Καχριμάνης: Στηρίζουμε την αγροτική ανάπτυξη

Από το Δ. Δ. Μαζαρακίου Ιωαννίνων, που αποτελεί ένα πρότυπο κέντρο κτηνοτροφικής ανάπτυξης, άρχισε τις προεκλογικές του ομιλίες ο υποψήφιος Περιφερειάρχης με την παράταξη της «ΑΞΙΟΒΙΩΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ» Αλέξανδρος Καχριμάνης. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης και νυν Νομάρχης Ιωαννίνων, αναφέρθηκε εκτενώς στο έργο που επιτελέστηκε στην οκταετή θητεία του στη Ν.Α.Ι., καθώς και στις βασικές προγραμματικές θέσεις της παράταξής του, τις οποίες θα κληθεί να προωθήσει από την 1η Ιανουαρίου. Ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ο Νομός και η Ήπειρος, μπορεί να στηρίξει την αγροτική της ανάπτυξη, στα επώνυμα και ποιοτικά προϊόντα. Για να επιτευχθεί αυτό, απαιτείται, όπως είπε, πρώτα από όλα να γίνει ο εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων.«Και στους δύο τομείς, δοκιμαστήκαμε και το έργο μας αναγνωρίζεται καθολικά», τόνισε για να προσθέσει:

«Μετά από πρότασή μας, επί θητείας του κ. Αλεξ. Κοντού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προωθήθηκε ρύθμιση για την νομιμοποίηση των πτηνοκτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, που σήμανε το πρώτο βήμα για τον εξηλεκτρισμό και τον εκσυγχρονισμό τους, η οποία αποτελεί τις βασικές υποδομές για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Κι έτσι οι αγρότες μας, που ως τότε κρύβονταν από τις υπηρεσίες γιατί δεν είχαν σε ισχύ νόμιμες άδειες, μπόρεσαν να νομιμοποιήσουν τις εγκαταστάσεις τους, να αρχίσουν τον εκσυγχρονισμό τους και να καταθέτουν φακέλους για χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκά πρόγραμμα.

Δυστυχώς, αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους, που χάθηκαν για τους περισσότερους αγρότες οι δυνατότητες που τους δίνονταν από το 1ο και 2ο κοινοτικό πλαίσιο στήριξης. Τα τελευταία χρόνια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, προώθησε τους φακέλους 600 αγροτικών επιχειρήσεων για νομιμοποίηση των εγκαταστάσεων τους και όχι μόνο:

Ανέλαβε και κάλυψε το κενό που υπήρξε στο ζήτημα των χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε. και την Ελληνική Πολιτεία για τον αγροτικό εξηλεκτρισμό, καταβάλλοντας από δικούς της πόρους περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ, ως συμμετοχή για την ηλεκτροδότηση αγροτικών μονάδων. Οι νέοι αγρότες είχαν αφεθεί επίσης αβοήθητοι: Δεκάδες είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα νέων αγροτών. Είχαν μπλεχτεί όμως σε ένα κυκεώνα προβλημάτων και χάρη στη δική μας στήριξη διακόσιοι από αυτούς κατάφεραν τη διετία 2003 – 2004 να εισπράξουν τις επιδοτήσεις τους και να ξεκινήσουν την δραστηριότητά τους».
Ειδική αναφορά έκανε επίσης ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης στην πτηνοτροφία και στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με αιχμή τη γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ».

«Στους δύσκολους καιρούς που πέρασε η πτηνοτροφία, εμείς σταθήκαμε δυναμικά και αποφασιστικά δίπλα στον κλάδο. Η στάση μας αυτή, είχε επικροτηθεί τότε από όλους, άσχετα αν σήμερα αυτά ξεχάστηκαν για μικροπολιτικούς λόγους», τόνισε. Αναφερόμενος στις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, υπογράμμισε ότι η Νομαρχιακή Αρχή επί της θητείας του, στάθηκε αρωγός σε όλες, το ίδιο θα κάνει και ως Περιφερειακή Αρχή στο μέλλον. «Αρκετές από αυτές αντιμετωπίζουν όμως προβλήματα. Οι Ενώσεις δεν μπορούν πια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών και εξαιτίας της οικονομικής τους κατάστασης αναγκάστηκαν να πωλήσουν είτε επιχειρήσεις, είτε ποσοστά μετοχών τους στη «ΔΩΔΩΝΗ». Το κλείσιμο της ΣΒΕΚΗ, είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη και κάποιοι πρέπει να απολογηθούν για την δύσκολη κατάσταση στην οποία οδήγησαν, τους εργαζόμενους και τους προμηθευτές της, ιδιαίτερα δε τους χοιροτρόφους», υπογράμμισε μεταξύ των άλλων.

Αναφερόμενος ειδικότερα στη «ΔΩΔΩΝΗ» ο υποψήφιος Περιφερειάρχης ήταν κατηγορηματικός: «Είναι φανερό ότι υπάρχει κυβερνητική απόφαση να πωληθεί η γαλακτοβιομηχανία «ΔΩΔΩΝΗ». Πρέπει όμως να αντιληφθούν όλοι, ότι η «ΔΩΔΩΝΗ» δεν είναι “OΛΥΜΠΟΣ”. Tην ανέδειξαν οι Ηπειρώτες και εμείς σήμερα τη στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Είμαστε υπέρ του σημερινού της ιδιοκτησιακού καθεστώτος, θέση που υποστηρίζουμε διαχρονικά, αλλά δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε ότι σε περίπτωση που τελικά η Κυβέρνηση αποφασίσει την μεταβίβασή της, η πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου, πρέπει να περάσει, με προνομιακούς όρους, στους φυσικούς δικαιούχους, που είναι οι κτηνοτρόφοι – προμηθευτές της».

«Η δική μας πρόταση, κατέληξε ο κ. Αλεξ. Καχριμάνης, είναι αυτή που εφαρμόζουμε στην καθημερινή μας δράση: Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον πρωτογενή τομέα. Προωθούμε τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, την παραγωγή επώνυμων τοπικών προϊόντων με αυτόχθονες – και όχι εισαγόμενες – φυλές ζώων, με κατασκευή και ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων, την αποτροπή της ελληνοποίησης εισαγόμενων προϊόντων, τομέα στον οποίο δώσαμε εξετάσεις στην Ε.Ε. και σριστεύσαμε. Σεβόμαστε τον κόπο του κάθε γεωργού, κτηνοτρόφου, πτηνοτρόφου, για τους οποίους η πόρτα μας είναι και θα παραμείνει ανοικτή κάθε μέρα και κάθε ώρα».

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply