• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Επικαιρότητα

Χαιρετισμός Θ. Μπέγκα, στη Γ.Σ. της ΠΕΔ Ηπείρου

by epirusinfo editors
13/10/2014
in Επικαιρότητα
29
SHARES

Θ. ΜπέγκαςΑγαπητοί Συνάδελφοι Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι

Σας καλωσορίζω στην πρώτη μας Γενική Συνέλευση.
Σήμερα καλούμαστε να εκλέξουμε το κορυφαίο θεσμικό συλλογικό μας όργανο σε επίπεδο Ηπείρου.
Επιτρέψτε μου πολύ σύντομα – γιατί ο χρόνος σήμερα δεν το επιτρέπει- να καταθέσω δυο-τρεις σκέψεις μου.

Στις συνθήκες της Ελλάδας της κρίσης που όλοι μας βιώνουμε, οι Δήμοι όπως άλλωστε και η κοινωνία μας,
«στραγγαλίζονται» από τις πολιτικές που ασκούνται.

Δεν αρκεί όμως να το καταδικάζουμε, να το καταγγέλλουμε
ή να προβάλουμε μια ασθενική αντίσταση για την «τιμή των όπλων» όταν διαπιστώνουμε να περικόπτονται συνεχώς πόροι, να μας λείπει προσωπικό, ή να στοχοποιούμαστε ότι είναι οι Δήμοι το άντρο της διαφθοράς και της κακοδιαχείρισης.

Προσωπικά , εξακολουθώ να πιστεύω πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι αυτή που μπορεί να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και στην ανάληψη πρωτοβουλιών που θα δώσουν πνοή στις τοπικές οικονομίες.

Ο ρόλος ενός Δήμου δεν μπορεί να εξαντλείται στην έκδοση πιστοποιητικών, στο μάζεμα των σκουπιδιών και την παροχή νερού.

Ο ρόλος ενός Δημάρχου, Αντιδημάρχου ή Δημοτικού Συμβούλου δεν μπορεί να καταδικάζεται στην καθημερινή αγωνία, του πως θα επιβιώσει ο Δήμος του για μια ακόμη μέρα, για έναν ακόμη μήνα. Πως θα καταφέρει να πληρώσει την επόμενη μισθοδοσία ή να ανταπεξέρθει στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του.

Γι’ αυτό λέω ότι σήμερα έχουμε την υποχρέωση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, να οικοδομήσουμε μια Νέα Αυτοδιοίκηση, που να λειτουργεί ως ανάχωμα στις κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες της κρίσης.

Μια Αυτοδιοίκηση που θα ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα της εποχής και θα υπερβαίνει παθογένειες και κατεστημένα του παρελθόντος.

Για να είναι ουσιαστική η συμβολή μας στην έξοδο από την κρίση, είναι ζήτημα επιβίωσης να αναζητήσει η Αυτοδιοίκηση ένα Νέο Ρόλο.

Όχι μόνο είναι αναγκαίο να μπορέσει να απλώσει ένα δίχτυ προστασίας και αλληλεγγύης στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, αλλά θα πρέπει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πρωτοβουλίες που κινητοποιούν την τοπική αγορά και δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της Αυτοδιοίκησης στα σημερινά δεδομένα της χώρας.

Χρειαζόμαστε γι’ αυτό, όσο ποτέ άλλοτε, μια μεγάλη, μια πραγματική μεταρρύθμιση, στις σχέσεις της Πολιτείας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.

Χρειάζεται να αλλάξουμε κι εμείς οι ίδιοι, για να μπορέσουμε να γίνουμε οι πρωταγωνιστές των αλλαγών που έχουν ανάγκη οι Δήμοι και η κοινωνία μας.

Δεν θα σας μιλήσω για τα θεσμικά μας ζητήματα, γιατί τα λέμε πολλές φορές και λίγο ως πολύ συμφωνούμε όλοι.
Συμφωνούμε στις βασικές γραμμές για τα ζητήματα της Διοικητικής και Οικονομικής Αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης, της ανεξαρτησίας από τα πολιτικά κόμματα και την κρατική χειραγώγηση, ή για τα προβλήματα που παρουσιάζει ο Καλλικράτης.

Είναι κι άλλα – ας μην τα απαριθμήσω τώρα- όπου τουλάχιστον λεκτικά συμφωνούμε, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι.

Εκεί που θέλω να σταθώ –γιατί σήμερα καλούμαστε να εκλέξουμε τη νέα διοίκηση της ΠΕΔ- είναι στο ρόλο που μπορούν να παίξουν τα συλλογικά μας όργανα σε αυτά που προανέφερα.

Επειδή εδώ και αρκετά χρόνια τα συλλογικά θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης δεν μπόρεσαν να παίξουν τον ρόλο που όφειλαν, μοιάζουμε να τα απαξιώνουμε εμείς οι ίδιοι.

Άντε το πολύ πολύ να αντιμετωπίζεται ως ζήτημα γοήτρου πια παράταξη θα κερδίσει τον πρόεδρο της ΠΕΔ, παλιότερα της ΤΕΔΚ ή της ΚΕΔΕ.

Όμως αν πραγματικά πιστεύουμε στην αυτονομία της Αυτοδιοίκησης, μπορούμε –αξιοποιώντας τα συλλογικά μας όργανα- να μετουσιώσουμε σε δύναμη την εντολή που μας έδωσε η ψήφος των πολιτών.

Μπορούμε να διαμορφώσουμε μαζί τους όρους για ένα νέο δυναμικό ρόλο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηπείρου.

Για ένα ρόλο που δεν θα περιορίζεται στο να διατυπώνει απλά κάποιες θέσεις ή στο να εκφράζει τη διαμαρτυρία της.
Να γίνει η ΠΕΔ ο μηχανισμός τεκμηρίωσης στην διεκδίκηση μας. Γιατί δεν αρκεί να καταγράφεις ένα «θέλω» πρέπει να το τεκμηριώνεις και να το διεκδικείς οργανωμένα και με σχέδιο.

Να γίνει η ΠΕΔ ο μηχανισμός βοήθειας στο πλευρό των Δήμων, κυρίως των μικρότερων.

Κι αν αυτός ο μηχανισμός πάσχει να δούμε πως θα τον ενεργοποιήσουμε, πως θα τον ενισχύσουμε.

Σε πολιτικό επίπεδο να γίνει η ΠΕΔ ένας ισχυρός, συλλογικός, αποφασιστικός, Ηπειρωτικός μοχλός προώθησης :

  • Αφενός για τα ζητήματα της Αυτοδιοίκησης όπου απαιτείται μια ισχυρή διεκδίκηση για να αντιμετωπίσουμε πολιτικές που απαξιώνουν τους Δήμους μας και μας στερούν συνεχώς πόρους.
  • Αφετέρου για τα μεγάλα ζητήματα της Ηπείρου, όπου είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός ενιαίου «μετώπου» που θα μεγιστοποιεί τη δύναμη μας.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι καλή επιτυχία στη σημερινή διαδικασία και καλή θητεία σε όσους εκλεγούν.

Tags: 'ΗπειροςIoanninaΓ.Σ. ΠΕΔ ΗπείρουΔήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς ΜπέγκαςΧαιρετισμός Θ. Μπέγκα
epirusinfo editors

epirusinfo editors

Τελευταία Νέα - Ροή

Συνεχής σεισμική δραστηριότητα – Πάνω από 100 δονήσεις από τα μεσάνυχτα στις Κυκλάδες

Έσοδα ρεκόρ για τον τουρισμό: Ξεπέρασαν τα 12 δισ. ευρώ το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2025

19/09/2025
σύλληψη, αστυνομία, Αστυνομία Epirus News, epirusnews.eu

Συνελήφθησαν ανήλικοι για κλοπή σε κατοικία στα Ιωάννινα

19/09/2025
Αστυνομία, ατύχημα, τροχαίο, σύλληψη, Epirus News

Ιωάννινα: Έριξε με …σφεντόνα σε αστυνομικούς – Συνελήφθη

19/09/2025
Epirus News: Νέα προσιτά πακέτα προβολής για φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών και εκπαιδευτήρια – ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ!

Πώς η Τεχνητή Νοημοσύνη αλλάζει τα διαδικτυακά καζίνο

19/09/2025
Στην Παμβώτιδα ο «θλιμμένος» κύκνος της Καστοριάς

Ίδρυση υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα με παραχώρηση χώρου στον δήμο Ιωαννιτών

18/09/2025
[φωτο αρχείου]

Αγώνας αυτοκινήτων 4Χ4 το σαββατοκύριακο 20/21 Σεπτεμβρίου στα Γιάννενα

18/09/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar