Εκδηλώσεις «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2010»

Η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας διοργανώνει ένα τριήμερο πολιτιστικό περιβαλλοντικό κύκλο εκδηλώσεων από την Τρίτη 27 Ιουλίου μέχρι και την Πέμπτη 29 Ιουλίου με τίτλο «ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΕΣ ΟΧΘΕΣ 2010». Οι εκδηλώσεις αυτές είναι μία προσπάθεια να αναδειχθούν τα συγκριτικά πολιτιστικά και φυσικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου με βάση τον πλούσιο υδάτινο πλούτο της. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Τρίτη 27 Ιουλίου: Ξεκίνημα στις 9.00 το πρωί από τη Σαγιάδα Θεσπρωτίας με πρώτο σταθμό το αρχαίο θέατρο του Βοθρωτού και θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τη συμμετοχή βορειοηπειρωτικού και αλβανικού πολυφωνικού σχήματος. Στις 18.00 το απόγευμα θα στηθεί κατασκήνωση στις πηγές της Λαγγάβιτσας του Καλαμά (μεταξύ των χωριών Καλλιθέα και Λίστα Θεσπρωτίας) όπου στις 19.00 το απόγευμα θα ακολουθήσει συναυλία με τη συμμετοχή της Μουργκάνας, του πολυφωνικού συνόλου «Χαονία», της χορωδίας και του χορευτικού της Αετόπετρας και της Ηπειρωτικής Κομπανίας και στη συνέχεια θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι στην Αετόπετρα.

Τετάρτη 28 Ιουλίου: Από τις 9.00 το πρωί μέχρι και τη 13.00 το μεσημέρι θα ακολουθήσει πεζοπορική διαδρομή από το καλντερίμι του Λάγγαρη στο φαράγγι του Καλαμά και κολύμπι στις Βόθρες, κάτω από το χωριό Κεραμίτσα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει στάση στο Θεογέφυρο με ενημέρωση για τον Καλαμά από τον πανεπιστημιακό καθηγητή, κ. Νίκο Γιαννούλη και την κίνηση πολιτών «Καθαρός Καλαμάς» . Στις 18.00 το απόγευμα θα στηθεί κατασκήνωση στις όχθες του Αώου στην Κόνιτσα και στις 21.00 το βράδυ κάτω από το γεφύρι της Κόνιτσας θα πραγματοποιηθεί μουσική και ποιητική βραδιά με τη συμμετοχή γνωστών μουσικών και ποιητών, ανάμεσά τους και ο Πανεπιστημιακός, κ. Βασίλης Νιτσιάκος και ο Δημήτρης Υφαντής. Παράλληλα στη βραδιά θα συμμετάσχει και το Θερινό Πανεπιστήμιο Ανθρωπολογίας, Εθνογραφίας και Συγκριτικής Λαογραφίας των Βαλκανίων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Πέμπτη 29 Ιουλίου: Το πρωί θα πραγματοποιηθεί πεζοπορική διαδρομή και κολύμπι στα νερά του Αώου και στις 19.00 το απόγευμα θα στηθεί κατασκήνωση στις όχθες του Αράχθου δίπλα στο ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, όπου και θα ακολουθήσει στις 21.00 το βράδυ κινηματογραφική βραδιά με ειδικό αφιέρωμα στον αείμνηστο ηπειρώτη σκηνοθέτη, κ. Στράτο Στασινό, και την προβολή των ταινιών του «Του Κολυμπητή» και «Ήπειρος» και ομιλίες σχετικές με το έργο του.  Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μικρή συναυλία του Γιώργου Μεράντζα και αποχαιρετιστήριο γλέντι με την ηπειρώτικη κομπανία των «ΛΑΛΗΤΑΔΩΝ» όπου και θα κλείσει τις φετινές εκδηλώσεις.

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply