Κατά το 2024, καταγράφηκαν 2.508.311 αναφορές ύποπτου περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών (CSAM) παγκοσμίως, σημειώνοντας αύξηση 218% σε σχέση με το 2023. Πρόκειται για την υψηλότερη ετήσια καταγραφή στην ιστορία του INHOPE, του διεθνούς δικτύου ανοικτών γραμμών καταγγελιών, στο οποίο συμμετέχουν 55 γραμμές σε 51 χώρες, ανάμεσά τους και η SafeLine.gr, επίσημο μέλος του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας.
Η σημαντική αυτή αύξηση αντικατοπτρίζει αφενός τη ραγδαία εξάπλωση του παράνομου περιεχομένου, αφετέρου την ενισχυμένη ευαισθητοποίηση των πολιτών, οι οποίοι αναγνωρίζουν τη σημασία της έγκαιρης αναφοράς.
Από τις συνολικές αναφορές, το 65% αξιολογήθηκε ως νομικά παράνομο, αποδεικνύοντας τη σοβαρότητα και την αξιοπιστία των καταγγελιών.
Το 93% των θυμάτων ανήκε στην ηλικιακή ομάδα 3 έως 13 ετών, ενώ το 99% ήταν κορίτσια.
Επιπλέον, CSAM περιεχόμενο εντοπίστηκε σε 86 χώρες, καταδεικνύοντας τον παγκόσμιο χαρακτήρα του φαινομένου και τις πολύπλευρες κοινωνικές και νομικές του προεκτάσεις.
Η εικόνα στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα, κατά το 2024, οι καταγγελίες για υλικό παιδικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης και για οικονομικές απάτες αντιστοιχούσαν στο 77% του συνόλου των αναφορών που έλαβε η SafeLine.gr. Ειδικότερα, οι καταγγελίες για CSAM/CSEM υλικό σημείωσαν αύξηση 26% σε σχέση με το 2023, γεγονός που καταδεικνύει την αυξανόμενη ανησυχία των χρηστών και την ετοιμότητα της SafeLine να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σχεδόν οι μισές αναφορές αφορούσαν ψηφιακά παραγόμενο περιεχόμενο, όπως manga και anime, φανερώνοντας μια νέα, ανησυχητική διάσταση του προβλήματος: τη χρήση τεχνολογίας για τη δημιουργία εικονικού CSAM, το οποίο παρότι δεν αφορά πραγματικό θύμα, παραμένει παράνομο και επιβλαβές.