Υποστηρίζουν Γεννηματά Ραγκούσης, Ιωακειμιδης, Λιναρδάτου, Τούντας

Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνουν οι ανοιχτές δημόσιες δηλώσεις στήριξης υπέρ της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά για την εκλογική διαδικασία του Β’ γύρου της ερχόμενης Κυριακής για το νέο φορέα της κεντροαριστεράς:

Γιάννης Ραγκούσης

«Η περασμένη Κυριακή ήταν μια μεγάλη, ιστορική στιγμή για την προοδευτική παράταξη. Όλα ξεκίνησαν στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, όταν συναντηθήκαμε για τον κοινό στόχο της ίδρυσης του νέου ενιαίου φορέα της Κεντροαριστεράς. Έχουμε δεσμευτεί ότι δεν θα γίνουμε ποτέ ένα άμορφο κόμμα του μεσαίου χώρου, με αντάλλαγμα κάποιες καρέκλες της εξουσίας. Είμαστε ο προοδευτικός πόλος απέναντι στη συντήρηση και το λαϊκισμό.

Ας το πάρουν επιτέλους απόφαση: Έχουμε χαράξει αυτόνομη πορεία, αυτοδύναμη στρατηγική και ενωμένοι θα τηρήσουμε την πορεία αυτή σταθερά και αμετάκλητα. Δεν θα γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Αυτές τις μέρες, που ξαναγεννιέται η μεγάλη προοδευτική παράταξη, μετά από ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση, αποφασίσαμε να συμπορευτούμε, χωρίς καμία καθυστέρηση, για την επόμενη μέρα της παράταξης και για να ανταποδώσουμε την τιμή στους 210.000 προοδευτικούς πολίτες που δήλωσαν ήδη παρόντες στη νέα μας πορεία.»
[σ.σ. κοινή δήλωση Ραγκούση – Γεννηματά, μετά τη συνάντηση τους]

Παναγιώτης Ιωακειμίδης

«Όσοι ψηφίσαμε στον πρώτο γύρο θα πρέπει οπωσδήποτε να βρεθούμε την Κυριακή στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών .Η μεγάλη συμμετοχή παραμενει προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος της δημιουργίας του νέου, ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς. Έχουμε δυο εξαιρετικές υποψηφιότητες (προσωπικά θα ψηφίσω Φ. Γεννηματά γιατί, μεταξύ άλλων, άνοιξε τη διαδικασία για τη δημιουργία του ενιαίου φορέα).»

Όντιν Λιναρδάτου

«Πηγαίνοντας στο δεύτερο γύρο των εκλογών για να εκλέξουμε τον επικεφαλής του νέου φορέα νιώθω την ανάγκη να μιλήσω ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας της Φώφης Γεννηματά.

Όχι μόνο γιατί είναι μία γυναίκα που πάλεψε με τα θηρία όλη της τη ζωή και δεν εννοώ μόνο στην πολιτική αλλά και στην προσωπική της ζωή , και βγήκε νικήτρια αλλά κυρίως επειδή απέδειξε μαζί με τον Σταύρο Θεοδωράκη πως είναι έτοιμη να θυσιάσει την σίγουρη θεσούλα της και την εξουσία για το καλό του χώρου που πιστεύει. Γιατί απέδειξε πως ακούει , αλλάζει και προχωρά.

Γιατί κανείς δεν μπορεί να αμφιβάλλει ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα έμπαινε στη βουλή ξανά. Γιατί λοιπόν να μπει σε αυτή τη διαδικασία η Φώφη αν δεν πίστευε πραγματικά σε αυτό το εγχείρημα;

Όλοι οι άλλοι υποψήφιοι εκτός από τον Σταύρο και τη Φώφη έπαιξαν στα σίγουρα. Μόνο να κερδίσουν είχαν από αυτή τη διαδικασία . Και εμένα αυτό με ενοχλεί όπως και η αλαζονεία .
Και μπορεί κανείς να ασκήσει σκληρή κριτική στο παλιό ΠΑΣΟΚ αλλά αναμφισβήτητα ήταν και το κόμμα που ακόμα και μέσα στην κρίση όταν η ΝΔ έσκιζε τα μνημόνια στο Ζάππειο έκανε σημαντικές μεταρρυθμίσεις , Διαύγεια , μεταρρύθμιση στην Παιδεία κ.λ.π.

Η Φώφη είναι κομμάτι του παλιού; Ίσως να είναι και του παλιού είναι έτοιμη όμως να το αφήσει πίσω της και να συνεργαστεί με τις καθαρά μεταρρυθμιστικές προοδευτικές δυνάμεις που ξαναέβαλε στην πολιτική ζωή ο Σταύρος Θεοδωράκης και το Ποτάμι»

Γιάννης Τούντας

«Η συγκρότηση του νέου φορέα ξεκίνησε με δύναμη, με πολύ δύναμη. Οι 210.000 πολίτες που προσήλθαν στις κάλπες την προηγούμενη Κυριακή ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Η μεγάλη αυτή συμμετοχή, που αναλογεί σε διψήφιο ποσοστό στις εθνικές εκλογές, αποτελεί την καλύτερη δυνατή εγγύηση για την επιτυχή ολοκλήρωση του εγχειρήματος. Αποτελεί, επίσης, ισχυρό μήνυμα προς τους κυβερνώντες αλλά και προς τη ΝΔ. Ένα σημαντικό πλέον μέρος της ελληνικής κοινωνίας δεν εμπιστεύεται ούτε τους μεν ούτε τους δε για την κοινωνική και οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας.

Η δύναμη αυτή πρέπει να διατηρηθεί με τη μαζική προσέλευση των προοδευτικών πολιτών στις κάλπες της επόμενης Κυριακής, παρά την αναμενόμενη μειωμένη συμμετοχή που παρατηρείται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις. Ίσως για αυτό να ήταν λάθος η πραγματοποίηση δεύτερου γύρου από τη στιγμή που η πρωτιά της Φ. Γεννηματά με 42% και η μεγάλη διαφορά από τον Ν. Ανδρουλάκη αποτελεί αναμφισβήτητη πολιτική νίκη, η οποία δεν προβλέπεται να ανατραπεί στον δεύτερο γύρο.

Η νίκη αυτή δεν αποτελεί μόνο αποτέλεσμα της δημοφιλίας της στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, αλλά και επιβράβευση της καθοριστικής συμβολής της στην επίτευξη της ενότητας, γεγονός που της αναγνωρίζουν όχι μόνο οι οπαδοί της, αλλά και αρκετοί από εμάς που έτυχε να διαφωνήσουμε μαζί της σε επιμέρους χειρισμούς, αλλά και ως προς τον ενιαίο κομματικό χαρακτήρα του νέου φορέα. Επιπλέον, το υψηλό ποσοστό αποδοχής της, αντανακλά το καθόλα θεμιτό δικαίωμα να οδηγήσει την παράταξη στις επόμενες εκλογές το πρόσωπο που κατάφερε να πετύχει κάτι πριν από λίγους μήνες φάνταζε απραγματοποίητο.

Από την άλλη, είναι λάθος η νίκη της Φ. Γεννηματά και η δεύτερη θέση του Ν. Ανδρουλάκη να αντιμετωπίζεται ως «πασοκική ανασυγκρότηση». Πρώτα απ’ όλα γιατί οι 84.000 ψήφοι που πήρε η Φ. Γεννηματά υπερβαίνουν κατά πολύ τους 27.000 ψήφους που είχε πάρει ως υποψήφια πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 2015. Επιπλέον, η πολύ καλή επίδοση του Ν. Ανδρουλάκη, ενός καταξιωμένου στελέχους και ιδιαίτερα επιτυχημένου ευρωβουλευτή, αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ανανέωσης (και ηλικιακής), φέρνοντας στο προσκήνιο μία νέα γενιά αξιόλογων στελεχών.

Κυρίως, όμως, δεν πρέπει να υποτιμηθεί το ποσοστό των Γ. Καμίνη και Στ. Θεοδωράκη που υπερβαίνει το 25%. Το ποσοστό αυτό επιβεβαιώνει τη συμμετοχή ευρύτερων δυνάμεων, οι οποίες δεν συνιστούν μόνο ένα σημαντικό μέγεθος, αλλά και ένα ιδιαίτερα δυναμικό κομμάτι του εκλογικού σώματος, αποτελώντας εγγύηση για την υπέρβαση του παλιού και τη δημιουργία του νέου.

Για το σκοπό αυτό οι Κινήσεις Πολιτών έχουν προτείνει την άμεση συγκρότηση ενός Πολιτικού Συμβουλίου, το οποίο να απαρτίζεται από τους βασικούς υποψήφιους του πρώτου γύρου και τους εκπροσώπους των οργανωμένων δυνάμεων που συμμετέχουν στη συγκρότηση του νέου φορέα. Το Πολιτικό Συμβούλιο θα αναλάβει την πολιτική εκπροσώπηση της παράταξης, καθώς και την οργάνωση του Ιδρυτικού Συνεδρίου σε συνεργασία με την υπερπολύτιμη Επιτροπή Αλεβιζάτου. Σε όλες αυτές τις διαδικασίες δεν θα πρέπει να υπερισχύει η λογική των αριθμών, αλλά να κυριαρχήσει η αντίληψη των ισότιμων συνιδρυτών, αποτινάσσοντας όλα τα υπολείμματα του αρχηγικού DNA που κουβαλά το ΠΑΣΟΚ αλλά και το Ποτάμι.

Γιάννης Τούντας
Καθηγητής Ιατρικής, Μέλος της Συντονιστικής
Γραμματείας των Κινήσεων Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία»

 

Tags:

, , , , , ,