• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Προβολή ντοκιμαντέρ ΕΠΕΚΕΙΝΑ του Κω/νου Ακρίβου από ΕΤ2 την Τετάρτη 21.50

by Epirus News
19/09/2016
in Επικαιρότητα
27
SHARES

“ΕΠΕΚΕΙΝΑ”: Ένα Φιλοσοφικό Ντοκιμαντέρ του Κωνσταντίνου Ακρίβου με αφορμή την Πρέβεζα

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που ασχολείται με το ζήτημα της θνητότητας και το πώς μπορεί η φιλοσοφία να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το μεγάλο υπαρξιακό ζήτημα της ζωής και του θανάτου.

Το ντοκιμαντέρ χρησιμοποιεί ως γεωγραφική αναφορά την Πρέβεζα και το νομό Πρέβεζας για να αρθρώσει έναν οικουμενικό προβληματισμό με τη βοήθεια διακεκριμένων ακαδημαϊκών και στοχαστών.

Το ΕΠΕΚΕΙΝΑ ξεκινά την αφήγηση από το Νεκρομαντείο του Αχέροντα, όπου αποκαλύπτει την τελετουργία της μύησης των επισκεπτών αλλά και τις τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι διαχειριστές του για να δημιουργούν μια ακραία μεταφυσική εμπειρία, τη συνάντηση με τις ψυχές των νεκρών.

Ανασυστήνεται ο μύθος του Αχέροντα, όπου ο Χάροντας μετέφερε τις ψυχές στον Άδη και αναζητείται το βαθύτερο, φιλοσοφικό περιεχόμενο του μύθου.

Διερευνάται η λειτουργία της θρησκείας σε σχέση με τη διαχείριση του θανάτου και στη συνέχεια συναντάμε τον Επίκτητο, το μεγάλο στωϊκό φιλόσοφο να περιπλανιέται στο χώρο της Αρχαίας Νικόπολης, Εδώ διατύπωσε την άποψη ότι “Δεν πρέπει να φοβόμαστε το θάνατο, αλλά το φόβο του θανάτου”. Κατόπιν ο αφηγητής προσεγγίζει τις δύο εμβληματικές αυτοκτονίες που συνέβησαν στην περιοχή μας, την αυτοκτονία του Καρυωτάκη και την ηρωϊκή θυσία των Σουλιωτισσών.

Ακολουθείται το νήμα της ιστορίας και της μυθολογίας της Πρέβεζας και αποκαλύπτεται η οικουμενική αξία των γεγονότων και των ιστοριών της με τη συμβολή σημαντικών επιστημόνων: Στο ντοκιμαντέρ μιλούν για την Πρέβεζα και σχολιάζουν ο Χρήστος Γιανναράς, Ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας, ο π. Θεοδόσιος Μαρτζούχος, Αρχιμανδρίτης Ι. Ν. Αγ Ιωάννη Χρυσοστόμου Πρέβεζας η Χαρά Σπηλιοπούλου, καθηγήτρια Ιατροδικαστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Αντώνης Παπαρίζος, καθηγητής Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, ο Κωνσταντίνος Σολδάτος, Ομ. καθηγητής Ψυχιατρικής Παν. Αθηνών, η Ελένη Ποταμιάνου Αναπλ. Καθηγήτρια Φιλοσοφίας του Παν. Αθηνών, η Χριστίνα Μερκούρη πρ. Προϊστάμενη ΛΓ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων, (νυν Πρ/νη Εφ. Αρχαιοτήτων Ζακύνθου), οι ερευνητές Χάρης Μωρίκης, Διδάκτωρ Ψυχολογίας, συγγραφέας, Βασίλης Ζαφρανάς Ηλεκτρ. Μηχανικός ΑΠΘ, & Παναγιώτης Καραμπατσάκης, Αρχιτέκτων, Σύμβουλος Ακουστικής.

Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει σε μεγάλο μέρος του πρωτότυπη μουσική που έγραψε ο Παναγιώτης Στέφος προεξάρχων του συγκροτήματος αρχαίας Ελληνικής Μουσικής ΛΥΡΑΥΛΟΣ.

Ο Αντώνης Βαραμπούτης είναι ο Διευθυντής Φωτογραφίας ενώ τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ έγιναν σε Πρέβεζα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ιεροσόλυμα. Το ντοκιμαντέρ παρουσιάστηκε στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και απέσπασε θερμά σχόλια καταλαμβάνοντας την 15η θέση ανάμεσα σε 38 ταινίες μεγάλου μήκους στις προτιμήσεις του κοινού.

Η ΕΡΤ αγόρασε το ντοκιμαντέρ και θα πραγματοποιηθεί η πρώτη προγραμματισμένη προβολή από την ΕΡΤ2 την Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου και ώρα 21.50.

Tags: ΕΠΕΚΕΙΝΑΕΠΕΚΕΙΝΑ ντοκιμαντέρΚωνσταντίνος Ακριβόςντοκιμαντέρ Κωνσταντίνου ΑκριβούΠρέβεζα
Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

Τελευταία Νέα - Ροή

Πρέβεζα: Τελευταία βουτιά για 87χρονο

Τραγικός επίλογος για τον 81χρονο που αναζητούνταν – Βρέθηκε νεκρός στο δάσος

14/09/2025
Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο για τον Καύσωνα – Καμίνι διαρκείας η χώρα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες στα Βορειοδυτικά!

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες όλη την εβδομάδα με εξαίρεση τη Δευτέρα

14/09/2025
Ιόνια οδός: Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για τη λειτουργική ολοκλήρωση (video)

Γιάννενα: Νέοι δρόμοι, Νέο Αεροδρόμιο, Μοναδικός Προορισμός

14/09/2025
Μέτρα τροχαίας & επιστροφή πινακίδων οχημάτων ενόψει εορτασμού 15αύγουστου

Aυστηρότερες ποινές και τσουχτερά πρόστιμα στον νέο ΚΟΚ – Σε ισχύ από σήμερα

13/09/2025
Αστυνομία, ατύχημα, τροχαίο, σύλληψη, Epirus News

Ιωάννινα: Συνελήφθη για κλοπές από ηλικιωμένους

13/09/2025
Γκαρτζονίκας: Παρουσιάζει τα μοντέλα της Hyundai στην κεντρική πλατεία (φωτορεπορτάζ)

“Επιθεση” στη Δημοτική Αρχή από την Παράταξη “Νέα Εποχή” για το χώρο ογκωδών

12/09/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar