• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Απόφαση πέντε σημείων του Περιφερειακού Συμβουλίου για την αντιπλημμυρική θωράκιση της Άρτας

by Epirus News
30/07/2015
in Επικαιρότητα
25
SHARES

Περιφέρεια ΗπείρουΣε απόφαση πέντε σημείων κατέληξε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου, για την αντιπλημμυρική προστασία της ευρύτερης περιοχής της Άρτας από τη διέλευση του ποταμού Αράχθου. Η συζήτηση έγινε με αφορμή την επικείμενη ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων των υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ Πουρνάρι 1 και Πουρνάρι 2.

Συγκεκριμένα το Περιφερειακό Συμβούλιο:

  • επικύρωσε την αρνητική γνωμοδότηση που είχε υποβάλλει το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Άρτας σχετικά με τους περιβαλλοντικούς όρους της προς ανανέωση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.O.)  στην οποία περιλαμβάνονται ενστάσεις και αντιρρήσεις επί συγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων.
  • εξέφρασε τη συμφωνία του με την πρόταση του ΤΕΕ/τμ. Ηπείρου για τον καθορισμό ως ορίου υπερχείλισης τα 2.000 κυβικά νερού ανά δευτερόλεπτο και για την περαιτέρω διερεύνηση της μελέτης του.
  • συμφώνησε όπως κατατεθούν από τις παρατάξεις επί μέρους προτάσεις επί των περιβαλλοντικών όρων, οι οποίες θα συνυποβληθούν στο αρμόδιο Υπουργείο.
  • να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις για τις αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις που απαιτούνται
  • να στηριχθούν οι όποιες ενέργειες νομικού περιεχομένου απαιτηθούν.

Υπέρ της πρότασης τάχθηκαν οι παρατάξεις της “Αξιοβίωτης Ανάπτυξης”, της “Ήπειρος Ανατροπής”, της “Συμμαχίας Ηπειρωτών”, τη δική της πρόταση κατέθεσε η παράταξη “Λαϊκή Συσπείρωση”, λευκό ψήφισε η “Ελληνική Αυγή” και κατά η “Αριστερή Παρέμβαση”.

Κριτική κατά της ΔΕΗ Α.Ε., για τη στάση που τηρεί στην Άρτα, άσκησε ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Β. Ψαθάς, οι επικεφαλής των παρατάξεων και οι περιφερειακοί σύμβουλοι που τοποθετήθηκαν.

Ο Περιφερειάρχης  ανέφερε ότι η ΔΕΗ δεν συνεργάζεται, τα αντισταθμιστικά οφέλη που έχει υποσχεθεί στο παρελθόν δεν είναι εγγυημένα εγγράφως, ενώ όσον αφορά την ανανέωση των Περιβαλλοντικών όρων διευκρίνισε ότι: “Λόγω της σοβαρότητας του θέματος θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει μια γενικότερη τοποθέτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τους όρους που είχαν τεθεί στο παρελθόν, η οποία και θα διαβιβαστεί στο αρμόδιο, για την έγκριση της Μ.Π.Ε.,  Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Περιβάλλοντος”, ενώ τάχθηκε υπέρ της εκπόνησης μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας με ορίζοντα 100ετίας και όχι 1000ετίας όπως προωθούνταν και οι οποίες απαιτούν πολύ μεγαλύτερης κλίμακας αντιπλημμυρικές (φαραωνικού τύπου) παρεμβάσεις.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Άρτας κ. Βασίλειος Ψαθάς, που ήταν ο βασικός εισηγητής του θέματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να διασφαλιστεί η ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων, στα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης που έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια, στην εξασφάλιση της άρδευσης από τα φράγματα της πεδιάδας της Άρτας, χωρίς την ανάγκη χρήσης ηλεκτρικών ή μηχανικών μέσων. Ειδική αναφορά έκανε στα προβλήματα που προκαλεί για την επέκταση του σχεδίου πόλης της Άρτας η μη οριοθέτηση της κοίτης του Αράχθου, ενώ άσκησε δριμεία κριτική κατά της ΔΕΗ για τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων για τα αντισταθμιστικά οφέλη.

Συμπληρωματικά ο Αντιπεριφερειάρχης, πρόσθεσε ότι σήμερα τα φράγματα Πουρνάρι 1 και 2, λειτουργούν χωρίς άδεια χρήσης νερού που έχει λήξει, ενώ ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός για τη στάση της ΔΕΗ Α.Ε. όσον αφορά την αποκατάσταση των ζημιών στην ιστορική γέφυρα της Άρτας και τον καθαρισμό της κοίτης του Αράχθου. “Οι ζημιές, από τα πρόσφατα πλημμυρικά φαινόμενα στο γεφύρι της Άρτας ανέρχονται σε 1, 5 εκ. ευρώ. Ζητήσαμε από τη ΔΕΗ να αναλάβει το κόστος αποκατάστασης, αλλά το αρνήθηκε. Το ίδιο πράττει και στα αιτήματά μας για καθαρισμό της κοίτης του Αράχθου, για τον οποίο η Περιφερειακή Διοίκηση τα τελευταία χρόνια εκτελεί εργασίες ύψους 200.000 ετησίως”, ανέφερε χαρακτηρίζοντας “αντίπαλο τη ΔΕΗ”, σε ο, τι αφορά τα θέματα της Άρτας.

  • Το Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της Π.Ε. Άρτας μεταξύ άλλων εκφράζει αντιρρήσεις και ζητά την εξάλειψη του όρου ότι “η αρμοδιότητα της ΔΕΗ τελειώνει αμέσως κατάντη του έργου Πουρνάρι ΙΙ”, καθώς όπως επισημαίνει αυτός αντιμετωπίζει τα εξεταζόμενα φράγματα μόνο από την πλευρά της παραγωγής ενέργειας. “Πρέπει να γίνει τροποποίηση του εν λόγου όρου, ώστε να εναρμονιστεί με την υποχρέωση του φορέα λειτουργίας των έργων να τηρεί τους περιβαλλοντικούς όρους, καθώς τα όποια έργα προστασίας αποτελούν απαραίτητα έργα για την ασφαλή χρήση νερού του ποταμού Αράχθου από τον φορέα λειτουργίας των εξεταζόμενων φραγμάτων (δηλαδή την ΔΕΗ Α.Ε.), σημειώνει μεταξύ άλλων. ζητώντας να καταστεί σαφές η υποχρέωση της Επιχείρησης να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ως προς την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.

Επισημαίνεται ότι στην προηγούμενη Μ.Π.Ε. αναφέρονταν ότι τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας κατάντη του ποταμού, ήταν υποχρέωση της Πολιτείας και όχι της ίδιας της Δ.Ε.Η..

Tags: αντιπλημμυρική προστασίααποφάσεις Περιφέρειας ΗπείρουΆρταΆρτα αντιπλημμυρική προστασίαΆρτα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίαςΔΕΗμέτρα αντιπλημμυρικής προστασίαςΠεριφέρεια Ηπείρουυδροηλεκτρικό έργο Πουρνάρι Ιυδροηλεκτρικό έργο Πουρνάρι ΙΙ
Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

Τελευταία Νέα - Ροή

Ο ΟΚΠΑΠΑ εγκαινιάζει το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας

Το ΚΚΕ καταγγέλει την εταιρεία Χήτος για εκφοβισμό συνδικαλιστή

05/08/2025
Πανελλήνιες 2016: Αυτά τα θέματα έπεσαν σε Αρχαία Ελληνικά και Μαθηματικά κατεύθυνσης

«Στο κόκκινο» λόγω κενών θέσεων φοιτητών οι πανεπιστημιακές σχολές σε Πρέβεζα και Άρτα

05/08/2025
Αστυνομία, ατύχημα, τροχαίο, σύλληψη, Epirus News

Στον εισαγγελέα αστυνομικός – ινφλουένσερ: Είχε κοκαΐνη και αναβολικά χάπια

05/08/2025
Γκαρτζονίκας: Παρουσιάζει τα μοντέλα της Hyundai στην κεντρική πλατεία (φωτορεπορτάζ)

Τι λέει ο Δήμος Ιωαννίνων για την κατάσταση στο Βιολογικό

05/08/2025
Κέντρο Ιωαννίνων: Κάθε μέρα και χειρότερα – Απαιτούνται λύσεις

Γιάννενα: Μεσίτες κατά ρύπανσης από ενοικιαστήρια

05/08/2025
Διακοπή νερού στην Ανατολή λόγω βλάβης

Πτώση πίεσης και διακοπές νερού στα Ιωάννινα

05/08/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar