Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, πάνω από 10 φορές (!) ή αλλιώς 1000% (!!!) έχει αυξηθεί το κόστος της ενέργειας σε ένα μόλις χρόνο.
Συγκεκριμένα, η Μεγαβατώρα (MWh) στην Αγορά Επόμενης Ημέρας από 42 Ευρώ πριν ένα χρόνο, έφτασε χθες 8/3/2022 να κοστίζει πάνω από 420 Ευρώ, ξεπερνώντας το δεκαπλάσιο της προ ενός έτους τιμής.
Οι παράγοντες που προκαλούν την τερατώδη αυτή αύξηση των τιμών, που πλήττουν ιδιαίτερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι πολλοί. Μεταξύ άλλων: Κερδοσκοπικά παίγνια των συμμετεχόντων στην αγορά, τη διαρκή αύξηση της κατανάλωσης από τους χρήστες, την απότομη αλλαγή στο παραγωγικό μοντέλο της ενέργειας, την εξάρτηση από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, ανατιμήσεις από γεωπολιτικές & πολεμικές εξελίξεις στο εξωτερικό κ.α.
Στο επόμενο διάστημα, βραχυχρόνια αναμένεται σταθεροποίηση, κυρίως λόγω της επανεισαγωγής των Λιγνιτικών μονάδων στην παραγωγή, και μακροπρόθεσμα αργή αποκλιμάκωση, από τη στιγμή που θα αρθούν οι συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία κλπ.









