• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Διαχείριση ζιζανίων στον ελαιώνα κατά τη χειμερινή περίοδο

by Epirus News
20/01/2015
in Επικαιρότητα
33
SHARES

epirusnewsΗ περίοδος συγκομιδής της ελιάς έχει ουσιαστικά τελειώσει και ένα από τα ζητήματα που μπαίνουν αυτή την περίοδο στους ελαιοπαραγωγούς είναι η σωστή διαχείριση του ελαιώνα τους κατά τη χειμερινή περίοδο, δηλαδή περίπου από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι Απρίλιο-Μάιο που ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Ειδικότερα η σωστή διαχείριση των ζιζανίων κατά την περίοδο αυτή, παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της παραγωγικότητας και της καλής κατάστασης του ελαιώνα.

Μία κακή πρακτική που θα πρέπει να αποφεύγεται είναι η μηχανική κατεργασία του εδάφους (όργωμα, φρεζάρισμα) κατά την περίοδο αυτή. Με την κατεργασία του εδάφους:
• τραυματίζεται το επιφανειακό ριζικό σύστημα των ελαιοδέντρων
• καταστρέφεται η φυσική δομή του εδάφους με δημιουργία «κρούστας» επιφανειακά και συμπίεσης του εδάφους βαθύτερα με αποτέλεσμα να μειώνεται μακροπρόθεσμα η απορρόφηση νερού και θρεπτικών συστατικών.
• απογυμνώνεται το έδαφος από τα ζιζάνια και γίνεται ευάλωτο στη διάβρωση
• δυσχεραίνεται η πρόσβαση στο χωράφι γιατί μετά από έντονη βροχόπτωση το έδαφος λασπώνει και «βουλιάζει».

Αντίθετα η διατήρηση του ζιζανιοτάπητα στον ελαιώνα κατά τη χειμερινή περίοδο, έχει πολλαπλά οφέλη για την καλλιέργεια, όπως:
• Τα ζιζάνια συγκρατούν το νερό της βροχής και αποφεύγονται φαινόμενα διάβρωσης και «ξεπλύματος» του εδάφους. Ιδιαίτερη σημασία έχει αυτό σε χωράφια με εδαφική κλίση, όπου με λάθος χειρισμούς η διάβρωση μπορεί μέσα σε λίγα χρόνια να απογυμνώσει εντελώς το έδαφος και να μετατρέψει τον ελαιώνα σε «κρανίου τόπο».
• Διευκολύνεται η πρόσβαση στον ελαιώνα αφού ακόμα και μετά από έντονη βροχόπτωση το έδαφος είναι προσβάσιμο για ανθρώπους και μηχανήματα.
• Τα ζιζάνια αποτελούν καταφύγιο πολλών ωφέλιμων ειδών εντόμων και ακάρεων τα οποία με την παρουσία τους βοηθούν στη μείωση των πληθυσμών πολλών και σοβαρών εχθρών της ελιάς και στην επίτευξη φυσικής ισορροπίας.
• Τα ζιζάνια με την παρουσία τους ολόκληρο το χειμώνα δεσμεύουν μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα και αζώτου από την ατμόσφαιρα. Αυτό συνεπάγεται διπλό όφελος: Πρώτον περιβαλλοντικό, αφού συμβάλει στη μείωση των «αερίων του θερμοκηπίου» στην ατμόσφαιρα. Δεύτερον, άμεσο όφελος για την καλλιέργεια και τον παραγωγό, αφού αυτές οι ποσότητες με τους κατάλληλους χειρισμούς μπορούν να αποδοθούν στην καλλιέργεια με τη μορφή οργανικής ουσίας.

Να σημειωθεί ότι κατά την περίοδο αυτή, επειδή υπάρχει επάρκεια νερού, τα ζιζάνια δεν δρουν ανταγωνιστικά με την καλλιέργεια ως προς την απορρόφηση νερού και θρεπτικών συστατικών.

Μία επίσης κακή πρακτική κατά την περίοδο αυτή είναι η καταστροφή των ζιζανίων με την εφαρμογή ζιζανιοκτόνου. Με την πρακτική αυτή (και μάλιστα όταν είναι επαναλαμβανόμενη) αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι η διατάραξη της φυσικής ισορροπίας της χλωρίδας και η επικράτηση των πιο ανθεκτικών ειδών ζιζανίων που κατά κανόνα είναι και τα επιβλαβέστερα.

Μόλις οι θερμοκρασίες αρχίσουν να ανεβαίνουν και γίνεται πλέον έντονος ο ανταγωνισμός των ζιζανίων με την καλλιέργεια για πρόσληψη νερού, δηλαδή περί τα τέλη Απρίλη με αρχές Μάη, η σωστή πρακτική είναι να γίνει καταστροφή των ζιζανίων με χορτοκοπή και παραμονή των υπολλειμμάτων στο έδαφος. Η χορτοκοπή θα πρέπει να γίνεται με καταστροφέα βαρέως τύπου, ώστε να επιτυγχάνεται ο θρυμματισμός των υπολλειμάτων μαζί με τα λεπτότερα κλαδιά που έχουν απομείνει στο χωράφι από τα κλαδέματα. Τοπικά, σε δύσκολα σημεία, μπορεί να χρησιμοποιείται και θαμνοκοπτικό.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνονται τα εξής:
• Λόγω της εδαφοκάλυψης του ελαιώνα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, μειώνεται η εξάτμιση και οι απώλειες νερού.
• Τα υπολείμματα που παραμένουν στο έδαφος το εμπλουτίζουν με οργανική ουσία και μακροπρόθεσμα συμβάλλουν στην αειφορία του ελαιώνα και την μείωση των αναγκών του σε λιπάσματα.

Ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την ανάπτυξη των ζιζανίων, η χορτοκοπή μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί άλλη μία φορά μέσα στο καλοκαίρι, ενώ θα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μία ακόμη χορτοκοπή αμέσως πριν από τη συγκομιδή προκειμένου να διευκολυνθεί το άπλωμα των διχτυών και οι λοιπές εργασίες συγκομιδής.

Έτσι, με 2-3 χορτοκοπές ετήσια, ο ελαιοκαλλιεργητής επιτυγχάνει μία αποτελεσματική διαχείριση των ζιζανίων στο κτήμα του, αλλά (κυρίως) τη διατήρηση της παραγωγικότητας και της αειφορίας του ελαιώνα του.

Tags: ελαιοπαραγωγήελαιώναςΕλιάζιζάνιαζιζανιοτάπηταςπερίοδος συγκομιδής ελιάςσυγκομιδή ελιάς
Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

Τελευταία Νέα - Ροή

Ο ΟΚΠΑΠΑ εγκαινιάζει το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας

Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο: Τι προτείνει η Δημοτική Αρχή, τι ψηφίστικε στο Δημοτικό Συμβούλιο

16/09/2025
Δεκαεπτά εύκολες, χαλεπές ή ακατόρθωτες δραστηριότητες, για να ξεκινήσει καλά η μέρα σας

Τι κρύβεται πίσω από το «έτσι είμαι εγώ»

16/09/2025
Χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε εργασιακούς χώρους – Είναι ασφαλής και νόμιμη η χρήση του;

ΑΑΔΕ: Υποχρεωτική η ηλεκτρονική τιμολόγηση για τις επιχειρήσεις από 2 Φεβρουαρίου

16/09/2025
Ο ΟΚΠΑΠΑ εγκαινιάζει το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας

Βιομηχανικά πάρκα σε Πεδινή και Κατσικά: Διπλή απειλή για μια πόλη που πνίγεται από αιθαλομίχλη

16/09/2025
Γκαρτζονίκας: Παρουσιάζει τα μοντέλα της Hyundai στην κεντρική πλατεία (φωτορεπορτάζ)

Βοήθεια προς τους πυρόπληκτους Φιλιππιάδας απέστειλε ο Δήμος Ιωαννιτών

15/09/2025
σύλληψη, αστυνομία, Αστυνομία Epirus News, epirusnews.eu

Αλλοδαπός οδηγούσε μεθυσμένος – Συνελήφθη

15/09/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar