• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Εργασία

Οι νέοι κανόνες για τις συντάξεις – Πώς θα εφαρμοστούν οι αλλαγές (ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ)

by Epirus News
27/11/2015
in Εργασία, Οικονομία
24
SHARES

Συντάξεις για όλους στα επίπεδα του ΙΚΑ κρύβει το σχέδιο των ανατροπών στο ασφαλιστικό που προωθεί η κυβέρνηση με νέο νόμο και μάλιστα με διαδικασίες κατεπείγοντος, καθώς, όπως ανέφερε στον «Ελεύθερο Τύπο» υψηλόβαθμο στέλεχός της, πρόκειται να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή μέσα στον Δεκέμβριο και πάντως πριν από τα Χριστούγεννα για να αρχίσει να εφαρμόζεται αρχές του 2016.

Ανατροπές:

Η εφαρμογή των ρυθμίσεων θα αλλάξει πλήρως τον σημερινό χάρτη των συντάξεων για όλους τους δικαιούχους. Σύμφωνα με τους βασικούς άξονες που θα περιλαμβάνει ο νέος νόμος:

1. Κανόνας για τις συντάξεις θα είναι τα ποσά και ο τρόπος υπολογισμού που ισχύουν στο ΙΚΑ. Στο κείμενο που συζητήθηκε και εγκρίθηκε χθες -ομόφωνα μάλιστα- από το κυβερνητικό συμβούλιο κοινωνικής πολιτικής, ο κορμός του νέου ασφαλιστικού θα στηριχθεί στην ενοποίηση όλων των Ταμείων κάτω από το ΙΚΑ. Αυτό σημαίνει «ντε φάκτο» κατάργηση δεκάδων αν όχι εκατοντάδων διαφορετικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων που ισχύουν σήμερα στα Ταμεία του Δημοσίου, του ΟΑΕΕ, του ΝΑΤ, και του ΕΤΑΑ, και με αυτόματη «εξίσωση» του υπολογισμού και του ύψους όλων των συντάξεων σε επίπεδα αντίστοιχα με το ΙΚΑ. Το «μοντέλο» ΙΚΑ θα εφαρμοστεί και στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Οσοι αποχώρησαν με σύνταξη κοντά στο 80% ή 90% του μισθού που ελάμβαναν, θα προσγειωθούν με την ενοποίηση των Ταμείων τους, και τον επανυπολογισμό των συντάξεων στα ποσοστά αναπλήρωσης που δίνει το ΙΚΑ για τα ίδια χρόνια ασφάλισης και δεν ξεπερνούν σήμερα το 60% για 40 έτη. Σε ένα Ταμείο θα ενοποιηθούν όλοι οι φορείς που χορηγούν εφάπαξ με ταυτόχρονη μείωση του βοηθήματος κατά 10%, ως 20%.

2. Ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει με ενιαίο συντελεστή αναπλήρωσης που θα ξεκινά από 0,7% για τα 15 έτη ασφάλισης και θα φτάνει στο 1,2% στην καλύτερη περίπτωση για 40 χρόνια ασφάλισης. Για παράδειγμα συνταξιούχος με 35 έτη εισφορών που είχε μισθό 1.800 ευρώ, και παίρνει σήμερα τελικό ποσό μετά τις μειώσεις 1.180 ευρώ, με τον επανυπολογισμό θα πάρει 693 ευρώ που είναι η σύνταξη βάσει μισθού και ετών ασφάλισης, και 384 ευρώ από την εθνική σύνταξη, δηλαδή τελικό ποσό 1.077 ευρώ, και μείωση 8,8%.

3. Η βάση των παροχών θα είναι η λεγόμενη εθνική σύνταξη των 384 ευρώ και πάνω σε αυτή θα «χτίζεται» το υπόλοιπο ποσό ανάλογα με τον μισθό όλου του εργασιακού βίου, τα έτη ασφάλισης και την ηλικία αποχώρησης. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο «Ελεύθερος Τύπος», η εθνική σύνταξη των 384 ευρώ εξετάζεται, με παραίνεση των δανειστών, να μην καταβάλλεται σε καμία περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης, παρά μόνο όταν οι συνταξιούχοι θα συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης, ή στο 62ο έτος αν έχουν συμπληρώσει και 40 χρόνια ασφάλισης. Στην πράξη ένας ασφαλισμένος που θα βγει σήμερα στη σύνταξη σε ηλικία 62 ετών δεν θα πάρει τα 384 ευρώ της σύνταξης, αν δεν έχει 40 χρόνια ασφάλισης, αλλά θα μείνει μόνο με το ποσό που αντιστοιχεί στις εισφορές του.

4. Το ΕΚΑΣ θα σταματήσει να καταβάλλεται σε περίπου 60.000 δικαιούχους που ανήκουν στην υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα.

Πηγή: rizopoulospost.com

Tags: ασφαλιστικόδικαιούχοι ΕΚΑΣΕΚΑΣμείωση συντάξεωνσυντάξειςυπολογισμός συντάξεων
Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

Τελευταία Νέα - Ροή

Μέτρα τροχαίας & επιστροφή πινακίδων οχημάτων ενόψει εορτασμού 15αύγουστου

Aυστηρότερες ποινές και τσουχτερά πρόστιμα στον νέο ΚΟΚ – Σε ισχύ από σήμερα

13/09/2025
Αστυνομία, ατύχημα, τροχαίο, σύλληψη, Epirus News

Ιωάννινα: Συνελήφθη για κλοπές από ηλικιωμένους

13/09/2025
Γκαρτζονίκας: Παρουσιάζει τα μοντέλα της Hyundai στην κεντρική πλατεία (φωτορεπορτάζ)

“Επιθεση” στη Δημοτική Αρχή από την Παράταξη “Νέα Εποχή” για το χώρο ογκωδών

12/09/2025
Ιωάννινα: Αυτοκίνητο με δύο άτομα κατέληξε σε κολόνα

Σοκαριστικό δυστύχημα στην Κορίνθου – Πατρών: 70χρονη οδηγούσε για 1 χιλιόμετρο στο αντίθετο ρεύμα, ενεπλάκη σε σύγκρουση και απανθρακώθηκε

12/09/2025
σύλληψη, αστυνομία, Αστυνομία Epirus News, epirusnews.eu

Ιωάννινα: Συνελήφθη για απόπειρα τηλεφωνικής απάτης με το πρόσχημα “επιστροφής φόρου”

12/09/2025
Περιφέρεια Ηπείρου

Περιφέρεια: Παράνομη η λειτουργία του χώρου ογκωδών στη Νιάρχου

11/09/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar