Υπόθεση “Novartis”: Ιλλιγιώδη ποσά σε μίζες περιγράφουν οι μάρτυρες «κλειδί»

H δικογραφία για την υπόθεση Novartis που βρίσκεται στη Βουλή και είναι στη διάθεση των εμπλεκομένων προσώπων και των εκπροσώπων των κομμάτων,περιλαμβάνει μαρτυρίες για μίζες που προκαλούν ίλιγγο.Πρόκειται για καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων, δύο ανδρών και μιας γυναίκας, οι οποίοι δεν αποκλείεται να κληθούν και πάλι στο πλαίσιο της έρευνας για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ποσά που προκαλούν ίλιγγο και φέρεται να διακινήθηκαν σε μίζες, προκειμένου η Νοβάρτις να κερδίσει κυρίαρχο ρόλο στην ελληνική αγορά φαρμάκων, περιγράφουν στις καταθέσεις τους οι τρεις μάρτυρες-κλειδιά στην υπόθεση που προκαλεί αναταράξεις στην οικονομική, αλλά και πολιτική σκηνή της χώρας.

Οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες που στη δικογραφία εμφανίζονται με ψευδώνυμα δύο ανδρών και μίας γυναίκας, αποφάσισαν να μιλήσουν όταν πείστηκαν ότι δεν θα κινδυνεύσει η ζωή τους.

Οι καταθέσεις τους είναι πολυσέλιδες, ξεκίνησαν στα μέσα Νοεμβρίου του 2017 και ολοκληρώθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Οι τρεις μάρτυρες-κλειδιά κατέθεταν κυρίως βραδινές ώρες, αργίες και Σαββατοκύριακα, προκειμένου να διασφαλιστεί η ανωνυμία τους.

Δικαστικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν γνωρίζει κανείς τα ονόματά τους, ωστόσο δεν αποκλείεται να κληθούν να καταθέσουν ξανά, καθώς η Δικαιοσύνη συνεχίζει τις έρευνες σε μία προσπάθεια να «δέσει» κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η υπόθεση ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2016, όταν δύο μάρτυρες, αρχικά, μέσω του δικηγόρου τους προχώρησαν σε καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των Ηνωμένων Πολιτειών για αθέμιτες πρακτικές της Νοβάρτις, στην Ελλάδα.

Ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης είπε στην ΕΡΤ: «Οι μάρτυρες κατέθεσαν στοιχεία και ονόματα και περιέγραψαν δωροδοκίες κρατικών αξιωματούχων (…) Υπάρχουν 3 πληροφοριοδότες που είναι της Αμερικανικής κυβέρνησης και υπάρχουν και 3 μάρτυρες οι οποίοι μπήκαν σε καθεστώς προστασίας από τις Ελληνικές Εισαγγελικές Αρχές (…) Οι Αμερικανικές Αρχές θεώρησαν την υπόθεση πολύ σημαντική διότι είχε τεράστιο ενδιαφέρον. Σας διαβεβαιώνω λοιπόν ότι οι συγκεκριμένοι μάρτυρες έδειξαν συγκεκριμένα πρόσωπα και περιέγραψαν όλο το σύστημα διαφθοράς στο χώρο της υγείας.

Οι υπόγειες συναλλαγές

Στις καταθέσεις τους οι τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες, «δείχνουν» την εμπλοκή 30 προσώπων, εκ των οποίων οι οκτώ εμφανίζονται να είναι πρώην υπουργοί και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, κατά την περίοδο 2006 – 2015.

Οι μάρτυρες περιγράφουν τη διαδρομή του μαύρου χρήματος: Σακούλες και βαλίτσες με μίζες, που αγγίζουν τα 50 εκατομμύρια ευρώ, με τα ποσά να διακινούνται είτε απευθείας στους καταγγελλόμενου είτε μέσω εταιρειών δημοσίων σχέσεων που φέρονται να συνδέονται με τα πολιτικά πρόσωπα.

Να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι βάλουν κατά των μαρτύρων και κατά του δικονομικού συστήματος, σύνεστησε με δηλώσεις του ο υπουργός δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής είπε στον ΑΛΦΑ 989: Η κυβέρνηση ούτε καν γνώριζε για τη διαδικασία που ακολουθείτο. Αυτό είναι μια εντελώς εσωτερική διαδικασία της δικαιοσύνης και είναι τουλάχιστον κωμικό να λένε κάποιοι ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία της έρευνας και να τη συσχετίζουν με τον χρόνο τέλεσης των συλλαλητηρίων.

Όσον αφορά στο θέμα της προστασίας των μαρτύρων, χαρακτηριστική είναι και η απάντηση του Ευρωπαίου Επίτροπου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, σε ερώτηση του Νίκου Χουντή για τη Νοβάρτις, πριν από οκτώ μήνες: «Η Επιτροπή στηρίζει πλήρως τον στόχο προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος («whistleblowers») από αντίποινα και έλαβε μέτρα για την προστασία τους στην τομεακή νομοθεσία της Ε.Ε., η οποία καλύπτει ένα φάσμα πεδίων».

Πρώην στελέχη NOVARTIS: Αρνούνται κάθε εμπλοκή

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι προστατευόμενοι μάρτυρες υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι δεν είχαν καμία εμπλοκή και αναφέρουν ότι οι μεταφορές των χρημάτων πραγματοποιούνταν μέσω πρώην ανώτατων στελεχών της εταιρείας.

Για «χοντροκομμένη φάρσα που σύντομα θα καταπέσει», κάνει λόγο με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Νοβάρτις, του οποίου το όνομα περιλαμβάνεται στη δικογραφία, Κωνσταντίνος Φρουζής έγραψε στο Facebook: «Οι στημένοι ψευδομάρτυρες και οι άθλιοι συνεργάτες τους, που «βρέθηκαν»/«ανακαλύφθηκαν» τις τελευταίες εβδομάδες (!), σύντομα θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

Μετά τη Νοβάρτις, ανοίγει ο φάκελος για όλες τις φαρμακευτικές εταιρείες, επανέλαβε, μιλώντας στην ΕΡΤ, η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου:
«Απουσιάζουν έγγραφα από το υπουργείο Υγείας το 2012 – 2013, τα έγγραφα που αφορούσαν την τιμολόγηση των φαρμάκων (…) Επίσης, δεν υπήρχαν τα ηλεκτρονικά αρχεία του ΕΟΦ από το τέλος του 2011 μέχρι το 2012 (…) Κάποιος τα μάζεψε, γιατί τα βρίσκουμε αλλά με άλλο τρόπο.

«Δεν είχα την αρμοδιότητα της φαρμακευτικής πολιτικής», απάντησε από το περιστύλιο της Βουλής ο Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός υγείας την περίοδο 2012-2013. Δεν είχα σχέση με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία, με οποιοδήποτε στέλεχος φαρμακευτικής εταιρείας, ειδικά της Νοβάρτις, αλλά και οποιασδήποτε εταιρείας είναι προμηθευτής του εθνικού συστήματος υγείας σε άλλους τομείς.

Επεισόδιο στη Βουλή με τη δικογραφία

Κι ενώ όσοι υπέβαλαν σχετική αίτηση, έχουν ήδη λάβει αντίγραφο από την ογκώδη δικογραφία, η οποία φυλάσσεται στο γραφείο 131 στον πρώτο όροφο της Βουλής, έντονο επεισόδιο προκλήθηκε όταν ο πρώην πρόεδρος του ΕΟΦΔημήτρης Λιντζέρης, επιχείρησε να βγάλει φωτογραφίες με το κινητό του, παρά το γεγονός ότι ο φάκελος είναι προσβάσιμος, από τους ενδιαφερόμενους, μόνο για ανάγνωση της δικογραφίας. Έπειτα από παρέμβαση των υπευθύνων, οι φωτογραφίες σβήστηκαν: «Προκειμένου να αντιγράψω αυτά, επιχείρησα να βγάλω μια φωτογραφία. Η κυρία μου λέει «μη βγάλετε φωτογραφίες», λέω «ευχαρίστως», την έσβησα και εκείνο που έκανα είναι να αντιγράψω αυτά που θα φωτογράφιζα».

Η ζημία του δημοσίου από την υπόθεση της Νοβάρτις αποτιμάται στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι έρευνες συνεχίζονται, με την Εισαγγελία να εξακολουθεί να συνεργάζεται στενά με τις αμερικανικές αρχές, ενώ βρίσκεται σε αναμονή σχετικών αιτημάτων δικαστικής συνδρομής που έχει αποστείλει σε Ελβετία και Κύπρο.

Θέμα τιμής αποτελεί για την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κ.Τουλουπάκη και τους δύο επίκουρους εισαγγελείς η διαφύλαξη με κάθε τρόπο της ανωνυμίας των τριών προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίοι χρειάστηκε να καταθέτουν βραδινές ώρες, αργίες ακόμη και Σαββατοκύριακα να μην γίνουν αντιληπτοί Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και παραμονές Πρωτοχρονιάς με τα δικαστήριο κλειστά οι εισαγγελείς με άκρα μυστικότητα καλούσαν τους προστατευόμενους μάρτυρες οι οποίοι εκφράζοντας φόβους για την ίδια τους τη ζωή ζητούσαν την απόλυτη προστασία της Δικαιοσύνης.Για το λόγο αυτό, οι καταθέσεις τους είναι γραμμένες με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην αποκαλύπτεται ούτε η ιδιότητά τους αλλά και ούτε και τα στοιχεία της ταυτότητάς τους.

Η υπόθεση Novartis όμως φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων ο οποίος ισχύει διεθνώς αλλά στην ελληνική πραγματικότητα μπήκε για πρώτη φορά το 2001. Μετά από δύο τροποποιήσεις με την τελευταία το 2014 επί υπουργίας Χαρ. Αθανασίου, επεκτάθηκε και στις υποθέσεις δωροδοκίας χωρίς να είναι απαραίτητη προϋπόθεση η σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Έτσι εναρμονίστηκε η χώρας στα ευρωπαϊκά δεδομένα στο πλαίσιο καταπολέμησης της διαφθοράς.

πηγή: ert.gr

 

Tags: