Ομιλία Βαγγέλη Αργύρη – Εγκαίνια Εκλ. Κέντρου

Ηπειρώτισσες, Ηπειρώτες,
Φίλες και Φίλοι

H σημερινή σας παρουσία αποτελεί για εμένα προσωπικά και για το συνδυασμό μας, πραγματική εκδήλωση εμπιστοσύνης στην προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει για να Πάμε την Ήπειρο Μπροστά. Η σημερινή σας παρουσία είναι μήνυμα νίκης και προοπτικής για τον τόπο μας και σας ευχαριστώ από καρδιάς για την τιμή αυτή. Αγαπητοί συμπατριώτες, Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου υπάρχουν διλλήματα και διαφορετικές επιλογές. Όλοι μας θα κληθούμε με την ψήφο μας να απαντήσουμε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα. Θέλουμε ή απορρίπτουμε το νέο μοντέλο λειτουργίας του Κράτους που καθιστά τις Περιφέρειες αιρετές αυτοδιοικήσεις; Θα μπούμε στη μάχη της επιτυχίας του θεσμού που δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε την τύχη της Ηπείρου στα χέρια μας ή στη μιζέρια της γκρίνιας, της αμφισβήτησης των νέων δομών και της καταλληλότητας της στιγμής που εφαρμόστηκε ο Καλλικράτης; Θέλουμε μία Περιφέρεια κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και εξυπηρέτησης των πολιτών ή μία Περιφέρεια πεδίο κομματικών, πελατειακών και οικογενειακών διευθετήσεων;

Έχουμε σήμερα την τιμή να είναι μαζί μας ο άνθρωπος που εργάστηκε σκληρά για να μπορούμε να υλοποιήσουμε την εξαγγελία της αναμόρφωσης του Κράτους και της αποκέντρωσης των εξουσιών. Τον Υπουργό Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, τον Γιάννη Ραγκούση.

Φίλες και Φίλοι,

Γνωριζόμαστε και πορευόμαστε μαζί πολλά χρόνια. Μία διαδρομή συναρπαστική καθώς είχε μέσα της όλα τα στοιχεία που συνθέτουν τη δημιουργία. Είχε χαρές αλλά και δύσκολες στιγμές. Είχε επιτυχίες αλλά και στραβοπατήματα. Είχε στοιχεία ανάπτυξης σε δύσκολους τομείς και αγώνες για υπεράσπιση δικαιωμάτων. Είχε συγκρούσεις που πάντοτε, όμως, κατέληγαν σε αποτέλεσμα. Με τη δική σας δύναμη πέρασα πολλούς κάβους. Σε αυτή τη διαδρομή με τιμήσατε και με τιμάτε με την εμπιστοσύνη σας και, πιστέψτε με, με τιμάτε ακόμη περισσότερο με την κριτική σας. Σήμερα ο στόχος δεν είναι προσωπικός. Είναι συλλογικός και αφορά το μέλλον του τόπου μας. Της Ηπείρου. Είναι η δυσκολότερη αλλά ταυτόχρονα και η πιο συναρπαστική επιλογή της ζωής μου. Η επιλογή να κοιτάξουμε την Ήπειρο και τους Ηπειρώτες στα μάτια και να μπορέσουμε όλοι μαζί να κοιτάξουμε μπροστά. Η επιλογή να «ξεσηκώσουμε» κάθε Ηπειρώτη και κάθε Ηπειρώτισσα στην προσπάθεια ανάταξης και ανάπτυξης της περιοχής μας.

Η επιλογή να χτίσουμε ένα ασφαλές και ελπιδοφόρο μέλλον. Να την καταστήσουμε για όλους μας και τον καθένα ξεχωριστά, την Ήπειρο τόπο που αξίζει να ζεις. Φίλες και Φίλοι, Βιώνουμε μια πολύ δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Εμείς οι Ηπειρώτες έχουμε αποδείξει ότι στα δύσκολα πάντοτε μπορούμε και δημιουργούμε. Ποτέ δε μας χαρίστηκε τίποτε και για το λόγο αυτό διαμορφώσαμε μέσα από την ιστορική μας διαδρομή μία ιδιαίτερη συνείδηση και κουλτούρα που γέννησε σημαντικά στοιχεία της ιδιαίτερης παράδοσής μας, πλούσιο πολιτισμό, οικονομική δραστηριότητα, κοινωνική συνοχή και συνεργατική λειτουργία. Είναι στοιχείο του χαρακτήρα μας η επιτυχία στα δύσκολα.

Το Ηπειρώτικο DNA  γράφει, διαχρονικά, συγκεκριμένες λέξεις:

 • Προσφορά στην Πατρίδα
 • Δημιουργικότητα
 • Πρωτοπορία στην εξέλιξη των πραγμάτων.

Από την 1η Ιανουαρίου 2011 παίρνουμε στα χέρια μας την τύχη της περιοχής μας. Τελειώνουν τα άλλοθι του «κακού» Κεντρικού Κράτους και ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις Ευθύνες μας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της περιοχής. Να χτίσουμε σταθερά θεμέλια για την ανάπτυξη και την κοινωνική ευημερία, την ποιότητα ζωής των Ηπειρωτών, με αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων μας. Η Περιφέρεια Ηπείρου και οι νέοι Δήμοι, αποτελούν πια τις νέες ισχυρές αναπτυξιακές αυτοδιοικούμενες οντότητες που οφείλουν να λειτουργήσουν συλλογικά και συντονισμένα προκειμένου να ανατρέψουν αγκυλώσεις και στρεβλές αντιλήψεις και νοοτροπίες που καθηλώνουν και δημιουργούν εσωστρέφεια και μιζέρια. Να κάνουμε την Περιφέρειά μας δυναμικό συνδιαμορφωτή της νέας αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας μας, κόμβο διακίνησης νέων ιδεών και χωνευτήρι πολιτισμών.

Να οραματιστούμε την Ήπειρο του μέλλοντός μας. Να κάνουμε την Άρτα και την Πρέβεζα προπύργιο της πράσινης ανάπτυξης, του ολοκληρωμένου παραγωγικού ιστού. Να ολοκληρώσουμε τις μεγάλες υποδομές που καθιστούν τη Θεσπρωτία όχι μόνο πύλη προς την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, αλλά και πρότυπο κέντρο μεταφορών και επικοινωνιών. Να καταστήσουμε τα Γιάννενα πραγματική Μητρόπολη των Ηπειρωτών αντάξια της ιστορίας , του πολιτισμού και των ανθρώπων της. Να κάνουμε μια Ήπειρο ξεχωριστή, που θα εμπνέει το ανθρώπινο δυναμικό της όπου και αν βρίσκεται, θα κινητοποιεί όλες τις υγιείς της δυνάμεις και θα καταστεί ιδανικός «τόπος να ζεις» για όλους τους Ηπειρώτες όπου και εάν βρίσκονται.

Για να το πετύχουμε οδηγός μας είναι : Ποιότητα και Ταυτότητα Παντού. Στην παραγωγή, στη γνώση, στο κοινωνικό κράτος, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό και τον πολιτισμό, στις συνθήκες εργασίας. Έχουμε προσδιορίσει τις βασικές προτεραιότητες για την επόμενη μέρα και δεσμευόμαστε να τις υπηρετήσουμε με συνέπεια.

 • Δημιουργούμε μία λειτουργική, αποτελεσματική και παραγωγική Περιφερειακή Διοίκηση που θα εξυπηρετεί τους πολίτες με Διαφάνεια και Αξιοκρατία.
 • Συντάσσουμε Ολοκληρωμένο Στρατηγικό Σχέδιο Ανάπτυξης της Ηπείρου με ξεκάθαρο χωροταξικό πλαίσιο.
 • Αναδεικνύουμε την Ήπειρο σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών για όλη την Ανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο
 • Προτάσσουμε την ορθολογική και αποδοτική αξιοποίηση και συμπλήρωση των υποδομών που διαθέτουμε.
 • Συνθέτουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα «πράσινης ανάπτυξης» με έμφαση στις νέες τεχνολογίες ενεργειακής παραγωγής, την εξοικονόμηση ενέργειας και υδάτινων πόρων και την «πράσινη επιχειρηματικότητα».
 • Επιδιώκουμε να καταστεί η Περιφέρεια πρωταγωνιστής στον τομέα των σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων για να γίνουν προσβάσιμο αγαθό για όλους τους πολίτες.
 • Σταθερή επιδίωξή μας να καταστούν τα αγροτικά προϊόντα της Ηπείρου ξεχωριστά με ποιότητα και ταυτότητα διατηρώντας την αυθεντικότητά τους. Και εδώ θέλω να είμαι σαφής σχετικά με ένα θέμα που αποτελεί πυλώνα της παραγωγής της περιοχής μας: η ΔΩΔΩΝΗ ήταν, είναι και θα παραμείνει Ηπειρωτική Βιομηχανία. Ανήκει στις παραγωγικές δυνάμεις της Ηπείρου. Η αιρετή Περιφερειακή Διοίκηση το εγγυάται.
 • Αναπτύσσουμε ένα σύγχρονο ρεύμα Πολιτισμού στην Ήπειρο
 • Αντιμετωπίζουμε το σύνολο της Ηπείρου ως ενιαίου ελκυστικού τουριστικού προορισμού με επί μέρους ενότητες.
 • Ενισχύουμε την απασχόληση και την προστασία των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων
 • Βελτιώνουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και παιδείας για όλους τους πολίτες
 • Άμεσα εφαρμόζουμε όλες τις προβλέψεις του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» που αφορούν τα δικαιώματα των πολιτών, την προάσπισή τους και διαδικασίες διαβούλευσης και συμμετοχής των κοινωνικών φορέων στον Περιφερειακό Σχεδιασμό.
 • Δημιουργούμε συνθήκες και προϋποθέσεις για τον επαναπατρισμό των Ηπειρωτών.
 • Συμμετέχουμε ενεργά και παρεμβαίνουμε σε Εθνικούς, Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς Θεσμούς και Οργανισμούς για την εξασφάλιση πόρων και προγραμμάτων που εξυπηρετούν τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.
 • Δημιουργούμε τις απαραίτητες συνθήκες και τη σύναψη Δια – Περιφερειακών συνεργασιών τόσο με τις όμορες Περιφέρειες της χώρας, όσο και με τις Περιφέρειες των γειτονικών χωρών, με έμφαση στα θέματα ανάπτυξης, εμπορίου, ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος.

Για κάθε περιφερειακή ενότητα αλλά και για κάθε γωνιά της Περιφέρειας επιδιώκουμε να διαδραματίσει το δικό της ρόλο σε μια συντονισμένη αναπτυξιακή δυναμική. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως αυτά δεν είναι όμορφα λόγια του αέρα. Είναι τεκμηριωμένα βήματα που γίνονται. Γίνονται γιατί γνωρίζουμε την υφιστάμενη κατάσταση και τα αίτια των προβλημάτων. Γίνονται γιατί τολμάμε τη σύνθεση της εμπειρίας και της γνώσης με τη φρεσκάδα και την καινοτομία. Γίνονται γιατί ξέρουμε να διεκδικούμε, να πετυχαίνουμε και να υλοποιούμε στόχους. Γίνονται γιατί η Ήπειρος μας ενδιαφέρει ως Τόπος Ζωής και όχι απλής διαμονής ή μετάβασης. Γίνονται γιατί γνωρίζουμε και μπορούμε να ανοίξουμε τους δρόμους που οδηγούν στις λύσεις. Γίνονται γιατί έχουμε μάτια, αυτιά και «μυαλά» ανοιχτά σε κάθε φωνή, σε κάθε ενέργεια, σε κάθε δράση και πρωτοβουλία και σε κάθε άποψη που δίνει «πόντους» και δυναμική στους κοινούς μας στόχους.

Στις 7 Νοεμβρίου εκλέγουμε για πρώτη φορά Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και για το λόγο αυτό πιστεύουμε στην ανάδειξη Αξιών και Άξιων. Καλούμε κάθε πολίτη να δώσουμε μαζί αυτή τη «μάχη». Να κάνουμε την πρόκληση αφετηρία θετικών εξελίξεων. Να κάνουμε την κρίση ευκαιρία. Γράφουμε νέα σελίδα ιστορίας. Ξεκινάμε για μια νέα αρχή. Καλούμε και συστρατεύονται μαζί μας δημιουργικές και παραγωγικές δυνάμεις με θέληση και όρεξη για δουλειά. Καλούμε και ενισχύουν το συνδυασμό μας δυνάμεις που δημιουργούν γέφυρες ανάμεσα σε ότι αποτελεσματικό και δημιουργικό έχει να επιδείξει η περιοχή μας στη διαδρομή του χρόνου και σε ότι ελπιδοφόρο υπάρχει για το αύριο. Καλούμε και εντάσσονται στις τάξεις μας δυνάμεις που εκφράζουν την παράδοση, την καταξίωση, την καινοτομία, τη φρεσκάδα που έχει ανάγκη ο τόπος.

Καλούμε κάθε Ηπειρώτισσα και κάθε Ηπειρώτη, από την Άρτα, τα Γιάννενα, τη Θεσπρωτία, την Πρέβεζα, την Ελλάδα και τον Κόσμο, να ενωθούμε σε κοινούς στόχους. Έχουμε θέληση, σχέδιο, δύναμη και γνώση για να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις που έρχονται. Μέχρι τις 7 Νοεμβρίου θα μιλήσουμε ανοιχτά με τους πολίτες και θα συζητήσουμε την πρότασή μας για το αύριο. Κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια αυτή. Επιδιώκουμε έναν καθαρό και ανοιχτό διάλογο, χωρίς σκοπιμότητες και άγονες αντιπαραθέσεις. Διάλογο προτάσεων και λύσεων. Μπορούμε και αξίζουμε το καλύτερο.

Όλοι μαζί στη μάχη για την Ήπειρο του Αύριο. Δίνουμε σήμερα το παρόν στο μέλλον…

Σας ευχαριστώ και πάλι από καρδίας για τη σημερινή σας παρουσίας που είναι αφετηρία της νέας σελίδας Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου.

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply