• Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία
Epirus News
No Result
View All Result
No Result
View All Result
Epirus News
No Result
View All Result
Home Άρθρα

Άγχος των εξετάσεων: Μπορεί να προκαλεί πονοκέφαλο, ταχυκαρδίες, συχνοουρία, θυμό, βήχα, καούρες, πόνο στο στομάχι, αϋπνία

by admin
05/06/2018
in Άρθρα, Υγεία
31
SHARES

της Βικτωρίας Πολύζου, σύμβουλος ψυχικής υγείας, medlabnews.gr

Όταν φτάνει η περίοδος των εξετάσεων αρχίζουν να αγχώνονται όλα τα παιδιά, είτε είναι καλοί μαθητές είτε όχι. Έχουν πολύ διάβασμα, σκέφτονται αν θα καταφέρουν να πετύχουν και όλο αυτό τα πανικοβάλει.

Το άγχος πριν τις εξετάσεις είναι φυσιολογικό! Οι περισσότεροι μαθητές έχουν άγχος πριν τις εξετάσεις. Aλλοι μαθητές έχουν περισσότερο άγχος και άλλοι λιγότερο και ο κάθε ένας το εκδηλώνει διαφορετικά.

Το άγχος πριν τις εξετάσεις πηγάζει από το φόβο που έχουμε μήπως αποτύχουμε και για να το αντιμετωπίσουμε είναι πολύ σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε. Αν μάθουμε να αναγνωρίζουμε το άγχος και τα συμπτώματα του θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε.

Αιτίες εμφάνισης του άγχους κατά την εξεταστική περίοδο:

  1. Φόβος απογοήτευσης των σημαντικών άλλων. Οι φοιτητές, όπως και οι μαθητές, υιοθετούν την αντίληψη πως οι εξετάσεις αποτελούν μια διαδικασία μέσω της οποίας μπορούν να αναδείξουν την αξία τους στον περίγυρό τους. Αυτό τους οδηγεί να γίνονται προφήτες του εαυτού τους όσον αφορά την απόδοση τους και σε έναν κατακλυσμό αγχωτικών συμπτωμάτων.
  2. Μη ρεαλιστικοί στόχοι. Ο κλασικός φοιτητής κάθεται την τελευταία εβδομάδα πριν την έναρξη των εξετάσεων και προσδοκεί να καλύψει όλη την ύλη του εξαμήνου μέσα στο χρονικό διάστημα λίγων ημερών.
  3. Ο φόβος της αποτυχίας. Δεν είναι ουκ ολίγα τα άτομα που καταβάλλονται από αρνητικές σκέψεις όσον αφορά την απόδοσή τους, χωρίς να υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος για να συμβεί αυτό. Τα φαινόμενα αυτά οφείλονται συνήθως στην χαμηλή αυτοεκτίμηση και τον αρνητικό τρόπο σκεψης που διέπει τα υποκείμενα αυτά.

Τα συμπτώματα άγχους:

Η συμπτωματολογία διακρίνεται σε τρία επέπεδα: Το σωματικό, το συναισθηματικό και το συμπεριφορικό.

  • Στα σωματικά ανήκει ο πονοκέφαλος, η αύξηση της αρτηριακής πίεσης, η ταχυκαρδία, η έντονη εφίδρωση, η αϋπνία, οι ορμονικές δυσλειτουργίες, συχνοουρία, πόνος στην κοιλιακή περιοχή, δύσπνοια και οι κρίσεις πανικού.
  • Στα αγχώδη συναισθηματικά συμπτώματα ανήκει ο θυμός, το αίσθημα της αποτυχίας – απογοήτευσης, η αδυναμία συγκέντρωσης και κατακράτησης πληροφοριών, η εμφάνιση αρνητικών σκέψεων και η καταθλιπτική διάθεση.
  • Στα συμπτώματα συμπεριφοράς ανήκει ο εκνευρισμός, η ευεριθιστότητα, η επιθετικότητα, η κατάχρηση τροφής, καπνίσματος και αλκοόλ.

Αν συμβαίνει κάποιο από αυτά δεν δίνουμε φάρμακα, αλλά απευθυνόμαστε σε ειδικό παιδίατρο ή ψυχολόγο.

Η ζωή συνεχίζεται και μετά τις εξετάσεις. Μια αποτυχία, μικρή ή μεγάλη, δεν είναι το τέλος του κόσμου, ακόμα κι αν φαίνεται έτσι. Θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για να δοκιμαστείτε και να πετύχετε στους μελλοντικούς σας στόχους.

Πως θα νιώσετε καλύτερα

Υπάρχουν μια σειρά από βήματα για να νιώσουν οι εξεταζόμενοι καλύτερα και να διαχειριστούν το άγχος τους:

  1. Ο εγκέφαλός τους θα λειτουργήσει σωστά και αποδοτικά, αν η γλυκόζη δηλαδή το ζάχαρο στο αίμα διατηρείται σε σταθερά επίπεδα.
  2. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να τρώει 5 γεύματα ημερησίως. Δηλαδή 3 βασικά (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) και 2 σνακ (δεκατιανό, απογευματινό). Το κάθε γεύμα θα πρέπει να απέχει από το άλλο τουλάχιστον 3 ώρες.
  3. Να τρώει το πρωί σαν βασιλιάς, το μεσημέρι σαν πρίγκιπας και το βράδυ σαν ζητιάνος. Δηλαδή το βράδυ ελαφρύ φαγητό και τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον βραδινό ύπνο για να μην έχει διαταραχές κατά την διάρκεια του ύπνου.
  4. Λίγη μαύρη σοκολάτα. Μία ή δύο φορές την ημέρα ενισχύει την μνήμη και επειδή περιέχει ουσίες που διεγείρουν την ευφορία συμβάλλει στην μείωση του άγχους.
  5. Τα φρούτα να συνοδεύονται πάντοτε με λίγους ξηρούς καρπούς.
  6. Να πίνει 2 λίτρα νερό την ημέρα. Βοηθάει στην παραγωγή ενέργειας.
  7. Όχι στους καφέδες και το τσάι. Η καφεΐνη που περιέχουν προκαλεί πολύ διούρηση και έτσι το παιδί αφυδατώνεται. Επιπλέον η καφεΐνη δημιουργεί αϋπνίες, διέγερση και εκνευρισμό.
  8. Να κοιμάται 6 έως 7 ώρες το 24ωρο.
  9. Να περπατάει μία ώρα την ημέρα.
  10. Κάθε 1 ώρα διαβάσματος να ξεκουράζεται 10 λεπτά.

Η ζωή συνεχίζεται και μετά τις εξετάσεις. Μια αποτυχία, μικρή ή μεγάλη, δεν είναι το τέλος του κόσμου, ακόμα κι αν φαίνεται έτσι. Θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες για να δοκιμαστείτε και να πετύχετε στους μελλοντικούς σας στόχους.

Ο κύριος σκοπός της εκπαίδευσης είναι να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους να μαθαίνουν να ανταποκρίνονται με επιτυχία στις συνεχώς μεταβαλλόμενες κοινωνικο-πολιτικές και οικονομικές συνθήκες.

πηγή: medlabgr.blogspot.com/2016/05/Student-Stress.html

Tags: άγχος εξετάσεωνάρθροάρθρο ψυχολογίαςεξετάσειςστρεςστρες εξετάσεις
admin

admin

Τελευταία Νέα - Ροή

Πυρκαγιά σε βιομηχανικό χώρο στα Ιωάννινα

Πρέβεζα: Περιορίστηκε η φωτιά στο Μονολίθι

30/07/2025
Έκτακτο Δελτίο Καιρού ΕΜΥ: Ραγδαία επιδείνωση και με χαλαζοπτώσεις – Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία

Έκτακτο Ε.Μ.Υ. – Έντονα καιρικά φαινόμενα αύριο Πέμπτη 31 Ιουλίου

30/07/2025
Γκαρτζονίκας: Παρουσιάζει τα μοντέλα της Hyundai στην κεντρική πλατεία (φωτορεπορτάζ)

Ο Δήμος Ιωαννίνων διαψεύδει φήμες περί εγκατάστασης μεταναστών στο Πέραμα

29/07/2025
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Σχεδόν 1.000 κενές θέσεις στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων- Αυξομειώσεις βάσεων εισαγωγής

28/07/2025
Σωματείο Εστίασης “Παμβώτις”: «Ανησυχούμε για τις δηλώσεις του Δημάρχου»

Ιωάννινα: Ξεκινά το κυνήγι φοιτητικής στέγης – Aκριβότερα τα ενοίκια

28/07/2025
σύλληψη, αστυνομία, Αστυνομία Epirus News, epirusnews.eu

Πάργα: Συνελήφθη υπεύθυνη εκδήλωσης για διάθεση αλκοόλ σε ανήλικη

28/07/2025

Χορηγούμενες

- Φροντιστήριο Αγγλικών, Lower και Proficiency Ιωάννινα με μεγάλες προσφορές και εξασφαλισμένη επιτυχία!
- Β. Κώτσης, Καθηγητής Παθολογίας – Υπερτασιολόγος Θεσσαλονίκη
- Αλφαστάρ - Alfastar κατασκευή ιστοσελίδων και Eshop στα Ιωάννινα και Αθήνα, Ελλάδα: Τεχνογνωσία για αποτελέσματα!
- Chinese Restaurant Tigaki, Kos Island Κινέζικο και ασιατικό εστιατριο στην Κω
  • Ήπειρος
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
  • Εκπομπές
  • Εργασία
  • Γράφουν
  • Epirus News
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar

No Result
View All Result
  • Ήπειρος
    • Γιάννενα
    • Άρτα
    • Θεσπρωτία
    • Πρέβεζα
  • Επικαιρότητα
  • Οικονομία
  • Εκδηλώσεις
  • Φωτο ημέρας
  • Στήλες
    • Αγγελίες
    • Άρθρα
    • Αθλητικά
    • Auto – Moto
    • Είδαμε…
    • Τεχνολογία & Διαδίκτυο
    • Ιστορικά
    • Υγεία
    • Πορτραίτα Υποψηφίων
    • Προσφορές
    • “Φερέοικος”
    • Ψυχολογία
  • Εκπομπές
    • Γιώτα Φλώρου “Πολύχρωμα Συναισθήματα”
    • Ν. Βούστρος “Ραδιοφωνικό Πανόραμα”
    • Ν. Βούστρος, τηλεοπτικό σχόλιο
  • Εργασία
  • Γράφουν
    • Νίκος Βούστρος
    • Γιάννης Δεβελέγκας
    • Νεφέλη Π.Ζ.
    • Καλλίνικος Νικολακόπουλος
    • Χρήστος Παπαδημητρίου
    • Ε. Παπάνης
  • Epirus News
    • Το Epirus News
    • Φιλικά sites
  • Επικοινωνία
  • Αγγελία

© 2001-2025 Epirus News - Κατασκευή Ιστοσελίδων Αλφαστάρ - Alfastar