• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Άρθρα

Γ. Κολιός: Άρθρο – παρέμβαση για τις πυρκαγιές και την Πολιτική Προστασία

by Epirus News
25/08/2023
in Άρθρα
108
SHARES

Με αφορμή τις μεγάλες  πυρκαγιές που ξέσπασαν φέτος σε Ρόδο, Κέρκυρα, Έβρο και τις μικρότερες σε όλη την Ελλάδα, αναδεικνύεται, για άλλη μια φορά, η διαχρονική ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει τις πυρκαγιές, να σχεδιάζει και να εκτελεί προληπτικές πολιτικές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Παρατηρώντας την περιοχή που ζούμε, την Ήπειρο, όλα αυτά τα χρόνια, διαπιστώνουμε την παντελή απουσία προληπτικής πολιτικής για τον έγκαιρο εντοπισμό, την αντιμετώπιση και τον περιορισμό των πυρκαγιών.

Εκτός των ανθρωπογενών  παραγόντων που ευθύνονται για το ξέσπασμα των πυρκαγιών και οι οποίοι εναπόκεινται στην ευσυνειδησία του κάθε πολίτη υπάρχουν και οι παρακάτω που εντείνουν το φαινόμενο.

-Η αύξηση της πυκνότητας της βλάστησης λόγω της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου.
– Η παρατεταμένη ξηρασία και ο καύσωνας.
– Η εναπόθεση στο ύπαιθρο μπαζών και σκουπιδιών μεταξύ αυτών και γυαλιών.
– Ο μη καθαρισμός των οικοπέδων αλλά και της βλάστησης δεξιά και αριστερά του οδικού δικτύου.
– Άλλα φυσικά φαινόμενα όπως οι κεραυνοί .

Ειδικά για την Ήπειρο,  η ερημοποίηση των χωριών έχει σαν επακόλουθο την μείωση της ανθρώπινης και της ζωικής δραστηριότητας με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη αύξηση της πυκνότητας της βλάστησης ακόμη και μέσα στις κοινότητες και τους οικισμούς με ο,τι μπορεί αυτό να σημαίνει για τον κίνδυνο απώλειας ζωής και περιουσίας σε περίπτωση ξεσπάσματος πυρκαγιάς.

Επιπλέον το ανάγλυφο του ηπειρωτικού τοπίου κάνει πιο δύσκολη την άμεση επέμβαση στα πρώτα λεπτά ξεσπάσματος της πυρκαγιάς όπου είναι και πιο εύκολη η κατάσβεση.

Η χρήση εναέριων μέσων δεν είναι πανάκεια για την έγκαιρη κατάσβεση μιας πυρκαγιάς καθώς η άμεση επέμβαση τους εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν αλλά και από άλλους παράγοντες.
Με δεδομένο ότι οι πυρκαγιές ξεσπούσαν, ξεσπούν και θα συνεχίσουν να ξεσπούν και στο μέλλον θα πρέπει να μας οδηγήσει στο να εστιάσουμε την προσοχή μας στην πρόληψη, έγκαιρο εντοπισμό και στην αντιμετώπιση στα αρχικά στάδια εκδήλωσης.

Απαιτείται :

α. η άμεση σχεδίαση, β. η σωστή χωροταξική χρήση της γης για να εμποδίζει τη γρήγορη εξάπλωση των πυρκαγιών, γ. σωστός διαχωρισμός σε αστική,  δασική και καλλιεργήσιμη ζώνη, έτσι ώστε η ίδια η Γή να δίνει αντίσταση στη φωτιά δ. οι αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας του α και β βαθμού αυτοδιοίκησης   να διαθέτουν τα μέσα, πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, για την κατασκευή αντιπυρικών ζωνών, καθαρισμούς των δασών, άνοιγμα και καθαρισμούς δασικών δρόμων αλλά και του υπολοίπου οδικού δικτύου .ε. η δημιουργία πυροσβεστικών σημείων υδροληψίας στ. η εγκατάσταση κρουνών ζ. η τοποθέτηση μεγάλων  υδατοδεξαμενών ως σημεία υδροληψίας ελικοπτέρων σε απομακρυσμένα σημεία η. Η οργάνωση, από την οικεία υπηρεσία πολιτικής προστασίας τοπικών εθελοντικών ομάδων πυρόσβεσης και άμεσης επέμβασης με παροχή εκπαίδευσης και μέσων θ. Η  χρήση όλων των τεχνολογικών μέσων που διαθέτουμε για  επιτήρηση και παρακολούθηση με δορυφορικά συστήματα, συστήματα drones, κάμερες και αισθητήρες έγκαιρης προειδοποίησης  για τον έγκαιρο εντοπισμό και επέμβαση.

Η πολιτική προστασία, στο επίπεδο Περιφέρειας Ηπείρου, πληροφορούμαι ότι δεν έχει προμηθευτεί ούτε μια υδροφόρα τα τελευταία 20 χρόνια, ενώ ο σχεδιασμός της είναι γραφειοκρατικός και περιορίζεται στην εκπόνηση σχεδίων αμφιβόλου αποτελεσματικότητας (ΙΟΛΑΟΣ, ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ, ΔΑΡΔΑΝΟΣ).

Ως εκ τούτου, βασίζονται στην κινητοποίηση ιδιωτών εργολάβων και ιδιωτικών μηχανημάτων τα οποία επεμβαίνουν όταν ήδη έχει ξεσπάσει το όποιο φαινόμενο, είτε αφορά πυρκαγιά,  σεισμό η πλημμύρα είτε άλλα καταστροφικά φαινόμενα.

Η πολιτική πρόληψης περιορίζεται σε οδηγίες απαγόρευσης της κίνησης στους δασικούς χώρους της Ηπείρου για συγκεκριμένες ώρες και μέρες.

Επειδή κινούμαστε σε όλη την Ήπειρο, θέλω να επισημάνω, ότι έχουμε χρόνια να δούμε αντιπυρικές ζώνες στα βουνά της Ηπείρου με τα πανέμορφα δάση και οι δασικοί δρόμοι σπάνια είναι συντηρημένοι. Δεν υπάρχουν υδατοδεξαμενές σε απομακρυσμένες περιοχές ώστε να χρησιμοποιηθούν ως σημεία υδροληψίας για τα επίγεια και εναέρια μέσα .Φυσικά, ούτε λόγος να γίνεται, για χρήση των νέων τεχνολογιών δορυφορικής παρακολούθησης και την εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων εγκαίρου προειδοποίησης για την επέμβαση και αντιμετώπιση του όποιου συμβάντος.

Οι άνδρες και οι γυναίκες του Πυροσβεστικού Σώματος κάνουν ο,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό με γενναιότητα και αυταπάρνηση, αλλά αυτό, πολλές φορές, δεν είναι αρκετό.

Θέτουμε στην κρίση του Ηπειρωτικού Λαού τους παραπάνω προβληματισμούς και καλούμε την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας να ενημερώσει όλους τους Ηπειρώτες ότι, εκτός της απαγόρευσης κυκλοφορίας στα δάση μας και την εκπόνηση σχεδίων α. σε ποιες ενέργειες προπαρασκευής ενόψει της αντιπυρικής περιόδου έχουν προβεί, β. τι κονδύλια έχουν διατεθεί και προς ποιόν γ.ποιά νέα μέσα έχουν προμηθευτεί.

*ΚΟΛΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ  ΠΕ ΑΡΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΦΩΣ
ΤΟΜΕΑΡΧΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Epirus News

Epirus News

Ειδήσεις, νέα, ενημέρωση, σχόλια και αναλύσεις από το 2008.

Τελευταία Νέα - Ροή

Πρέβεζα: Τελευταία βουτιά για 87χρονο

Τραγικός επίλογος για τον 81χρονο που αναζητούνταν – Βρέθηκε νεκρός στο δάσος

14/09/2025
Επικαιροποιήθηκε το Έκτακτο Δελτίο για τον Καύσωνα – Καμίνι διαρκείας η χώρα, οι υψηλότερες θερμοκρασίες στα Βορειοδυτικά!

Καιρός: Υψηλές θερμοκρασίες όλη την εβδομάδα με εξαίρεση τη Δευτέρα

14/09/2025
Ιόνια οδός: Λιγότερο από ένας μήνας απομένει για τη λειτουργική ολοκλήρωση (video)

Γιάννενα: Νέοι δρόμοι, Νέο Αεροδρόμιο, Μοναδικός Προορισμός

14/09/2025
Μέτρα τροχαίας & επιστροφή πινακίδων οχημάτων ενόψει εορτασμού 15αύγουστου

Aυστηρότερες ποινές και τσουχτερά πρόστιμα στον νέο ΚΟΚ – Σε ισχύ από σήμερα

13/09/2025
Αστυνομία, ατύχημα, τροχαίο, σύλληψη, Epirus News

Ιωάννινα: Συνελήφθη για κλοπές από ηλικιωμένους

13/09/2025
Γκαρτζονίκας: Παρουσιάζει τα μοντέλα της Hyundai στην κεντρική πλατεία (φωτορεπορτάζ)

“Επιθεση” στη Δημοτική Αρχή από την Παράταξη “Νέα Εποχή” για το χώρο ογκωδών

12/09/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar