• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Ανησυχητική η εξάπλωση του βακτηρίου Xylella fastidiosa που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα

by Epirus News
09/04/2015
in Επικαιρότητα
24
SHARES

epirusnewsΑπό το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας

Ανησυχητική η εξάπλωση του βακτηρίου Xylella fastidiosa που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα στη Νότια Ιταλία. Άμεσος ο κίνδυνος για την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα.

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα που φτάνουν από τη γειτονική Ιταλία σχετικά με την εξάπλωση του επικίνδυνου βακτηρίου Xylella fastidiosa που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα.

Το βακτήριο έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές με νεκρώσεις ελαιοδέντρων στην περιοχή του Λέτσε της Νότιας Ιταλίας (κάποιοι υπολογισμοί κάνουν λόγο μέχρι και για ένα εκατομμύριο ελαιόδεντρα που έχουν πιθανόν προσβληθεί). Πληροφορούμαστε ότι οι φυτοϋγειονομικές αρχές της γειτονικής χώρας, με πρόσφατο έγγραφό τους ενημέρωσαν τις αντίστοιχες αρχές της Ελλάδας ότι:

1. πέντε νέες εστίες προσβολής εντοπίστηκαν στην Περιφέρεια της Απουλίας.

2. Τρία νέα είδη βρέθηκαν να αποτελούν ξενιστές του επικίνδυνου βακτηρίου τα Rosmarinus officinalis (Δεντρολίβανο), Myrtus communis (Μυρτιά) και Rhamnus alaternus (Ράμνος, καλλωπιστικός θάμνος με ευρεία χρήση στην κηποτεχνία). Το ανησυχητικό που προκύπτει από το ιταλικό έγγραφο είναι ότι κάποιες από τις νέες εστίες βρίσκονται εκτός της οριοθετημένης περιοχής, καθώς η ασθένεια φαίνεται να επεκτείνεται βοριότερα προς την περιοχή του Πρίντεζι.

Εν τω μεταξύ, την επιβολή μποϊκοτάζ απέναντι στο ιταλικό ελαιόλαδο ανακοίνωσε ο Γάλλος Υπουργός Γεωργίας Stéphane Le Foll, καθώς η Ιταλία δεν φαίνεται να αποδέχεται την λύση που προβλέπει την εκρίζωση των προσβεβλημένων ελαιοδέντρων από την Xylella fastidiosa, στην περιοχή της Απουλίας.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί της Απουλίας αρνούνται να ξεριζώσουν τα ελαιόδεντρά τους, μερικά από τα οποία είναι αιωνόβια, καθώς θεωρούν ότι η λύση αυτή στην πραγματικότητα δεν αποτρέπει την εξάπλωση του βακτηρίου εφόσον τα δέντρα μπορούν να είναι και ασυμπτωματικά μολυσμένα. «Αντί για την εκρίζωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έπρεπε να επενδύσει στην έρευνα για την αντιμετώπιση του βακτηρίου», λένε χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστική της ανησυχίας που έχει προκαλέσει το θέμα και στην Ελλάδα είναι και η σύσκεψη που έγινε προχθές 6 Απριλίου, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θ. Γαλιατσάτου. Στη διάρκεια της σύσκεψης περιγράφησαν και αξιολογήθηκαν τα μέτρα τα οποία έχουν ήδη παρθεί από τις υπηρεσίες της περιφέρειας, σε εφαρμογή της κοινοτικής και της εθνικής νομοθεσίας. Παράλληλα αποφασίστηκε να ληφθούν μέτρα ενημέρωσης των αγροτών και όσων εμπορεύονται δενδρύλλια, την ενεργοποίηση πρωτοβουλιών της περιφέρειας Ιονίων νήσων, των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών στα σύνορα της περιφέρειας μας καθώς και των γειτονικών περιφερειών, Ηπείρου και Αλβανίας.

Να επισημάνουμε πάντως ότι ο κίνδυνος και για την Ήπειρο είναι άμεσος, με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας να αποτελεί στην ουσία “ανοιχτή πόρτα” για την είσοδο της ασθένειας, καθώς είναι αδύνατος (και νομικά αλλά και πρακτικά) ο έλεγχος των δενδρυλλίων που μπαίνουν από την Ιταλία. Η διακίνηση φυτών από την Ιταλία αποτελεί ενδοκοινοτικό εμπόριο και είναι πρακτικά ελεύθερη. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει μόνιμος φυτοϋγειονομικός σταθμός στην Ηγουμενίτσα να ελέγχει τις εισαγωγές φυτών, μόνο τυχαία και συνήθως “κατόπιν εορτής” μπορούν οι αρμόδιες φυτοϋγειονομικές αρχές της χώρας μας να εντοπίσουν παρτίδες ύποπτων δενδρυλλίων προερχόμενων από τις μολυσμένες περιοχές. Εξάλλου το γεγονός ότι η ασθένεια έχει βρεθεί να προσβάλλει και μέγάλο αριθμό άλλων ειδών πλήν της ελιάς, κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα, καθώς δεν αποκλείεται να μπει στην Ελλάδα και με κάποια παρτίδα καλλωπιστικών ή άλλων φυτών.

Tags: 'ΗπειροςXylella fastidiosaβακτήριοβακτήριο Xylella FastidiosaΔυτική Ελλάδαελαιόδεντραεξάπλωση βακτηρίου Xylella FastidiosaΣύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας
Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

Τελευταία Νέα - Ροή

Κέντρο Ιωαννίνων: Κάθε μέρα και χειρότερα – Απαιτούνται λύσεις

Γιάννενα: Μεσίτες κατά ρύπανσης από ενοικιαστήρια

05/08/2025
Διακοπή νερού στην Ανατολή λόγω βλάβης

Πτώση πίεσης και διακοπές νερού στα Ιωάννινα

05/08/2025
ΕΠΕΙΓΟΝ: Έκκληση για αιμοπετάλια – Κοινοποιήστε για να βοηθηθεί ο συνάνθρωπος μας

Χωρίς παιδοχειρουργό η Ήπειρος

04/08/2025
Ευρεία σύσκεψη της Δν/σης Πολιτικής Προστασίας στην Πάργα

Ήπειρος: Αύγουστος με τουρισμό, πυρκαγιές και διακοπές υδροδότησης

04/08/2025
Επαναλειτουργούν από αύριο τα σχολεία του Δήμου Ιωαννιτών

Πόσες ώρες χρειάζεται να κοιμούνται οι έφηβοι το καλοκαίρι;

04/08/2025
Αναδρομικά συνταξιούχων και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού δημοσίων υπαλλήλων κρίνονται από την Δικαιοσύνη

2,5 εκατ. οι συνταξιούχοι – Στα 1.182 η μέση σύνταξη, μεγαλύτερες του Δημοσίου από τον Ιδιωτικό τομέα

04/08/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar