• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Αρχική Επικαιρότητα

Ιωάννινα: Πραγματοποιήθηκε το προσυνέδριο της ΚΕΔΕ

Από Epirus News
13/03/2015
— Επικαιρότητα
24
SHARES
Παρουσία του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημάρχων και άλλων φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πραγματοποιήθηκε στα Γιάννενα η προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ.

Όταν οι πλημμύρες έπληξαν την περιοχή μας, και η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ ήταν δίπλα μας και επιβεβαιώνεται έτσι ότι το πρόβλημα ενός δήμου είναι πρόβλημα όλων των δήμων.

Στα Γιάννενα έλαβε χώρα την Τετάρτη 11 Μαρτίου ο Προσυνεδριακός Διάλογος Αιρετών που διοργάνωσε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας. Θέμα του ήταν η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα, οι προτεραιότητες για τις ορεινές περιοχές και τα προβλήματα της παιδείας. Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, αφού αποδέχτηκε την πρόσκληση του Δημάρχου Αρταίων, Χρήστου Τσιρογιάννη, να παραβρεθεί στη λιτανεία για τον εορτασμό της Πολιούχου της Άρτας, Αγίας Θεοδώρας, στη συνέχεια μετέβη στα Γιάννενα για να συμμετάσχει στην προσυνεδριακή εκδήλωση της ΚΕΔΕ.

Το παρόν στο προσυνέδριο έδωσαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ηπείρου και Δήμαρχος Ηγουμενίτσας, Γιάννης Λώλος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας και Δήμαρχος Φλώρινας, Γιάννης Βοσκόπουλος, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη, Περικλής Μίγδος, ο Δήμαρχος Κεντρικών Τζουμέρκων, Μαρίνος Γαρνέλης, και άλλοι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής «Πριν από μερικούς μήνες, ξεκίνησε στην ΚΕΔΕ η Ανατροπή για την Αυτοδιοίκηση. Πλέον, βάζουμε έναν άλλο, μεγαλύτερο στόχο. Να φέρουμε μέσα από την Αυτοδιοίκηση ανατροπές στην χώρα. Ανατροπές που οδηγούν σε ένα καλύτερο μέλλον. Πλέον βάζουμε τον πήχη ψηλά. Να περάσουμε από την ανατροπή για την αυτοδιοίκηση, στην ανατροπή από την Αυτοδιοίκηση. Μπορούμε. Ενωμένοι, όλοι μαζί, ΚΕΔΕ και ΠΕΔ σε όλη τη χώρα, να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις του μέλλοντος. Να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, που προσβλέπουν σε μας, για να κάνουν καλύτερη τη ζωή τους. Με τη δική μας ενότητα και αποφασιστικότητα, μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τις πόλεις και τους δημότες μας».

Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της ΚΕΔΕ, όπως α) ισότιμη εκπροσώπηση όλων των Δήμων ανεξαρτήτως πληθυσμιακού μεγέθους, στα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης, β) διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ Α’ Βαθμού, γ) υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου που περιλαμβάνει την εκτέλεση μελετών και έργων, αλλά και την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών, με προτεραιότητα τους Δήμους της Περιφέρειας, δ) ενίσχυση των μικρών Δήμων, ορεινών και νησιωτικών, με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό για την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας τους, ε) ουσιαστική αναβάθμιση του θεσμικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης, μέσα από την προωθούμενη αλλαγή του Καλλικράτη, με ταυτόχρονη διασφάλιση των απαραίτητων οικονομικών πόρων, στ) ενίσχυση των κοινωνικών δομών και κατοχύρωση νέων ρόλων κι αρμοδιοτήτων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής και ιδιαίτερα στον τομέα ενίσχυσης της τοπικής απασχόλησης, κ.α.

Ο Δήμαρχος Αρταίων κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις του Δήμου Αρταίων, στα προβλήματα που αφορούν τους Αρτινούς και στις ενέργειες που γίνονται από την Δημοτική Αρχή για την επίλυσή τους με γνώμονα το συμφέρον των δημοτών του Δήμου Αρταίων. Ο κ. Τσιρογιάννης τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής «Οι δήμοι καθημερινά αντιμετωπίζουν μια πολύ δύσκολη πραγματικότητα. Κάθε μέρα αντιμετωπίζουμε τους πολίτες που ζητούν άμεσα λύση στα προβλήματά τους, από το πιο μεγάλο της ανεργίας μέχρι το πιο μικρό να φτιάξουμε ένα αυλάκι στην περιοχή τους. Έχουμε λίγους πόρους, όμως αυτό δεν μας εμποδίζει να κάνουμε έργα στο Δήμο μας, αφού σαν μια γροθιά, όλοι ενωμένοι, σκύβουμε πάνω από τα προβλήματα των δημοτών μας. Όταν οι πλημμύρες έπληξαν την περιοχή μας, και η ΚΕΔΕ και η ΠΕΔ ήταν δίπλα μας και τις ευχαριστώ γι’ αυτό, και επιβεβαιώνεται έτσι αυτό που τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ότι το πρόβλημα ενός δήμου είναι πρόβλημα όλων μας, όλων των δήμων της Ελλάδας.

Νέες αρμοδιότητες μεταφέρονται συνεχώς στους δήμους, οι ΤΟΕΒ, τα σχολεία, οι ανελκυστήρες, και όπως φαίνεται αν καταργηθούν κάποιες αρμοδιότητες της αποκεντρωμένης διοίκησης, όπως λένε, αυτές θα περάσουν στους δήμους χωρίς όμως το απαραίτητο προσωπικό και τους απαραίτητους πόρους. Δεν μπορεί ένας δήμος να καλύπτει όλο το νομό με την πολεοδομία, τις τεχνικές υπηρεσίες, με τρεις μόνο προνοιακούς υπαλλήλους όταν το νέο ΕΣΠΑ έχει πολλά προγράμματα για την κοινωνική πολιτική. Δεν γίνεται…Άλλο ένα θέμα που μας ταλανίζει είναι η υποστελέχωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Άρτας, με αποτέλεσμα τα μνημεία της Άρτας να είναι μη επισκέψιμα λόγω της έλλειψης προσωπικού στην Εφορεία Αρχαιοτήτων να κρίνει αν τα μνημεία, όπως το Γεφύρι της Άρτας, έχουν υποστεί ζημιές λόγω των πρόσφατων πλημμυρών. Το γεγονός αυτό αποτελεί εμπόδιο στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας καθώς και στις προσπάθειες για προβολή των μνημείων μας.

Όσον αφορά το θέμα των πλημμυρών, ο Νομός μας ακόμα δεν έχει κηρυχτεί πλημμυρόπληκτος με αποτέλεσμα οι κάτοικοι να μην μπορούν να πάρουν τις αποζημιώσεις. Μπορεί κάποιος να πει ότι η κυβέρνηση είναι νέα και καθυστερεί μα η δημόσια διοίκηση έχει συνέχεια, δεν νομίζω ότι κωλύονται να βγάλουν ένα ΦΕΚ οριοθέτησης. Επειδή εμείς ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε τα προβλήματα από πρώτο χέρι, δεν γίνεται να εμπαίζουμε τους συνδημότες μας με ψεύτικες υποσχέσεις. Εμείς ως δήμος είχαμε ζημιά στα έργα υποδομών 8 εκατομμύρια ευρώ, είχαμε πρόβλημα με το Βιολογικό καθαρισμό της πόλης μας 300.000 ευρώ και τα πληρώσαμε όλα εμείς ως Δήμος γιατί αλλιώς ο Αμβρακικός Κόλπος θα είχε μολυνθεί εάν δεν ενεργούσαμε άμεσα για την επίλυση του προβλήματος αυτού, παρόλο που θα έπρεπε το κράτος να το αναλάβει. Επιπλέον, θα πρέπει να γίνει ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα για τις πλημμύρες. Θα πρέπει να γίνει ένα πρόγραμμα για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τα έργα μας. Εμείς, όπως γνωρίζετε, θα στραφούμε νομικά κατά της ΔΕΗ για τις πλημμύρες που συνέβησαν αλλά ζητάμε και δωρεάν ρεύμα για τους Αρτινούς. Επιπρόσθετα, ο νόμος σχετικά με τις παιδικές χαρές και τις αθλητικές εγκαταστάσεις έχει αλλάξει, και τώρα ζητάνε πιστοποίηση των παιδικών χαρών και των αθλητικών εγκαταστάσεων, μα από πού θα βρεθούνε οι πόροι για αυτό; Εμείς χρησιμοποιήσαμε τη μισή ΣΑΤΑ για το σκοπό αυτό, και με αυτά τα χρήματα πιστοποιήσαμε 10 παιδικές χαρές, τις άλλες 40 να τις κλείσουμε; Δεν γίνεται να νομοθετούν από τα γραφεία τους οι υπουργοί και να μην ενδιαφέρονται για το πώς θα βρεθούν οι πόροι για να γίνουν πράξη οι αποφάσεις που παίρνουν! Δεν θα έπρεπε να βγει ένα πρόγραμμα από το Υπουργείο Εσωτερικών για να μας δώσουν τα χρήματα να πιστοποιήσουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις και τις παιδικές χαρές;

Πρέπει να επαναφέρουμε πάλι το νόμο των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ιδιωτών προς το δήμο, ώστε να μπορέσει ο δήμος να μαζέψει τα χρήματα που του χρωστούν. Να υπάρχει και απαλλαγή στις προσαυξήσεις από πρόστιμα που υπάρχουν και να οριστούν ως κατώτατη δόση τα 50 ευρώ. Πρέπει να μαζέψουμε τα χρήματα που μας χρωστούν, έστω λίγα -λίγα, δεν είναι δυνατόν να έρχεται ένας ιδιώτης να πληρώσει στα ταμεία του δήμου κι εμείς να τον διώχνουμε γιατί ο νόμος λέει ότι πρέπει να πληρώσει περισσότερα λεφτά σε μία δόση».

Τέλος, ο κ. Τσιρογιάννης ζήτησε να ενταχθούν σε πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών οι οφειλές παρελθόντων ετών από δικαστικές αποφάσεις, καθώς και να συνεχιστεί το πρόγραμμα «Θησέας» για την πληρωμή των απαλλοτριώσεων.

Tags: IoanninaΆρταΆρτα πλημμύρεςΙωάννινα προσυνέδριο ΚΕΔΕΚΕΔΕΟ.Τ.Α.ΠΕΔΠΕΔ Ηπείρουπλημμύρες Άρταπροσυνέδριο ΚΕΔΕΤοπική Αυτοδιοίκηση
Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

Τελευταία Νέα - Ροή

Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλ. Καχριμάνη

Ιωάννινα: Για στοχοποίηση κάνει λόγο ο Περιφερειάρχης με αφορμή το πόρισμα της ΕΑΔ

17/06/2025
Ο ΟΚΠΑΠΑ εγκαινιάζει το Διευρυμένο Κέντρο Κοινότητας

Μ. Τζούφη: «Η Ήπειρος δεν είναι ιδιοκτησία κανενός

17/06/2025
Χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε εργασιακούς χώρους – Είναι ασφαλής και νόμιμη η χρήση του;

Επιχειρηματική Ευκαιρία franchise: Ζητείται συνεργάτης για τη συνέχιση επιτυχημένου φροντιστηρίου Ξ. Γλωσσών So Easy στα Ιωάννινα

17/06/2025
[φωτο αρχείου]

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 28ο Ηπειρωτικό Ράλλυ – Τα αποτελέσματα

17/06/2025
σύλληψη, αστυνομία, Αστυνομία Epirus News, epirusnews.eu

Άρτα: Παραβίασε όλο τον …ΚΟΚ – Συνελήφθη

16/06/2025
Καταδικάζει την επίθεση στα γραφεία της ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας

Διαξιφισμοί για το νερό μεταξύ Λευκάδας και Πρέβεζας

16/06/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar