Τσίπρας: Πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος – Τι πρότεινε στην Κ.Ο.

Η κατοχύρωση δικαιώματος διενέργειας δημοψηφίσματος με λαϊκή πρωτοβουλία για εθνικό θέμα ή για ψηφισμένο νόμο, η αλλαγή των διατάξεων περί ευθύνης υπουργών, η αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής και η ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους ανάμεσα στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

«Αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Kαλούμε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων», διαμήνυσε ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας την ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία για «παιδιάστικη αντίδραση

«Δεν θα αφήσουμε άλλη μια πενταετία να πάει χαμένη», χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, προτείνοντας την καθιέρωσηαναλογικού εκλογικού συστήματος και καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.

Στην ίδια λογική εντάσσεται και η πρόταση για την υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να είναι απαραιτήτως αιρετός από τον ελληνικό λαό, δηλαδή βουλευτής. Ώστε να μην επαναληφθούν έκτακτες πολιτικές καταστάσεις με διορισμούς Πρωθυπουργών που δεν έχουν περάσει «από τη βάσανο της λαϊκής ψήφου», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Εμείς είμαστε με τη δημοκρατία, όχι με την αριστοκρατία. Γι’αυτό επιμένουμε στην κατοχύρωση του δικαιώματος για διενέργεια δημοψηφίσματος. Θεσμοθετούμε τη λεγόμενη λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία για κρίσιμο εθνικό θέμα ή για ψηφισμένο νομοσχέδιο», ανέφερε.

Πολιτεία και Εκκλησία έχουν την ωριμότητα, την σωφροσύνη κι ευαισθησία να αποδεχτούν τον εξορθολογισμό των σχέσεων τους. Έχει έρθει ο καιρός να κατοχυρωθεί ρητά στο Σύνταγμα η θρησκευτική ουδετερότητα του ελληνικού κράτους με ότι αυτό συνεπάγεται κανονιστικά και πρακτικά, επεσήμανε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.

«Στο ίδιο πλαίσιο της ανάγκης για σταθερότητα της κυβέρνησης αλλά και σεβασμού της λαϊκής βούλησης σε συνθήκες διάχυσης των πολιτικών εξουσιών, εντάσσεται και η πρόταση που αποτρέπει τη διάλυση του Κοινοβουλίου με αφορμή την αδυναμία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίαςμε αυξημένη πλειοψηφία από το Κοινοβούλιο», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Μία πρόταση είναι η διενέργεια ψηφοφορίας που θα απαιτεί απλώς 151 βουλευτές και δεύτερη η απευθείας εκλογή από τον λαό.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, υπάρχουν ισχυρά επιχειρήματα και για τις δύο προτάσεις και «σήμερα, μετά από διάλογο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας θα πρέπει να καταλήξει στην τελική μας απόφαση».

Επίσης, προτάθηκε όριο βουλευτικών θητειών, «ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες συναλλαγής με το εκλογικό σώμα» .Παράλληλα ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι για τη βουλευτική ασυλία, ότι ήρθε η ώρα να αλλάξει, ώστε να καλύπτει μόνο αδικήματα που τελούνται κατά την άσκηση καθηκόντων του βουλευτή.

«Ο νόμος για την ευθύνη των υπουργών αποτελεί την θεσμική κατοχύρωση της ασυδοσίας», τόνισε ο πρωθυπουργός σχολιάζοντας: «Πολύ φοβάμαι ότι ενδόμυχη επιθυμία του κ.Μητσοτάκη είναι να μην αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του.»

Eπισημαίνοντας ότι η σημερινή είναι η πρώτη συνεδρίαση που διεξάγεται ενώ η χώρα έχει εξέλθει από τα μνημόνια ο πρωθυπουργός ανέφερε:

«Εμείς πετύχαμε, εκεί που τρεις συνεχόμενες κυβερνήσεις απέτυχαν παταγωδώς. Και κυρίως πετύχαμε, σε αντίθεση με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, προστατεύοντας τους ασθενέστερους και κρατώντας τη κοινωνία όρθια», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Το προσχέδιο του προϋπολογισμού που έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει το σύνολο των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκα στη ΔΕΘ. Τα μέτρα αυτά θα ξεκινήσουν να νομοθετούνται εντός Νοεμβρίου και εκεί πλέον όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγκαστούν να πάρουν θέση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και παραπέμποντας στις δημοσιονομικές επιδόσεις, επανέλαβε ότι το μέτρο της περικοπής των συντάξεων καθίσταται αχρείαστο, ενώ παράλληλα δίνεται η δυνατότητα για μέτρα φορολογικήςελάφρυνσης και κοινωνικής στήριξης.

«Θα αναγκαστούν να ομολογήσουν και δημόσια, στο Κοινοβούλιο, αυτό που μέχρι σήμερα αρνούνται πεισματικά. Ότι ο κύκλος των μνημονίων και της δημοσιονομικής προσαρμογής έχει κλείσει. Και πλέον περνάμε σε μια νέα φάση, λελογισμένης δημοσιονομικής επέκτασης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

πηγή: ert.gr

 

Tags: