Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα διασταυρώσεων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για τον εντοπισμό οχημάτων που κυκλοφορούν χωρίς ασφάλεια ή χωρίς να έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο ΚΤΕΟ. Πρόκειται για μια ευρείας κλίμακας ψηφιακή επιχείρηση, που αξιοποιεί δεδομένα από τις ασφαλιστικές εταιρείες, τα ΚΤΕΟ και το υπουργείο Μεταφορών, με στόχο να μπει τέλος στο φαινόμενο των «φαντασμάτων» της ασφάλτου.
Διασταυρώσεις σε πραγματικό χρόνο
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι έλεγχοι θα γίνονται δύο φορές τον χρόνο, με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις που εντοπίζουν αυτόματα ποια οχήματα δεν είναι ασφαλισμένα ή δεν έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο. Οι λίστες με τα «ύποπτα» Ι.Χ. δημιουργούνται μέσω του συστήματος myCAR και στη συνέχεια αποστέλλονται ειδοποιήσεις στους ιδιοκτήτες.
Οι ειδοποιήσεις θα φτάνουν ηλεκτρονικά (μέσω e-mail ή SMS), ενώ σε περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν ενημερωμένα στοιχεία επικοινωνίας, θα αποστέλλεται έντυπη επιστολή. Όσοι δεν συμμορφωθούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με υψηλά πρόστιμα, αλλά και με αφαίρεση πινακίδων.
Συγκεκριμένα, η πρώτη φάση ελέγχων αφορά δεδομένα έως τις 25 Αυγούστου 2025. Οι ιδιοκτήτες που εντοπίζονται θα ενημερωθούν ηλεκτρονικά και θα έχουν 15 ημέρες προθεσμία για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους. Μετά τη λήξη της προθεσμίας, θα επιβληθούν πρόστιμα που θα αποσταλούν στους παραβάτες μέσω ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικά.
Τα πρόστιμα-«καμπάνες»
Η ΑΑΔΕ υπενθυμίζει ότι τα πρόστιμα είναι ιδιαίτερα αυστηρά.
- Για ανασφάλιστα επιβατικά, το πρόστιμο φτάνει τα 500 ευρώ.
- Για δίκυκλα, 250 ευρώ.
- Για φορτηγά ή λεωφορεία, έως 1.000 ευρώ.
- Στην περίπτωση των οχημάτων που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, το πρόστιμο ανέρχεται στα 400 ευρώ, ενώ για τα οχήματα με απλήρωτα τέλη κυκλοφορίας προβλέπονται επιπλέον χρηματικές κυρώσεις ίσες με το ύψος των οφειλών.
Αν κάποιος ιδιοκτήτης αγνοήσει την ειδοποίηση και εντοπιστεί εκ νέου ανασφάλιστος ή χωρίς ΚΤΕΟ, τότε τα πρόστιμα διπλασιάζονται, ενώ ενεργοποιείται και η διαδικασία αφαίρεσης άδειας και πινακίδων κυκλοφορίας.
Το ψηφιακό «μάτι» της ΑΑΔΕ
Η ΑΑΔΕ αξιοποιεί πλέον ένα ολοκληρωμένο ψηφιακό σύστημα διασταυρώσεων: συνδέει τις βάσεις δεδομένων των ασφαλιστικών εταιρειών, των ΚΤΕΟ, του υπουργείου Υποδομών και του πληροφοριακού συστήματος Taxisnet. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε όχημα που φαίνεται ενεργό χωρίς ασφάλεια ή χωρίς έλεγχο, εντοπίζεται αυτόματα.
«Τέλος στην ατιμωρησία»
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν ότι ο στόχος δεν είναι μόνο η είσπραξη προστίμων, αλλά και η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.
«Δεν είναι δυνατόν να κυκλοφορούν οχήματα χωρίς τεχνικό έλεγχο ή ασφάλεια, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Με το νέο σύστημα διασταυρώσεων, βάζουμε τέλος στην ατιμωρησία και εξασφαλίζουμε ίσους όρους για όλους τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά αρμόδιο στέλεχος.