• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες ζητούν το ΤΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, επιστημονικοί και συνδικαλιστικοί φορείς

by Epirus News
18/05/2016
in Επικαιρότητα
23
SHARES

Τ.Ε.Ε.Την απόσυρση του σχεδίου νόμου «Επίσπευση διαδικασιών κατάρτισης, θεώρησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και λοιπές διατάξεις» του ΥΠΕΝ, ζητούν το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, ο Σύνδεσμος των Ελληνικών Εταιρειών – Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ), ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Μελετητών Γεωτεχνικών (ΠΑΣΥΜΕΓΕ) και η Πανελλήνια Κίνηση Δασολόγων(ΠΚΔ).

Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν από κοινού οι πρόεδροι των παραπάνω φορέων κ. Γιώργος Στασινός, Σπύρος Μάμαλης, Κώστας Καλέργης, Νίκος Χλύκας και Θανάσης Μπουζινέκης, αντίστοιχα, αναφέρθηκε με έμφαση ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου όχι μόνο δεν θα επισπεύσουν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης των δασικών χαρτών, αλλά – αντίθετα – θα επιβραδύνουν την κατάρτιση του δασολογίου.

Το Κτηματολόγιο και το Δασολόγιο, ίσως είναι ένα από τα πλέον αναπτυξιακά έργα της χώρας που πρέπει να γίνουν και ενδεχομένως έπρεπε να προηγηθούν, τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Και πρόσθεσε ότι για να κάνει κάποιος επενδυτής μια επένδυση θα πρέπει να ξέρει αν αυτό, αν η έκταση στην οποία θέλει να επενδύσει είναι προστατευόμενη περιοχή, δάσος, αρχαιολογικός χώρος, πόσο χτίζει, τι χρήση μπορεί να έχει.

Στη χώρα που ζούμε αυτή τη στιγμή έχουμε καταφέρει να μην ξέρει ο πολίτης τίποτα από όλα αυτά. «Διαφορετικά, θα συνεχίζουμε το δρόμο της διαφθοράς και του απεριόριστου χρόνου για την ολοκλήρωση ενός έργου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Όπως επίσης ανέφερε, χρειάζονται κανόνες για την επίτευξη συγκεκριμένων στόχων, όπως είναι η τυποποίηση των απαιτούμενων εγγράφων καθώς και η ηλεκτρονική διάθεση και διεκπεραίωσή τους. «Πρέπει να πάμε σε ηλεκτρονικές διαδικασίες παντού» τόνισε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ δίνοντας έμφαση στη διαφάνεια, στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και στην εξυπηρέτηση πολιτών και επενδυτών.

Ειδικά για το θέμα της οριοθέτησης των οικισμών προ του 1923, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις προβλέψεις του νομοσχεδίου υποστηρίζοντας ότι οι διατάξεις που προβλέπουν παραπομπή του θέματος σε επιτροπή που ορίζει ο Υπουργός και μετά απόφαση του ίδιου του Υπουργού, γυρίζει τη χώρα 30-40 χρόνια πίσω, κάνοντας οξείες παρατηρήσεις για το τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Ο κ. Σπύρος Μάμαλης υπογράμμισε πως περίπου για το 50% της ελληνικής έκτασης έχουν καταρτισθεί ή είναι υπό κατάρτιση οι δασικοί χάρτες, αλλά για το λιγότερο του 1% οι χάρτες είναι κυρωμένοι. Ανέφερε ακόμη πως όχι μόνο οι πολίτες, αλλά και το ίδιο το κράτος θα πρέπει να γνωρίζει και να διαφυλάττει την περιουσία του και να μην την αφήνει στα χέρια καταπατητών, ενώ υπογράμμισε πως για την κατάρτιση του Κτηματολογίου είναι απαραίτητη η ύπαρξη των δασικών χαρτών.

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Καλέργης, τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι σε λάθος κατεύθυνση, γυρνάει τη χώρα πολλά χρόνια πίσω, δεν έχει αναπτυξιακό πρόσημο, γι αυτό και πρέπει να αποσυρθεί. Και ανέφερε πως χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές, την αναγκαία τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο προσωπικό του ιδιωτικού τομέα, η σύνταξη των δασικών χαρτών δεν μπορεί να υλοποιηθεί.

Στη συνέχεια ο κ. Νίκος Χλύκας δήλωσε ότι για 22 νομούς έχουν θεωρηθεί οι δασικοί χάρτες αλλά δεν έχουν αναρτηθεί, ώστε να ακολουθήσουν η υποβολή και εκδίκαση των αντιρρήσεων. Και επίσης τόνισε πως απουσιάζουν τα ποιοτικά κριτήρια για την υλοποίηση του έργου, εκτιμώντας ότι θα κατακερματιστεί με την υλοποίηση μικροαναθέσεων.

Τέλος ο κ. Θανάσης Μπουζινέκης, τόνισε πως για την ολοκλήρωση ενός δασικού χάρτη απαιτείται εξειδικευμένη εργασία, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι για το νομό Αχαϊας, υπήρχαν 10.164 ψηφιακά αρχεία!

Ωστόσο με χρηματοδότηση της ΕΚΧΑ και ιδιώτες μελετητές ολοκληρώθηκαν σε τρία χρόνια δασικοί χάρτες για 22 νομούς της χώρας. Τώρα, με το νομοσχέδιο – είπε χαρακτηριστικά – ο νομοθέτης ζητά από τον διευθυντή δασών να εκτιμήσει αν μπορεί σε επίπεδο νομού να προχωρήσει ή όχι στη ολοκλήρωση της σύνταξης δασικών χαρτών. Εξηγώντας αναλυτικά τις τεχνικές δυσκολίες, εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι εφικτή η εφαρμογή όσων προβλέπει το σχέδιο νόμου.

Tags: ΓΕΩΤΕΕδασικοί χάρτεςδασολόγιοκτηματολόγιοΤΕΕ
Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

Τελευταία Νέα - Ροή

Πυρκαγιά σε βιομηχανικό χώρο στα Ιωάννινα

Πρέβεζα: Περιορίστηκε η φωτιά στο Μονολίθι

30/07/2025
Έκτακτο Δελτίο Καιρού ΕΜΥ: Ραγδαία επιδείνωση και με χαλαζοπτώσεις – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Έκτακτο Ε.Μ.Υ. – Έντονα καιρικά φαινόμενα αύριο Πέμπτη 31 Ιουλίου

30/07/2025
Γκαρτζονίκας: Παρουσιάζει τα μοντέλα της Hyundai στην κεντρική πλατεία (φωτορεπορτάζ)

Ο Δήμος Ιωαννίνων διαψεύδει φήμες περί εγκατάστασης μεταναστών στο Πέραμα

29/07/2025
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σχεδόν 1.000 κενές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- Αυξομειώσεις βάσεων εισαγωγής

28/07/2025
Σωματείο Εστίασης “Παμβώτις”: «Ανησυχούμε για τις δηλώσεις του Δημάρχου»

Ιωάννινα: Ξεκινά το κυνήγι φοιτητικής στέγης – Aκριβότερα τα ενοίκια

28/07/2025
σύλληψη, αστυνομία, Αστυνομία Epirus News, epirusnews.eu

Πάργα: Συνελήφθη υπεύθυνη εκδήλωσης για διάθεση αλκοόλ σε ανήλικη

28/07/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar