Με “καπέλο” που προστεθεί στο επιτόκιο, το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει να δώσει μια ακόμα ευκαιρία σε χιλιάδες φορολογούμενους, να πιάσουν και πάλι το «νήμα» της ρύθμισης χρεών σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία, που έχασαν λόγω της δίδυμης κρίσης: της πανδημίας και της ενέργειας.
Μετά τον αποκλεισμό (κυρίως λόγω Βρυξελλών) των σεναρίων για νέα (καινούργια) ρύθμιση, στο τραπέζι βρίσκεται η προσφορά μιας δεύτερης “ευκαιρίας” σε όσους δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους εξαιτίας των οικονομικών βαρών που τους φόρτωσαν πανδημία και ενεργειακή κρίση, με αποτέλεσμα να τεθούν εκτός ρύθμισης.
Οι αποφάσεις πρόκειται να ανακοινωθούν προς το τέλος Φεβρουαρίου, προκειμένου να προληφθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις στο μέτωπο του ιδιωτικού χρέους, μετά και τη ραγδαία αύξηση του κόστους χρήματος που τροφοδοτεί ο ανοδικός κύκλος των επιτοκίων. Το ακριβό χρήμα έρχεται να προστεθεί στα άλλα μεγάλα αγκάθια του πληθωρισμού και του ανατιμητικού κύματος στην αγορά, παράγοντες που έχουν πιέσει ιδιαίτερα τα οικονομικά εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών.
Η δεύτερη ευκαιρία πρόκειται να δοθεί σε φορολογούμενους με ρυθμισμένες οφειλές στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία οι οποίοι έχασαν έως τον περασμένο Δεκέμβριο ή ενδεχομένως και τον Ιανουάριο τις ρυθμίσεις τους καθώς δεν κατάφεραν να μείνουν συνεπείς στο χρονοδιάγραμμα των δόσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το επιτόκιο της πάγιας ρύθμισης ανέρχεται στο 4,37% για όσους εξοφλήσουν την οφειλή σε 12 δόσεις και σε 5,87% για 24 δόσεις.
Στενάζουν οι οφειλέτες, χάνουν τις ρυθμίσεις
Τα στοιχεία τα οποία έχει στη διάθεσή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δείχνουν απώλεια της ρύθμισης ακόμα και για έναν στους δύο που εντάχθηκαν. Για παράδειγμα στη ρύθμιση των 120 δόσεων του 2019 προς τα ασφαλιστικά ταμεία από τις 600.225 επιμέρους ρυθμίσεις χρεών, 266.829 απώλεσαν τη ρύθμιση 140.429 είχαν ολοκληρωθεί έως τον περασμένο Σεπτέμβριο και μόλις 192.967 παραμένουν ενεργές.
Τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία συνεχίζουν να αυξάνονται με γοργούς ρυθμούς και ξεπερνούν πλέον (ανεπίδεκτα είσπραξης και εισπράξιμα) τα 155 δισ. ευρώ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΚΕΑΟ δείχνουν ληξιπρόθεσμα χρέη στα ασφαλιστικά ταμεία 45,4 δισ. ευρώ όταν τα αντίστοιχα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τον Νοέμβριο παλαιά και φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ξεπερνούσαν τα 113,4 δισ. ευρώ.
με πληροφορίες από ertnews.gr