• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Άρθρα

Tα Ιωάννινα στο σταυροδρόμι τριών διεθνών οδικών αξόνων

by Epirus News
22/09/2024
in Άρθρα, Γιάννενα, Ελλάδα, Ήπειρος
564
SHARES

Του Στάθη Σιούτη – Πρ. προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων

Σε έναν από τους σημαντικότερους κόμβους στη Νοτιοανατολική Ευρώπη θα καταστούν τα επόμενα χρόνια η πόλη των Ιωαννίνων, ο νομός της και η Ήπειρος, με τεράστιες ευκαιρίες ανάπτυξης σε τουριστικό, εμπορικό και επιχειρηματικό επίπεδο.

Εξαιρετική σημασία έχει η προσβασιμότητα, με δεδομένο πως επιτρέπει τη μαζική και εύκολη ροή επισκεπτών, όπως και τη μεταφορά αγαθών. Ως προς τους οδικούς άξονες, τα Ιωάννινα θα αποτελέσουν σταυροδρόμι τριών διεθνών οδικών αξόνων.

Πρόκειται για την Ιόνια Οδό, την Εγνατία και τον Παρανδριατικό άξονα, που θα ενώσουν την Ήπειρο και τον Νομό Ιωαννίνων με τα Βαλκάνια και την Κεντρική Ευρώπη.

Αντίστοιχα στο κομμάτι της προσβασιμότητας σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν το Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων, το Λιμάνι της Ηγουμενίτσας και το υδατοδρόμιο της Λίμνης Παμβώτιδας.

Αναλυτικά, η εικόνα αυτών των υποδομών έχουν σήμερα ως εξής :

Ιωάννινα – Κακαβιά

Eντάχθηκε στο επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Μεταφορές 2021 – 2027» με προϋπολογισμού 289.257.632,88 ευρώ. Το έργο, συνολικού μήκους 69,5 χιλιομέτρων, αφορά την κατασκευή του από τη συμβολή της Ιόνιας Οδού με την Εγνατία (Α/Κ Εγνατίας) μέχρι την Κακαβιά και τα ελληνοαλβανικά σύνορα, συμπεριλαμβανομένων και όλων των απαιτούμενων υποστηρικτικών δράσεων. Ο χρόνος ολοκλήρωσης και παράδοσης του έργου είναι 54 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, η οποία εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθεί εντός του φθινοπώρου.

Σημειώνεται πως ο Διευρωπαϊκός οδικός άξονας Ιόνια-Κακαβιά με την ολοκλήρωση του θα προσδώσει άμεσα προστιθέμενη αξία στους τομείς του τουρισμού, του εμπορίου, της επιχειρηματικότητας, των επενδύσεων, των μεταφορών και του Real Estate.

Ε65

Μετά την ολοκλήρωση και παράδοση του τμήματος Λαμία-Καλαμπάκα, μήκους 135 χλμ., πλέον στο επίκεντρο βρίσκονται τα τελευταία 46 χλμ. μέχρι την Εγνατία Οδό, δυτικά των Γρεβενών, τα οποία ανήκουν εξολοκλήρου στο βόρειο τμήμα του νέου οδικού άξονα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού υποδομών και μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα, η πρόοδος των εργασιών στο βόρειο τμήμα έχει ανέλθει ήδη στο 56% και αναμένεται να παραδοθεί στα τέλη του 2025.

Αμβρακία Οδός

Τον Ιανουάριο του 2024, παραδόθηκε στην κυκλοφορία το σύνολο του έργου μήκους 49 χλμ.

Ο οδικός αυτός άξονας είναι σύγχρονος και ασφαλής και συνδέει απευθείας την Ιόνια Οδό με το διεθνές αεροδρόμιο του Ακτίου, την υποθαλάσσια σήραγγα του Ακτίου και το λιμάνι της Ηγουμενίτσας – μέσω της οδού Πρέβεζας – Ηγουμενίτσας.

Παράλληλα, ολοκληρώνεται, μέσα στο 2024, και ο οδικός άξονας Άκτιο – Λευκάδα.

Διεθνές Αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Αποτελεί πύλη εισόδου και εξόδου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.

Την αξιοποίηση του συνόλου των 22 κρατικών περιφερειακών αεροδρομίων, τα οποία διαχειρίζεται σήμερα η ΥΠΑ, επιθυμεί το υπερταμείο.

Μέσω της συμμετοχής στη λειτουργία και συντήρηση έμπειρων εταιριών διαχείρισης αεροδρομίων, αποσκοπεί στο να πετύχει τον εκσυγχρονισμό των υποδομών και λειτουργικών χαρακτηριστικών των 22 αυτών αεροδρομίων, με ταυτόχρονη αύξηση των επιβατών επ’ ωφελεία, τόσο της εθνικής οικονομίας, όσο και των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών.

Παρουσιάσεις έχουν ζητηθεί, και έχουν γίνει, σε µεγάλους αεροπορικούς οίκους από τα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και την Ινδία, ενώ δεδοµένο θεωρείται και το ενδιαφέρον όσων εµπλέκονται ήδη στις ελληνικές υποδοµές αεροµεταφορών, όπως τα σχήµατα που συµµετέχουν στη διεκδίκηση του διαγωνισµού παραχώρησης του αεροδροµίου της Καλαµάτας.

Λιμάνι Ηγουμενίτσας

Διακινεί ετησίως 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και περίπου 250.000 φορτηγά. Έχει παραχωρηθεί στην εταιρεία Grimaldi.Το λιμάνι της Ηγουμενίτσας τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει σημαντικό προορισμό κρουαζιέρας με δυνατότητα να λειτουργήσει ως λιμένας αφετηρίας ( Ηome Port ) διότι προσφέρει χαρακτηριστικά που μπορούν να ικανοποιήσουν τις εταιρείες κρουαζιέρας.

Υδατοδρόμιο λίμνης Παμβώτιδας

Η αδειοδότηση του υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα προχωράει και μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες τα  υδροπλάνα θα ανοίξουν φτερά, χρησιμοποιώντας ως βάση το αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Η λύση του αεροδρομίου είχε προαναγγελθεί πριν από μερικούς μήνες και επισημοποιήθηκε πλέον με ανακοινώσεις που έκανε η εταιρεία υδροπλάνων Hellenic Seaplanes.

Οι πτήσεις αυτές θα συνδέσουν σε πρώτη φάση την πόλη των Ιωαννίνων με την Κέρκυρα και τους Παξούς και μελλοντικά με άλλους προορισμούς στης χώρας καθώς και με την Αλβανία και Ιταλία.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Ήπειρος και οι νομοί της καλύπτουν όλες τις μορφές τουρισμού και μπορούν να προσελκύσουν σταθερά επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Tags: αεροδρόμιο ΙωαννίνωνΑμβρακία Οδόςάρθρο Στάθη Σιούτηαυτοκινητόδρομοι Ιωάννιναδρόμοι ΙωάννιναΕ65ΗγουμενίτσαΙωάννιναΙωάννινα Κακαβιάλιμάνι Ηγουμενίτσαςοδικοί άξονεςΣτάθης Σιούτης
Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

Τελευταία Νέα - Ροή

Πυρκαγιά σε βιομηχανικό χώρο στα Ιωάννινα

Πρέβεζα: Περιορίστηκε η φωτιά στο Μονολίθι

30/07/2025
Έκτακτο Δελτίο Καιρού ΕΜΥ: Ραγδαία επιδείνωση και με χαλαζοπτώσεις – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Έκτακτο Ε.Μ.Υ. – Έντονα καιρικά φαινόμενα αύριο Πέμπτη 31 Ιουλίου

30/07/2025
Γκαρτζονίκας: Παρουσιάζει τα μοντέλα της Hyundai στην κεντρική πλατεία (φωτορεπορτάζ)

Ο Δήμος Ιωαννίνων διαψεύδει φήμες περί εγκατάστασης μεταναστών στο Πέραμα

29/07/2025
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σχεδόν 1.000 κενές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- Αυξομειώσεις βάσεων εισαγωγής

28/07/2025
Σωματείο Εστίασης “Παμβώτις”: «Ανησυχούμε για τις δηλώσεις του Δημάρχου»

Ιωάννινα: Ξεκινά το κυνήγι φοιτητικής στέγης – Aκριβότερα τα ενοίκια

28/07/2025
σύλληψη, αστυνομία, Αστυνομία Epirus News, epirusnews.eu

Πάργα: Συνελήφθη υπεύθυνη εκδήλωσης για διάθεση αλκοόλ σε ανήλικη

28/07/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar