• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Συνάντηση Μητροπολίτη και Δημάρχου Ιωαννίνων με τον Ρώσο Πρέσβη

by Epirus News
19/06/2015
in Επικαιρότητα
25
SHARES
Συζήτησαν σύγχρονη συνεργασία με αφετηρία την ιστορική φιλία

Τρόπους συνεργασίας που θα δώσουν σύγχρονο περιεχόμενο στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν την Ελλάδα και δη την Ήπειρο με τη Ρωσία, συζήτησαν με τον Ρώσο Πρέσβη Αντρέι Μάσλοβ, ο Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος και ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας.

Ο Ρώσος πρέσβης πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στα Ιωάννινα προσκεκλημένος του Μητροπολίτη και του Δημάρχου. Νωρίς το πρωί συναντήθηκαν και συζήτησαν για αρκετή ώρα στο Δημαρχείο ζητήματα που αφορούν την εμβάθυνση της συνεργασίας, ενώ στη συνέχεια τον συνόδευσαν κατά την ξενάγηση του στο Νησί και τα ιστορικά Μοναστήρια του.

Στις δηλώσεις μετά το τέλος της συνάντησης, τονίστηκαν απ’ όλους οι ισχυροί ιστορικοί ελληνο-ρωσικοί δεσμοί, με το Δήμαρχο Ιωαννίνων να επισημαίνει πως η συνάντηση με τον Ρώσο Πρέσβη εντάσσεται σε μια στρατηγική της Δημοτικής Αρχής, που προτάσσει τη «διπλωματία της πόλης», η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη οικονομικών, τουριστικών, θρησκευτικών, πολιτιστικών σχέσεων. Σε άπταιστα ελληνικά ο Ρώσος Πρέσβης εξέφρασε τη χαρά του γι’ αυτή την πρώτη του επίσκεψη στα Γιάννενα και τόνισε πως «οι σχέσεις μας έχουν πολύ βαθιές ρίζες, αλλά σε αυτή την πολύτιμη ιστορική βάση πρέπει να κατασκευάσουμε ένα πλούσιο περιεχόμενο σύγχρονης συνεργασίας σε όλους τους τομείς».

Υπενθύμισε ότι σήμερα ο έλληνας πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Μόσχα για να συμμετάσχει στο διεθνές οικονομικό forum και αύριο είναι προγραμματισμένη συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον κ. Πούτιν, κάνοντας λόγο για «πολύ μεγάλες προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών μας σε όλους τους τομείς»

Σημείωσε επίσης πως το 2016 που είναι αφιερωματικό έτος της Ελλάδας στη Ρωσία και της Ρωσίας στην Ελλάδα, «μας δίνουν μια εξαιρετική ευκαιρία να συμβάλουμε όλοι μαζί στην ανάπτυξη του περιεχομένου των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας».

Όπως υποστήριξε, από την πλευρά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, Μάξιμος, «Αναλογιζόμενοι ότι τα Ιωάννινα και η Ήπειρος έχουν ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς με τη Ρωσία και πως ο Ρωσικός λαός είναι αδελφός λαός γιατί μας συνδέουν οι κοινές πνευματικές ρίζες της Ορθοδοξίας, με πολύ μεγάλη χαρά υποδεχόμαστε τον εξοχότατο Πρέσβη, εγκαινιάζοντας μια συνεργασία σύσφιξης σχέσεων. Θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν ώστε, οι παραδοσιακές σχέσεις να πάρουν ένα σύγχρονο περιεχόμενο που θα αφορά το σήμερα.»

Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας αναφέρθηκε «στους ιστορικούς συνδετικούς κρίκους», που συνδέουν τα Ιωαννίνα και την Ήπειρο με τη Ρωσία. Μίλησε για την Ορθοδοξία αλλά και για τις οικονομικές σχέσεις, υπενθυμίζοντας πως από τον 17ο και 18ο αιώνα Ηπειρώτες έμποροι μεγαλούργησαν στις παροικίες ελλήνων εμπόρων σε πόλεις της Ρωσίας, όπως η Νίζνα, η Οδησσός και βορειότερα.
Όπως είπε ο Δήμαρχος, υπάρχει η εθνική διπλωματία αλλά «μπορούμε να αναπτύξουμε τη διπλωματία των πόλεων και μαζί με τη Μητρόπολη εργαζόμαστε ώστε σε συνεργασία με την Ρωσική πρεσβεία να προωθήσουμε σχέσεις με σύγχρονα χαρακτηριστικά που έχουν μεν αφετηρία την παράδοση αλλά δεν μένουν μόνο σε αυτή».

Όπως εξήγησε ο κ. Μπέγκας συζητήθηκαν διάφορες πρωτοβουλίες με στόχο να «αναβαθμίσουμε τις οικονομικές, τουριστικές, θρησκευτικές σχέσεις και μάλιστα το κομμάτι του θρησκευτικού τουρισμού». Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκε πως θα προετοιμαστεί άμεσα αδελφοποίηση των Ιωαννίνων με πόλη της Ρωσίας.

Επίσης και με δεδομένο ότι το έτος 2016 είναι αφιερωμένο στην ελληνορωσική φιλία και γίνεται σχεδιασμός εκδηλώσεων και στις δύο χώρες, «εμείς δηλώσαμε πρόθυμοι ως Δήμος Ιωαννιτών να συμμετάσχουμε». Έτσι τις επόμενες μέρες θα γίνουν πιο συγκεκριμένες συζητήσεις με την ρωσική πρεσβεία και το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να συγκεκριμενοποιηθεί η συμμετοχή των Ιωαννίνων.

«Καλωσορίζω τον εξοχότατο κ. πρέσβη και υπόσχομαι ότι η σημερινή μας συνάντηση θα είναι η αρχή μιας δυναμικής σχέσης», κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής και Τουρισμού, Νίκος Γκόλας, αναφερόμενος στην προηγηθείσα συζήτηση, υποστήριξε πως ανέδειξε το ότι «υπάρχει μεγάλο περιθώριο να δώσουμε σημερινό περιεχόμενο στις παραδοσιακές μας σχέσεις από το παρελθόν. Αυτή η προσπάθεια ξεκινάει άμεσα από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών. Η επικοινωνία που είχαμε με τον Ρώσο Πρέσβη είναι μια καλή ευκαιρία για να ξεκινήσουμε από τη Ρωσία τον σχεδιασμό που αναπτύσσει ο Δήμος γι’ αυτό που ονομάζουμε διπλωματία πόλεων».

Στο τέλος της συνάντησης έγινε ανταλλαγή συμβολικών δώρων. Ο Δήμαρχος Ιωαννίνων πρόσφερε τον τόμο που καταγράφει τα 4.000 χρόνια ιστορίας της Ηπείρου και το αναμνηστικό του Δήμου από τα «100 χρόνια ελεύθερα Γιάννενα». Ενημέρωσε τον κ. Μάσλοβ ότι τα Γιάννενα μαζί με όλη την Ήπειρο διεκδικούν να ανακηρυχτούν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το έτος 2021.

Ο Μητροπολίτης πρόσφερε τον τόμο που είναι αφιερωμένος στα Μοναστήρια του Νησιού και τις εντυπωσιακές αγιογραφίες τους, καθώς και το ασημένιο σύμβολο της Μητρόπολης. Με δύο μπουκάλια γνήσιας ρωσικής βότκας, ανταπέδωσε από την πλευρά του ο Ρώσος Πρέσβης και η αναφορά του πως το ποτό πίνεται το χειμώνα στη Ρωσία, έδωσε την ευκαιρία σε όλους να αστειευτούν για το οι έλληνες την … αξιοποιούν και παγωμένη το καλοκαίρι, αλλά και να κάνουν παραλληλισμούς με το Γιαννιώτικο τσίπουρο.

Tags: επίσκεψη Ρώσου πρέσβηεπίσκεψη Ρώσου Πρέσβη ΙωάννιναΘ. Μπέγκας δήμαρχος ΙωαννιτώνΘωμάς ΜπέγκαςΙωάννιναΙωάννινα επίσκεψη Ρώσου πρέσβηΜητροπολίτης Ιωαννίνων
Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

Τελευταία Νέα - Ροή

Ισχυρές εκρήξεις στη Βηρυτό — Πολλοί νεκροί και τραυματίες, ανυπολόγιστες ζημιές (video)

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς

13/08/2025
Φωτιές σε Άρτα και Πρέβεζα

Πρωτόπαπα Ιωαννίνων: Σώθηκε το χωριό, σε επιφυλακή οι δυνάμεις

13/08/2025
Εφιαλτική νύχτα: Πύρινη κόλαση σε Αχαΐα, Χίο, Ζάκυνθο – Δεκάδες μέτωπα σε όλη τη χώρα

Γυμνότοπος Πρέβεζας: Μάχη σε δύο μέτωπα – 112 για εκκένωση της Παλαιάς Φιλιππιάδας

13/08/2025
Εφιαλτική νύχτα: Πύρινη κόλαση σε Αχαΐα, Χίο, Ζάκυνθο – Δεκάδες μέτωπα σε όλη τη χώρα

Γιάννενα: Φωτιά στην περιοχή Πετσάλι – Πρωτόπαπα – Εκκενώνεται η Πρωτόπαπα

13/08/2025
Φωτιές σε Άρτα και Πρέβεζα

Εφιαλτική νύχτα: Πύρινη κόλαση σε Αχαΐα, Χίο, Ζάκυνθο – Δεκάδες μέτωπα σε όλη τη χώρα

12/08/2025
Φωτιές σε Άρτα και Πρέβεζα

Πρέβεζα – Φωτιά τώρα: “Πύρινη” νύχτα σε Θεσπρωτικό και Φιλιππιάδα – 112 για ετοιμότητα

12/08/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar