• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Εκδηλώσεις

Τεχνοχώρος Francesco Moretti: Ατομική έκθεση francesco moretti γλυπτική – ζωγραφική χαρακτική – καλλιτεχνικά βιβλία

by Epirus News
01/04/2015
in Εκδηλώσεις
30
SHARES

Την Πέμπτη, 2 Απριλίου μετά τις 8.00 μ.μ., εγκαινιάζεται στον Τεχνοχώρο (Μητροπόλεως 25, Ιωάννινα, τηλ. 2651031775) η έκθεση του Ιταλού καλλιτέχνη Francesco Moretti, με μια σειρά από πρόσφατα έργα του με διαφορετικές τεχνικές, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά.

Μια χαρακτηριστική και απροσδόκητη ιδιαιτερότητα του καλλιτέχνη είναι η ετερογένεια και η πολλαπλότητα των καλλιτεχνικών ιδιωμάτων που χρησιμοποιεί. Πράγματι, η έκθεση ενώνει έργα γλυπτικής, χαρακτικής, ζωγραφικής και καλλιτεχνικών βιβλίων – αντικείμενα, με κοινό χαρακτηριστικό την ύφανση, το πλέξιμο των υλικών και των χρωμάτων.

Τα γλυπτά μικρών διαστάσεων έχουν πραγματοποιηθεί από μια μίξη ανακυκλωμένων και νέων υλικών. Σύρμα από σίδερο και από χαλκό και σαμπρέλες υφαίνονται για να δώσουν μορφή σε ψάρια και πουλιά, μια καλλιτεχνική έκφραση αφιερωμένη στους κατ’ εξοχήν κατοίκους της λίμνης των Ιωαννίνων.

Η σειρά χαρακτικών είναι αφιερωμένη στη σύγχρονη ελληνική πραγματικότητα και έχει τίτλο “Αντι-καρτποστάλ από την Ελλάδα”. Τα θέματα που έχουν επιλεγεί από τον καλλιτέχνη για την καλλιτεχνική δημιουργία ξεφεύγουν από την εξιδανικευμένη εικόνα της τουριστικής Ελλάδας και προέρχονται από μια καθημερινότητα που χαρακτηρίζεται από πολιτική και κοινωνική ένταση, αλλά και από συνήθειες, πρόσωπα, αρχιτεκτονική, αισθητική, τα οποία παρατηρεί με μια κριτική ματιά ο καλλιτέχνης. Ως εξωτερικός ή και συμμετοχικός παρατηρητής αναδεικνύει μια πραγματικότητα που για τους περισσότερους είναι “φυσιολογική” και αθέατη. Τα έργα χαρακτικής είναι αποτέλεσμα μιας ιδιαίτερης και πρωτότυπης τεχνικής ύφανσης εκτυπώσεων που επεξεργάστηκε ο καλλιτέχνης. Στο κάθε έργο πλέκονται δύο ή περισσότερες εκτυπώσεις με αποτέλεσμα την πολυχρωμία και το παιχνίδισμα των γεωμετρικών επιφανειών που διαλέγονται με το θέμα της μήτρας του κάθε χαρακτικού.

Στη ζωγραφική επίσης κυριαρχεί ένα ανάλογου είδους παιχνίδι. Τα έργα είναι συχνά ζωγραφισμένα με δύο τεχνικές, το λάδι και το ακρυλικό, που συμβιώνουν στην ίδια ζωγραφική επιφάνεια. Το ακρυλικό αποτελεί την πρώτη στρώση και το λάδι απλώνεται πάνω σε αυτήν την ακρυλική βάση. Αυτό που βλέπει ο παρατηρητής ως τελικό προϊόν είναι ένας ανταγωνισμός μεταξύ γεωμετρικών μορφών και άμορφων κηλίδων που καταλήγει σε έναν ισορροπημένο διάλογο μεταξύ των δύο ιδιωμάτων. Όπως στις παλιές σκουριασμένες επιφάνειες, τα ζωγραφικά αντικείμενα φαίνεται να έχουν φαγωθεί από τη σκουριά, που δρα με μια δημιουργική και άμορφη επιθετικότητα έναντι των στιβαρών σχημάτων.

Τέλος, θα εκτεθούν και μερικά “βιβλία-αντικείμενα¨, μια σπάνια και εκλεπτυσμένη μορφή τέχνης, που παίρνει το βιβλίο ως σημείο αναχώρησης και φτάνει σε ένα καλλιτεχνικό αντικείμενο, το οποίο, αν και παραμένει βιβλίο, διαθέτει ωστόσο μια άλλη χρηστικότητα, καθώς πλέον είναι ανοιχτό σε διαφορετικούς και πιο μεταφυσικούς τύπους ανάγνωσης του περιεχομένου του.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:

Ο Francesco Moretti γεννήθηκε στην Πίζα το 1973. Είναι απόφοιτος του Καλλιτεχνικού Λυκείου της Λούκκα (1992) και αριστούχος της Σχολής Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας (1997), με ειδίκευση στη ζωγραφική και διπλωματική εργασία πάνω στο έργο του Frank Stella. Ασχολείται με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τη γλυπτική, τη χαρακτική, τη βίντεο-τέχνη, τις εγκαταστάσεις, τη γραφιστική και τη διαφήμιση. Συνεργάστηκε με γνωστούς καλλιτέχνες (Keith Haring, Marco Eberle και Θεόδωρος Παπαγιάννης) και έχει στο ενεργητικό του 15 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχές σε περισσότερες από 30 ομαδικές στην Ιταλία, την Ελβετία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Τουρκία και το Μαρόκο, καθώς και στη 2η Μπιενάλε της Καζαμπλάνκα (2014), τη Διεθνή Έκθεση Καλλιτεχνικού Βιβλίου της Ουγγαρίας (2013), την έκθεση Ελλήνων και Ιταλών χαρακτών στο κέντρο χαρακτικής Bisonte της Φλωρεντίας (2013), στην έκθεση Ιταλών και Μαροκινών καλλιτεχνών στο κέντρο σύγχρονης τέχνης SMS της Πίζας (2014). Συμμετείχε επίσης σε διεθνή καλλιτεχνικά συμπόσια, στο Μαρόκο (Κέντρο σύγχρονης τέχνης Ifitry) και στην Ελλάδα (8ο Συμπόσιο Γλυπτικής, Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης). Δουλεύει επίσης ως διακοσμητής εσωτερικών χώρων. Έργα του βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, σε ιδιωτικές συλλογές και μουσεία. Από τον Αύγουστο του 2005 ζει στο Ναύπλιο όπου διατηρεί και το εργαστήρι του.

Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης είναι: Δευτέρα – Tετάρτη – Σάββατο 9.30-14.30 και Τρίτη – Πέμπτη – Παρασκευή 09.30 – 14.30 κ’ 17.30-21.30.

Tags: Ioanninaατομική έκθεση γλυπτικής - ζωγραφικής χαρακτικήςΙωάννινα ατομική έκθεση Francesco MorettiΙωάννινα ατομική έκθεση γλυπτικής - ζωγραφικής χαρακτικήςΙωάννινα Τεχνοχώρος Farncesco MorettiΤεχνοχώρος Francesco Moretti
Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

Τελευταία Νέα - Ροή

Κηδεία Μ. Θεοδωράκη: Στον Γαλατά Χανίων η κηδεία – Σεβαστή η επιθυμία του αποφάσισε το δικαστήριο

Έφυγε από τη ζωή αιφνίδια ο βουλευτής ΝΔ Α. Βεσυρόπουλος – Υπέστη ανακοπή καρδιάς

21/08/2025
Ιόνια οδός: Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για τη λειτουργική ολοκλήρωση (video)

Απαραίτητη η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με τη θέση «Δρίσκος» Ιωαννίνων

21/08/2025
Επαναλειτουργούν από αύριο τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών

Αναστολή λειτουργίας για 38 σχολεία στην Ήπειρο

21/08/2025
Εφιαλτική νύχτα: Πύρινη κόλαση σε Αχαΐα, Χίο, Ζάκυνθο – Δεκάδες μέτωπα σε όλη τη χώρα

122 σπίτια επηρεάστηκαν από τις πυρκαγιές σε Φιλιππιάδα & Άρτα

21/08/2025
Πρέβεζα: Τελευταία βουτιά για 87χρονο

Πρέβεζα: 52χρονος έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια των διακοπών του

20/08/2025
Τραγέλαφος με την πολυδιαφημισμένη σύνδεση ταμειακών με POS – Κινδυνεύουν με πρόστιμα οι επιχειρήσεις

Σηματικές προτάσεις εμπορικού συλλόγου Αθηνών για τις Μ/Μ επιχειρήσεις

20/08/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar