• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Απάντηση Δήμου Ιωαννιτών σε κακόβουλο – από πρόθεση – δημοσίευμα σχετικά με την ποιότητα των φρούτων που διανεμήθηκαν

by Epirus News
28/09/2015
in Επικαιρότητα
26
SHARES

Ιωάννινα, λίμνη & νησίΠάνω από 100 τόνους ροδάκινα διένειμε ο Δήμος Ιωαννιτών στα σχολεία και τα ιδρύματα το τελευταίο τριήμερο. Άλλοι περίπου 80 τόνοι διακινήθηκαν πριν από ένα μήνα μέσω των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου Ιωαννιτών σε όλους τους Δήμους του νομού, σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, απόρους και ιδρύματα.

Σε αυτή την τεράστια ποσότητα, η … δαιμόνια ρεπόρτερ του epiruspost, κατάφερε να ανακαλύψει ένα (!!!) σάπιο ροδάκινο, να προβάλλει την φωτογραφία του και να καταλήξει στην … «αποκάλυψη» ότι «οι μαθητές κουβαλούν στο σπίτι τους σάπια ροδάκινα».

Αν το προφανέστατα κακόβουλο από πρόθεση δημοσίευμα, δεν αφορούσε παιδιά κι αν δεν υπήρχε ο κίνδυνος να προκαλέσει αυτό σύγχυση και ανασφάλεια, ο Δήμος Ιωαννιτών θα το απαξίωνε, όπως άλλωστε απαξιώνει τα καθημερινά εμμονικά εμπαθή σχόλια του συγκεκριμένου μέσου.

Ο χρήσιμος – τόσο για τον πολίτη όσο και για την εκάστοτε εξουσία – ρόλος της δημοσιογραφίας, απαξιώνεται όταν εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία, εκφράζει εμπάθεια και εκδικητικά προσωπικά κίνητρα.

Επίσης διατηρούμε σοβαρότατες επιφυλάξεις για το αν η φωτογραφία του ενός ροδάκινου και του άδειου τελάρου, είναι από αυτά που διανεμήθηκαν στα σχολεία.

Προφανώς και μπορεί να υπάρξει ένα σάπιο ροδάκινο μέσα σε 100 τόνους. Αλλά τα τελάρα της Κοινοπραξίας Παραγωγών ήταν χρώματος πορτοκαλί και είναι ζήτημα αν υπήρχαν ανάμεσα τους ελάχιστα άσπρα, όπως αυτό της φωτογραφίας. Η ασάφεια του δημοσιεύματος, η απουσία επώνυμης μαρτυρίας, η έλλειψη οποιουδήποτε αποδεικτικού στοιχείου και κυρίως η αναξιοπιστία του συγκεκριμένου μέσου, μεγαλώνουν την αμφιβολία.

Απολύτως ποιοτικό το προϊόν μετά από όλους τους ελέγχους:

Παρ’ όλα αυτά κι επειδή δεν πρέπει να υπάρχει η παραμικρή ανησυχία – την οποία σκοπίμως επιχειρεί να προκαλέσει το δημοσίευμ α- για την ποιότητα των φρούτων που διανέμονται στα σχολεία, ο Δήμος Ιωαννιτών δίνει τις εξής αναλυτικές διευκρινήσεις προς τους πολίτες:

Όπως επιβάλει η νομοθεσία και ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός, όταν τα ροδάκινα έφθασαν στα Γιάννενα από την Κοινοπραξία παραγωγών, έγινε ο εξονυχιστικός έλεγχος (τόσο ως προς την ποιότητα, όσο και ως προς την ποσότητα) από την αρμόδια Επιτροπή Ελέγχου του Τμήματος Ποιοτικού και Φυτικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου και στη συνέχεια υπογράφτηκε το πρακτικό παραλαβής και διάθεσης των φρούτων.

Επειδή είναι λογικό ένα ευπαθές προϊόν να είναι πιθανό να υποστεί φθορές, ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός Ε.Ε 543/2011, που αφορά τις προδιαγραφές εμπορίας ροδακίνων, ορίζει ότι σε ροδάκινα της Κατηγορίας Ι το προϊόν που έχει υποστεί φθορά δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 1% και σε ροδάκινα της Κατηγορίας ΙΙ το προϊόν που έχει υποστεί φθορά δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει το 2%.
Όπως βεβαιώνει και το πρακτικό παραλαβής, τα προϊόντα που παρελήφθησαν ήταν κάτω από το ανεκτό όριο φθοράς που θέτει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός.

Αυτό – για να γίνει κατανοητό – σημαίνει πως για παράδειγμα σε 1.000 κιλά ροδάκινα Κατηγορίας Ι είναι νομικά αποδεκτό να υπάρχουνε μέχρι 10 κιλά φθαρμένου προϊόντος και να διατεθεί το σύνολο τους, χωρίς να χρειαστεί να αντικατασταθεί ούτε ένα φρούτο.

Παρ’ όλα αυτά και επειδή ακριβώς επρόκειτο να διανεμηθούν τα ροδάκινα σε σχολεία, ο Δήμος Ιωαννιτών υπερέβαλε ακόμα και μπροστά στο ήδη αυστηρό ευρωπαϊκό καθεστώς. Έτσι:
– Κατά την εκφόρτωση-φόρτωση για τη μεταφορά στα σχολεία, οι άνθρωποι του Δήμου ξαναέλεγχαν τα τελάρα και αντικαθιστούσαν κάθε φθαρμένο φρούτο.
– Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου και όσο διαρκούσε η διανομή τα φρούτα παρέμεναν μέσα σε αυτοκίνητα – ψυγεία, έτσι ώστε να μην αλλοιωθεί το ευπαθές προϊόν. Από το ψυγείο έβγαιναν τα τελάρα τη στιγμή που φορτώνονταν για το κάθε σχολείο.
– Σε κάθε σχολείο παραδόθηκε επιπλέον ποσότητα από αυτή που αντιστοιχούσε στο μαθητικό δυναμικό του σχολείου, έτσι ώστε αν διαπιστώνονταν πως σε κάποιο τελάρο από αυτά που διανέμονταν υπήρχε φθαρμένο φρούτο, να αντικατασταθεί αμέσως.

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό πως από το Δήμο Ιωαννιτών καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια, και έγιναν πολύ περισσότερα από όσα επιβάλει «το γράμμα του νόμου» για να διατεθούν απολύτως ασφαλή ποιοτικά φρούτα σε πάνω από 20.000 παιδιά και σε πολλά ιδρύματα του Δήμου μας.

Μόνο έχοντας κάποιος κακόβουλη διάθεση και εμπάθεια, μπορεί να διαβάλει και να ακυρώνει μια συνολική προσπάθεια παρουσιάζοντας τη φωτογραφία ενός (!!!) σάπιου ροδάκινου.

Τέλος σημειώνουμε ότι είναι πραγματικά θλιβερή η απόπειρα του συγκεκριμένου μέσου να πλήξει όχι μόνο το Δήμο Ιωαννιτών, αλλά και τους έλληνες παραγωγούς που βρίσκονται πραγματικά σε δεινή θέση.

Είναι γνωστό πως παρ’ ότι η ΕΕ επιδοτεί τους παραγωγούς για τη διάθεση των ροδάκινων στην κοινωνία – έστω και με λιγότερα ποσά από αυτά που έχουνε χάσει εξαιτίας του ρωσικού εμπάργκο- μεγάλες ποσότητες θα οδηγηθούνε σε λίγες μέρες στις χωματερές, χωρίς να εισπράξουν σε αυτή την περίπτωση οι παραγωγοί ούτε ένα ευρώ. Κι αυτό γιατί πολλοί λίγοι Δήμοι στην Ελλάδα (κι ο Δήμος Ιωαννιτών είναι ένας από τους λίγους) καταφέρνουν να κινητοποιήσουν τον μηχανισμό τους και να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες φρούτων για να τις διαθέσουν στους πολίτες.

Tags: ανακοίνωσηανακοίνωση Δήμου ΙωαννιτώνΔήμος ΙωαννιτώνΔήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσηδιανομή ροδάκινωνδιανομή ροδάκινων Ιωάννιναδωρεάν διανομή ροδάκινωνΙωάννιναΙωάννινα διανομή ροδάκινωνΙωάννινα δωρεάν διανομή ροδάκινωνροδάκινα
Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

Τελευταία Νέα - Ροή

ΕΠΕΙΓΟΝ: Έκκληση για αιμοπετάλια – Κοινοποιήστε για να βοηθηθεί ο συνάνθρωπος μας

Χωρίς παιδοχειρουργό η Ήπειρος

04/08/2025
Ευρεία σύσκεψη της Δν/σης Πολιτικής Προστασίας στην Πάργα

Ήπειρος: Αύγουστος με τουρισμό, πυρκαγιές και διακοπές υδροδότησης

04/08/2025
Επαναλειτουργούν από αύριο τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών

Πόσες ώρες χρειάζεται να κοιμούνται οι έφηβοι το καλοκαίρι;

04/08/2025
Αναδρομικά συνταξιούχων και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού δημοσίων υπαλλήλων κρίνονται από την Δικαιοσύνη

2,5 εκατ. οι συνταξιούχοι – Στα 1.182 η μέση σύνταξη, μεγαλύτερες του Δημοσίου από τον Ιδιωτικό τομέα

04/08/2025
Πυρκαγιά σε βιομηχανικό χώρο στα Ιωάννινα

Φωτιά τώρα στο Γαρδίκι Θεσπρωτίας – Σηκώθηκαν εναέρια μέσα

03/08/2025
ΕΚΤΑΚΤΟ: Δουλεμπορικό σκάφος με εκατοντάδες μετανάστες εξέπεμψε σήμα κινδύνου κοντά στην Κέρκυρα

Αγνοείται επιβάτης πλοίου που έκανε το δρομολόγιο Πάτρα – Ηγουμενίτσα – Φέρεται να έπεσε στη θάλασσα

03/08/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar