Ν.Α.Ι.: Ανακοίνωση για αποκατάσταση ζημιών

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση σχετικά με την αποκατάσταση ζημιών στο νομό Ιωαννίνων:

Όπως είναι γνωστό οι ζημιές στο Νομό Ιωαννίνων, από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Χειμώνα, ξεπέρασαν τα 23.000.000 ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α.Ι. που  υποβλήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτείας και όπως  παράλληλα  ενημερώθηκε και το Περιφερειακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση του Απριλίου που έγινε στα Ιωάννινα.

Έναντι αυτών από την Γ.Γ. Περιφέρεια Ηπείρου σε βάρος του προγράμματος αποκατάστασης ζημιών από θεομηνίες (ΣΑΕΠ 030), διατέθηκαν στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, συνολικά 155.000 ευρώ.   Τα χρήματα   προορίζονταν για τα εξής συγκεκριμένα έργα:    Αποκατάσταση βατότητας στο Μαυρολάγκαδο 40.000 ευρώ (με προεκτιμώμενο κόστος οριστικής αποκατάστασης 3.000.000 ευρώ). Αποκατάσταση βατότητας Ανατολικής 40.000 ευρώ (με προεκτιμώμενο κόστος οριστικής αποκατάστασης 3.000.000 ευρώ). Αποκατάσταση βατότητας Λάκκας Αώου 35.000 ευρώ (προεκτιμώμενο κόστος 700.000 ευρώ). Αποκατάσταση βατότητας Λουτρών Αμαράντου, Καβασίλων 40.000 ευρώ (προεκτιμώμενο κόστος 1.000.000 ευρώ). Παράλληλα από την Γ.Γ. Περιφέρεια Ηπείρου, υπήρξε ρητή δέσμευση για την εκτέλεση των έργων με ανοικτή δημοπρασία.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι πιστώσεις που διατέθηκαν δεν αρκούν για την αποκατάσταση των ζημιών και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση των παραπάνω έργων (για τα οποία διέθεσε τις πιστώσεις η Γ.Γ.Π.Η.), οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στις διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν. Ήδη αυτές ολοκληρώνονται και στο αμέσως επόμενο διάστημα – αν δεν υπάρξουν απρόοπτα – θα γίνει η υπογραφή των συμβάσεων και η εγκατάσταση των  αναδόχων.

Στην προσπάθεια για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για την αποκατάσταση των ζημιών η Νομαρχιακή Αρχή, δυστυχώς, είχε ελάχιστους συμπαραστάτες. Είχε και έχει όμως να αντιμετωπίσει και ορισμένους «πολέμιους», που  με ποικίλους τρόπους επιχειρούν να  «ναρκοθετούν» το έργο της.

Είναι οι ίδιοι  που μέχρι χθες «κατήγγελλαν» τη Νομαρχιακή Αρχή για τους πρόχειρους διαγωνισμούς των 45.000 ευρώ, ενώ σήμερα την κατηγορούν γιατί δεν τους χρησιμοποιεί για την άμεση αποκατάσταση βατότητας σε Ανατολική και Μαυρολάγκαδο, αποκρύπτοντας βεβαίως τη δέσμευση που υπάρχει από την Περιφέρεια Ηπείρου. Είναι εκείνοι, που λαλίστατοι περί παντός θέματος, ουδέποτε έχουν ζητήσει, έστω  και τυπικά, από την Πολιτεία,  είτε δημόσια, είτε με  άλλες παρεμβάσεις τους,  την εξασφάλιση κονδυλίων για τις ζημιές, εξαντλώντας όλη τους τη «δυναμική»  στο μηδενισμό και στην καταστροφολογία. Είναι εκείνοι που αντιλαμβανόμενοι ότι περνούν οριστικά στο περιθώριο της πολιτικής ιστορίας του τόπου, δεν διστάζουν να συκοφαντούν, να λασπολογούν, και να ψευδολογούν, θεωρώντας αφελείς και αμνήμονες τους πολίτες του Νομού μας. Κανέναν όμως δεν ξεγελούν γιατί όλοι γνωρίζουν ποιοι αγωνίζονται για να χτίσουν και ποιοι για να γκρεμίσουν.

 

Tags:

, , , ,

Leave a Reply