• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Υγεία

Γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χτυπά ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

by Epirus News
09/10/2015
in Υγεία
32
SHARES

ΥγείαΓυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας χτυπά πλέον ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καθώς σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες τα τελευταία χρόνια εμφανίζει αύξηση σε ηλικίες κάτω των 50 χρόνων!

Τα στοιχεία των νέων μελετών έχουν ανησυχήσει τους γυναικολόγους αφού μέχρι πρόσφατα ο μέσος όρος ηλικίας των γυναικών που χτυπούσε ήταν γύρω στα 52 χρόνια. «Είναι γεγονός ότι έχει παρουσιαστεί αύξηση στον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας και αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες» αναφέρει ο Διδάκτορας του Πανεπιστημίου της Αθήνας, τ. Επιμελητής Μαιευτικής Γυναικολογίας του Princess Royal University Hospital London και συνεργάτης των Νοσοκομείων Μητέρα και Υγεία, κ Στέφανος Χανδακάς.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία κάθε χρόνο παγκόσμια διαγιγνώσκονται με καρκίνο τραχήλου μήτρας περίπου 500.000 γυναίκες (το 80% των οποίων σε αναπτυσσόμενες χώρες) και δυστυχώς περίπου οι μισές (275.000) καταλήγουν από την νόσο. Στην Ευρώπη, ο αριθμός νέων περιστατικών ανά έτος ανέρχεται περίπου σε 50.000, στις ΗΠΑ στις 13.000, και στην Ελλάδα 400.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΟΧΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ:

Σύμφωνα  με τους γυναικολόγους οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας είναι:

1) Ο ιός των ανθρωπίνων κονδυλωμάτων, γνωστός σαν Human Papilloma Virus ή HPV,
2) Πρώτη σεξουαλική επαφή σε νεαρή ηλικία:  Όσο νωρίτερα στην ηλικία αρχίσει την σεξουαλική δραστηριότητα μια γυναίκα τόσο περισσότερο είναι αυξημένος ο κίνδυνος της για την ασθένεια.
3) Μεγάλος αριθμός ερωτικών συντρόφων: Το ίδιο επίσης ισχύει με τον αριθμό των ερωτικών συντρόφων. Να σημειωθεί ότι ο καρκίνος αυτός είναι σπάνιος στις παρθένες.
4) Τεστ Παπανικολάου: Οι γυναίκες που δεν έκαναν ποτέ τεστ Παπανικολάου ή δεν το κάνουν όσο θα έπρεπε, έχουν ψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν καρκίνο. Σε πολλές περιπτώσεις το τεστ μπορεί να ανιχνεύσει προκαρκινικές αλλοιώσεις.
5) Μεγάλος αριθμός τοκετών
6) Κάπνισμα
7) Διατροφή φτωχή  σε βιταμίνες Α και C
8) Χρήση αντισυλληπτικών από το στόμα (σε μορφή δισκίων)
9) Ανοσοκαταστολή (πτώση της άμυνας του οργανισμού)
10) AIDS: Οι γυναίκες που πάσχουν από AIDS.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ:

Οι παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνιση του καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας συνήθως δεν προκαλούν πόνο. Γι’ αυτό η ασθένεια μπορεί να εξελιχθεί αθόρυβα χωρίς συμπτώματα.

Ο καρκίνος του τραχήλου σε αρχικό στάδιο συνήθως δεν προκαλεί κλινικά συμπτώματα. Οι πρώτες ενοχλήσεις εμφανίζονται όταν τα καρκινικά κύτταρα αρχίζουν να διηθούν τους γειτονικούς ιστούς. Όταν αυτό συμβεί τότε τα συνήθη συμπτώματα είναι:

– H ασυνήθιστη απώλεια αίματος από τον κόλπο
– Πόνος στην περιοχή της πυελού
– Κολπικές εκκρίσεις
– Πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

«Γι αυτό η μόνη προφύλαξη που μπορεί να πάρει κάθε γυναίκα είναι να κάνει συστηματικά γυναικολογικές εξετάσεις και το τεστ Παπανικολάου» προσθέτει ο Δρ Χανδακάς και συνεχίζει «Με την κολποσκόπηση ο γυναικολόγος μπορεί να εξετάσει καλύτερα τον τράχηλο και αν χρειαστεί να κάνει βιοψίες για να διευκρινιστεί ιστολογικά το είδος μιας ανωμαλίας που πιθανά να υπάρχει. Η πρόγνωση επιβίωσης είναι καλύτερη όταν ο καρκίνος διαγιγνώσκεται σε πρώιμο στάδιο εξέλιξης».

Δυνατά όμως στον τομέα της πρόληψης έχει μπεί και ο εμβολιασμός των νέων γυναικών με το εμβόλιο κατά του HPV. Ήδη  έχουν χρησιμοποιηθεί παγκοσμίως περισσότερα από 175 εκατομμύρια εμβόλια με θετικά αποτελέσματα όπως στην Αυστραλία όπου είχαμε σχεδόν εξάλειψη των γεννητικών κονδυλωμάτων αλλά και ελάττωση των προκαρκινικών αλλοιώσεων και των χειρουργικών επεμβάσεων στον τράχηλο στις εμβολιασθείσες γυναίκες.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ:

Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να θεραπευτεί αν ανιχνευθεί έγκαιρα. Παλαιότερα, ο καρκίνος αυτός αποτελούσε ένα από τους κύριους λόγους θνησιμότητας των γυναικών. Σήμερα χάρις στα προγράμματα ανίχνευσης και θεραπείας η θνησιμότητα έχει μειωθεί σημαντικά. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των γυναικείων γενετικών οργάνων μετά από τον καρκίνο της ωοθήκης. Μετά από αυτόν ακολουθεί ο καρκίνος του ενδομητρίου που έχει λίγο χαμηλότερη συχνότητα.

Τρεις μορφές θεραπείας χρησιμοποιούνται: Η Χειρουργική, η Ακτινολογική και η Χημειοθεραπεία.

Η χειρουργική επέμβαση με νυστέρι ή laser (χειρουργική αφαίρεση πολλών ειδών) είναι μία από τις βασικές μεθόδους θεραπευτικής αντιμετώπισης για τον καρκίνο του τραχήλου.

Η ακτινοθεραπεία, υπάρχουν δύο μορφές.  Η εξωτερική ακτινοθεραπεία ή τηλεθεραπεία γίνεται με μηχάνημα ακτινοβολίας. Η εσωτερική ακτινοθεραπεία ή βραχυθεραπεία χρησιμοποιεί ραδιενεργό ουσία ενσωματωμένη σε βελόνες, καλώδια, κεφαλές ή καθετήρες που τοποθετούνται απευθείας μέσα ή κοντά στην καρκινική εστία.

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φαρμακευτικούς παράγοντες για να αναστείλει την αύξηση των καρκινικών κυττάρων, προκαλώντας είτε το θάνατο ή τη διακοπή της διαίρεσης των κυττάρων.

www.drchandakas.gr, τηλ 210 6436258

Tags: αναπαραγωγική ηλικίααντισυλληπτικά χάπιαγυναίκεςιός ανθρώπινων κονδυλωμάτωνκαρκίνοςκαρκίνος τραχήλου της μήτραςκονδυλώματασεξουαλική επαφήΤεστ Παπανικολάου
Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

Τελευταία Νέα - Ροή

ΕΠΕΙΓΟΝ: Έκκληση για αιμοπετάλια – Κοινοποιήστε για να βοηθηθεί ο συνάνθρωπος μας

Χωρίς παιδοχειρουργό η Ήπειρος

04/08/2025
Ευρεία σύσκεψη της Δν/σης Πολιτικής Προστασίας στην Πάργα

Ήπειρος: Αύγουστος με τουρισμό, πυρκαγιές και διακοπές υδροδότησης

04/08/2025
Επαναλειτουργούν από αύριο τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών

Πόσες ώρες χρειάζεται να κοιμούνται οι έφηβοι το καλοκαίρι;

04/08/2025
Αναδρομικά συνταξιούχων και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού δημοσίων υπαλλήλων κρίνονται από την Δικαιοσύνη

2,5 εκατ. οι συνταξιούχοι – Στα 1.182 η μέση σύνταξη, μεγαλύτερες του Δημοσίου από τον Ιδιωτικό τομέα

04/08/2025
Πυρκαγιά σε βιομηχανικό χώρο στα Ιωάννινα

Φωτιά τώρα στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας – Σηκώθηκαν εναέρια μέσα

03/08/2025
ΕΚΤΑΚΤΟ: Δουλεμπορικό σκάφος με εκατοντάδες μετανάστες εξέπεμψε σήμα κινδύνου κοντά στην Κέρκυρα

Αγνοείται επιβάτης πλοίου που έκανε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Φέρεται να έπεσε στη θάλασσα

03/08/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar