• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Αρχική Είδαμε...

ΚΚΕ για Δωδώνη και Όμιλο Σαράντη: Όχι σε κέρδη από χαμηλούς μισθούς και χαμηλές τιμές στο γάλα

Από Epirus News
08/05/2025
— Είδαμε..., Ελλάδα, Επικαιρότητα
21
SHARES

«Στο  φόντο του λεγόμενου mega deal στον κλάδο της γαλακτοκομίας, με τη «ΔΩΔΩΝΗ» να εξαγοράζεται από τον Όμιλο «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» (της οικογένειας Σαράντη) δε χωράει ούτε επανάπαυση, ούτε αναμονή από εργαζόμενους και μικρούς κτηνοτρόφους!

Έχουμε πλούσια πείρα πια από τέτοιου είδους αγοραπωλησίες, από εξαγορές και συγχωνεύσεις

Στα παζάρια που έγιναν μεταξύ CVC και «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» για το ποιο από τα δύο μονοπώλια θα βγει κερδισμένο με τις τελικές υπογραφές, οι όλο και πιο φθηνοί εργαζόμενοι και η όλο πιο χαμηλή τιμή στο γάλα ήταν ήδη υπογεγραμμένα. Η ίδια η πείρα των μέχρι και 20 χρόνια συμβασιούχων της «ΔΩΔΩΝΗΣ» συναντά την πείρα των εργαζόμενων του Ομίλου Σαράντης (σε Θεσσαλία, Ροδόπη και αλλού) στις ατομικές συμβάσεις που υπογράφηκαν από την κατασκευασμένη από την εταιρεία «Ένωση προσώπων». Και οι μεν και οι δε, με μηνιάτικα που δεν ξεπερνάνε τις ανάγκες μισού μήνα, σε κατάσταση ομηρίας είτε με ημερομηνία λήξης στις συμβάσεις, είτε με όρους «εκβιαστικούς», μισθούς κάτω από την κλαδική Σύμβαση, με όρους «κατάργησης του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας» από το 2011! Η πείρα των κτηνοτρόφων που δίνουν γάλα στη «ΔΩΔΩΝΗ» και που δίνουν γάλα στα «Ελληνικά Γαλακτοκομεία» συναντιούνται στις χαμηλές τιμές, στις πλάτες όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά σε όλους τους γαλακτοβιομήχανους, να μην μπαίνει χαμηλότερη εγγυημένη τιμή.

Τα υπερκέρδη της «ΔΩΔΩΝΗΣ» και των «Ελληνικών Γαλακτοκομείων», που ο κύκλος εργασιών και των δύο μαζί ξεπερνάει τα 800εκ ευρώ μόνο για το 2024, βγαίνουν από τους χαμηλούς μισθούς και τις χαμηλές τιμές στο γάλα από τους κτηνοτρόφους. Αξιοποιώντας το τεράστιο οπλοστάσιων αντεργατικών- αντιλαϊκών νόμων που η μία αστική κυβέρνηση μετά την άλλη ψήφισε για την στήριξη των μονοπωλιακών ομίλων καταργήθηκαν σειρά δικαιωμάτων προηγούμενων δεκαετιών. Στη «ΔΩΔΩΝΗ» επιβλήθηκε το αισχρό καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μειώσεις μισθών- πολύ κάτω από την κλαδική συλλογική σύμβαση, δεν προσμετρώνται τριετίες και επιδόματα. Στον όμιλο Σαράντη, οι μειώσεις μισθών από την προηγούμενη οικονομική καπιταλιστική κρίση άγγιξαν μέχρι και το 40%. Έτσι συγκεντρώνεται και συγκεντροποιείται το κεφάλαιο σε όλο και λιγότερα χέρια, στα συντρίμμια των εργατικών δικαιωμάτων, με την ένταση της εκμετάλλευσης όλο και περισσότερων και όχι με την «σκληρή» δουλειά της οικογένειας όπως διαφημίζουν!

Ο σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ μονοπωλίων για το μοίρασμα των αγορών τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και διεθνώς, περνά μέσα από τη συνεχή αναζήτηση όλο και φθηνότερων πρώτων υλών, οδηγώντας σε συμφωνίες με κτηνοτρόφους- φάρμες εκτός περιοχής ή/και χώρας, σε αξιοποίηση φθηνών υποκατάστατων, όπως σκόνη. Αλλά και ταυτόχρονα, αυξάνοντας τις τιμές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με τον ελληνικό λαό να αγοράζει τη φέτα που παράγει στα 13€/ κιλό ή να στρέφεται σε χαμηλής ποιότητας τρόφιμα (λευκό τυρί, κά).

«Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» παντού!

Σήμερα στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης υπάρχουν όλες εκείνες οι προϋποθέσεις να αξιοποιηθούν οι παραγωγικές δυνατότητες της Ηπείρου και της χώρας μας, για να ζήσουν τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι κτηνοτρόφοι καλύτερες μέρες, να προμηθεύεται φθηνά και ποιοτικά ζωοκομικά προϊόντα η λαϊκή οικογένεια, αρκεί να φύγει από την μέση το σημερινό κίνητρο του παραγωγικού μοντέλου που στηρίζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις, το οποίο είναι το κέρδος.

Οι εργαζόμενοι και οι μικρής παραγωγής κτηνοτρόφοι της «ΔΩΔΩΝΗΣ» έχουν τη δύναμη να αντιστρέψουν την κατάσταση!

Με την αποφασιστική οργάνωση της πάλη τους, έχοντας στήριγμα το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων και τους αγροτικούς συλλόγους. Με την αποφασιστικότητα των εργατών να πάρουν την πραγματική πλειοψηφία στο επιχειρησιακό τους σωματείο στις επερχόμενες αρχαιρεσίες.

Να ενωθούν με τους οργανωμένους, ταξικά προσανατολισμένους εργαζόμενους του Ομίλου Σαράντης και τους αντίστοιχους κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα και να απαιτήσουν μισθούς και τιμές στο ύψος των αναγκών των δικών τους οικογενειών και όχι στα όρια των προσδοκώμενων κερδών της οικογένειας Σαράντη.

Να μην τολμήσουν παλιοί και νέοι ιδιοκτήτες- βιομήχανοι να κάνουν καμία απόλυση ή «λήξη σύμβασης» όπως τις ονομάζουν. Θα βρουν το γιαννιώτικο λαό απέναντι τους!

Να υπογραφούν άμεσα συλλογικές συμβάσεις εργασίας, αορίστου χρόνου για όλους με αυξήσεις και δικαιώματα στο ύψος της κλαδικής σύμβασης Γάλακτος- Τροφίμων- Ποτών.

Να υπογραφεί άμεσα εγγυημένη χαμηλότερη τιμή για όλους τους κτηνοτρόφους που απασχολούνται στις γαλακτοβιομηχανίες, με μέτρα αναπλήρωσης σε ενδεχόμενα καταστροφών της παραγωγής από φυσικά φαινόμενα και ασθένειες.»

[δελτίο τύπου]

Tags: ΔωδώνηΔωδώνη εξαγοράΕλληνικά ΓαλακτοκομείαΚΚΕ για ΔωδώνηΌμιλος Σαράντη
Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar