Συνέντευξη Β. Αργύρη στα Ιωάννινα

Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Ηπείρου, κ. Βαγγέλης Αργύρης, παραχώρησε σήμερα συνέντευξη τύπου στο Ξενοδοχείο “DU LAC” με αφορμή την ολοκλήρωση της προεκλογικής περιόδου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου. Στην εισαγωγή της συνέντευξης , ο κ. Αργύρης, τόνισε τα εξής:

«Ηπειρώτισσες και Ηπειρώτες, Ολοκληρώνεται σήμερα η προεκλογική δραστηριότητα των συνδυασμών που διεκδικούν την εμπιστοσύνη των πολιτών την προσεχή Κυριακή. Έζησα μία συγκλονιστική και πρωτόγνωρη εμπειρία άμεσης επαφής με τους πολίτες της Ηπείρου, ενταγμένη στην προοπτική της νέας σελίδας που ανοίγει για τον τόπο μας με την εκλογή, για πρώτη φορά, της Περιφερειακής Διοίκησης. Συνάντησα τους πολίτες σε κάθε  γωνιά  της  Ηπείρου. Εκεί όπου ζουν, εργάζονται, ψυχαγωγούνται. Μίλησα μαζί  τους. Τους άκουσα. Άκουσα τους καημούς, τις αγωνίες, τις ελπίδες, τις προσδοκίες.

Το όραμα και ο στόχος χρόνων για την ενιαία αυτοδιοικούμενη Ήπειρο που παίρνει την τύχη στα χέρια της, μέσα από αυτή τη διαδρομή, παίρνει σάρκα και οστά.

Από την πρώτη στιγμή επιλέξαμε το δρόμο της υπευθυνότητας, της ξεκάθαρης πρότασης για το αύριο, της σύνθεσης και της δημιουργίας.

Όλοι όσοι συμμετέχουμε στην προσπάθεια αυτή δεν κρύψαμε ποτέ την ταυτότητά, τις ρίζες, τη διαδρομή και τους στόχους μας.

Καταφέραμε και «ταιριάξαμε» πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις και ρεύματα ενταγμένα στον κοινό στόχο να δημιουργήσουμε την Ήπειρο της Ανάπτυξης, της Δημιουργίας και της ατομικής και συλλογικής Ευημερίας. Την Ήπειρο ως Τόπο που αξίζει να Ζεις.

Έχω επανειλημμένα αναφερθεί στο διακύβευμα των Αυτοδιοικητικών εκλογών της Κυριακής.

Την Κυριακή επιλέγουμε ή απορρίπτουμε το νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους .

Επιλέγουμε την επιτυχία του θεσμού της εκλεγμένης Περιφέρειας που δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας ή τη μιζέρια, τη γκρίνια  και τη στείρα αμφισβήτηση.

Επιλέγουμε την Περιφέρεια ως κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών ή ως πεδίο κομματικών, πελατειακών και οικογενειακών διευθετήσεων;

Επιλέγουμε την Περιφέρεια ως συντονιστή ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου ή ως μηχανισμό στείρας διαχείρισης που κυριαρχεί η λογική «βλέποντας και κάνοντας».

Επιλέγουμε εκλεγμένη Περιφερειακή διοίκηση με δυναμισμό, συλλογικότητα, αξιοποίηση όλων των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων, διαφάνεια και λογοδοσία ή Περιφέρεια μονοπρόσωπη, συγκεντρωτική, σκόπιμα γραφειοκρατική και μηχανισμό εξυπηρέτησης «επενδύσεων» κολλητών.

Απέναντί μας όλο αυτό το διάστημα είναι οι συντηρητικές δυνάμεις της απραξίας και της οπισθοδρόμησης.

Οι δυνάμεις που 6 χρόνια τώρα, δε σήκωσαν το ανάστημά τους σε καμία πολιτική που πισωγύρισε τον τόπο μας, όπως η αναστολή προγραμματισμένων έργων στην περιοχή μας.

Οι δυνάμεις που επιδιώκουν να διαιωνίσουν το πελατειακό και ρουσφετολογικό καθεστώς της Νομαρχίας Ιωαννίνων και στην Περιφέρεια.

Οι δυνάμεις που κατέλυσαν κάθε έννοια διαφάνειας και νομιμότητας και ταυτόχρονα εμφανίζονται και ως διωκόμενοι.

Οι δυνάμεις που έδωσαν μάχη για να φύγει από τον έλεγχο των παραγωγών η ΔΩΔΩΝΗ και τώρα χύνουν «κροκοδείλια δάκρυα».

Οι δυνάμεις που δεν θέλουν αντιπαράθεση προγραμμάτων και προτάσεων αλλά κρύβονται πίσω από ρητορίες και τεχνάσματα.

Οι δυνάμεις που απλά διαπιστώνουν το τι «θέλει» και τι «θα» μπορούσε να είναι η Ήπειρος χωρίς να προτείνουν το πώς και με ποια εργαλεία.

Απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις οι Ηπειρώτισσες και οι Ηπειρώτες, οι προοδευτικοί πολίτες του τόπου μας απαντούν με την ψήφο τους την Κυριακή.

Σε όλη την προεκλογική περίοδο υπηρετήσαμε με συνέπεια τους στόχους που είχαμε θέσει:

1. Τη δημιουργία μίας αξιόπιστης και συλλογικής «ομάδας» στελεχών που εγγυάται την επιτυχία και την υλοποίηση των στόχων μας.

2. Τη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης της Ηπείρου.

3. Την εξασφάλιση των δεσμεύσεων για την επόμενη μέρα των εκλογών που εγγυώνται την υλοποίηση του σχεδίου που καταθέτουμε.

Ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε με τη «στράτευση» Άξιων πολιτών που αποτυπώνουν τη δημιουργικότητα, την εμπειρία, τη γνώση, τη φρεσκάδα και το πάθος που χαρακτηρίζει την Ήπειρο.

Μαζί μας συμπορεύονται δυνάμεις που εκφράζουν όλο το φάσμα των παραγωγικών και δημιουργικών δυνάμεων του τόπου μας.

Δυνάμεις που μας απαγκιστρώνουν από λογικές περιχαράκωσης και εξάρτησης.

Δυνάμεις που εγγυώνται τη συλλογικότητα, τη σύνθεση και την επιστημονική τεκμηρίωση της δράσης μας.

Θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του συνδυασμού για τη συμμετοχή και τη συνεισφορά τους όλη αυτή την περίοδο.

Αποτελούν όλοι τη «δύναμη πυρός» της νέας Περιφερειακής Διοίκησης. Θα αξιοποιηθούν όλοι ανεξαιρέτως στην κοινή προσπάθεια.

Είναι όλοι άξιοι.

Συνθέτουν όλοι τον πρώτο «πυρήνα» της νέας Περιφερειακής Διακυβέρνησης.

Ο δεύτερος στόχος επιτεύχθηκε με την κατάθεση της «Πυξίδας» μας για τη νέα Περιφερειακή Διακυβέρνηση.

Με την κατάθεση του προγράμματος του συνδυασμού μας. Ένα πρόγραμμα αυστηρό, λιτό και συγκεκριμένο. Με στόχους, προτεραιότητες, χρονοδιάγραμμα και δεσμευμένους πόρους. Πρόγραμμα βγαλμένο μέσα από την εμπειρία, τη γνώση, την αλήθεια μιας ολόκληρης διαδρομής.

Συγκεντρώσαμε και κινητοποιήσαμε τις ιδέες από όλες τις πολιτικές, κοινωνικές παραγωγικές, πνευματικές και πολιτισμικές δυνάμεις αυτού του τόπου. Διαμορφώσαμε μαζί τους όρους και τις προϋποθέσεις μιας ισόρροπης, βιώσιμης και δίκαιης ανάπτυξης.

Δεν αρκούμαστε σε διαπιστώσεις και ευχολόγια Πετύχαμε να καθορίσουμε την ατζέντα της επόμενης ημέρας για την Ήπειρο γιατί μιλήσαμε καθαρά, αναλυτικά και τεκμηριωμένα.

Ο τρίτος στόχος υλοποιήθηκε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα.

Για εμάς δεν αρκεί να πούμε ότι έχουμε πρόταση για το αύριο. Έχουμε ανοίξει τις πόρτες που χρειάζονται για να τους υλοποιήσουμε και έχουμε εξασφαλίσει τις δεσμεύσεις που απαιτούνται για πόρους, αποφάσεις και ενέργειες εξασφάλισής τους.

Πολλοί έσπευσαν να μας καταλογίσουν κυβερνητισμό γιατί έχουν μάθει να κρίνουν «εξ ιδίων».

Έχουν αρκεστεί στο ρόλο είτε του υποτελή απέναντι στην κεντρική εξουσία και τις αποφάσεις της όταν αυτή ταυτίζεται με τον πολιτικό του χώρο ή στη στείρα άρνηση και το λαϊκισμό.

Για εμάς, ως εκλεγμένη Περιφερειακή Διοίκηση, σύμμαχός μας είναι όποιος συμμετέχει και συνεισφέρει στους κοινούς μας στόχους και αντίπαλος όποιος βάζει εμπόδια και δημιουργεί αναστολές.

Τις δεσμεύσεις που πήραμε την περίοδο αυτή από τον Πρωθυπουργό και τους χειριστές θεμάτων που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του νέου θεσμού, τους πόρους και την ενίσχυση της διοικητικής δομής Περιφέρειας, την πρωτογενή παραγωγή, τον τουρισμό , τον πολιτισμό, την Περιφερειακή ανάπτυξη και το ΕΣΠΑ, τις κρατάμε ζωντανές και τις καθιστούμε κριτήριο για τη στάση και τη δράση μας.

Ηπειρώτες και Ηπειρώτισσες,

Σήμερα μπορούμε να σας κοιτάμε στα μάτια και να σας μιλάμε ανοιχτά και καθαρά.

Θέλουμε η Ήπειρος να σηκωθεί ψηλότερα. Να αναβαθμίσει τη θέση και το ρόλο της. Να μπει στην πρωτοπορία των μεγάλων αλλαγών.

Η καρδιά της προσπάθειας μας είναι ο άνθρωπος και η ποιότητα της ζωής του. Και το καθοριστικό της κριτήριο η ολόπλευρη ανάπτυξη της Ηπείρου.

Την Κυριακή με την ψήφο μας «στιγματίζουμε» την επόμενη μέρα για τον τόπο μας.

Επιλέγουμε να προχωρήσουμε μαζί το δρόμο που οδηγεί την Ήπειρο Μπροστά.

Να κάνουμε τη συντήρηση, την οπισθοδρόμηση και την απραξία, παρελθόν.

Σας καλώ να αφήσουμε πίσω λογικές και νοοτροπίες που καθηλώνουν, απογοητεύουν και εμποδίζουν το συλλογικό μας όραμα για Ανάπτυξη, Δημιουργία και Ευημερία.

Σας καλώ να δώσετε δύναμη στο ολοκληρωμένο σχέδιο για τη νέα Περιφερειακή Διακυβέρνηση. Στην «Πυξίδα» δημιουργίας της νέας Ηπείρου.

Στο αναλυτικό, τεκμηριωμένο και ρεαλιστικό σχέδιο για το πως γίνεται η Ήπειρος Τόπος που αξίζει να Ζεις.

Αυτό θέλουμε και είμαι βέβαιος ότι και το Αξίζουμε και το Μπορούμε».

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply