Ποτάμι συνέδριο
Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

Τελευταία Νέα - Ροή

Ο ΟΚΠΑΠΑ εγκαινιάζει το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας

Το ΚΚΕ καταγγέλει την εταιρεία Χήτος για εκφοβισμό συνδικαλιστή

05/08/2025
Πανελλήνιες 2016: Αυτά τα θέματα έπεσαν σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά κατεύθυνσης

«Στο κόκκινο» λόγω κενών θέσεων φοιτητών οι πανεπιστημιακές σχολές σε Πρέβεζα και Άρτα

05/08/2025
Αστυνομία, ατύχημα, τροχαίο, σύλληψη, Epirus News

Στον εισαγγελέα αστυνομικός – ινφλουένσερ: Είχε κοκαΐνη και αναβολικά χάπια

05/08/2025
Γκαρτζονίκας: Παρουσιάζει τα μοντέλα της Hyundai στην κεντρική πλατεία (φωτορεπορτάζ)

Τι λέει ο Δήμος Ιωαννίνων για την κατάσταση στο Βιολογικό

05/08/2025
Κέντρο Ιωαννίνων: Κάθε μέρα και χειρότερα – Απαιτούνται λύσεις

Γιάννενα: Μεσίτες κατά ρύπανσης από ενοικιαστήρια

05/08/2025
Διακοπή νερού στην Ανατολή λόγω βλάβης

Πτώση πίεσης και διακοπές νερού στα Ιωάννινα

05/08/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar