Τσίπρας: Πολλαπλά τα μηνύματα της απόφασής μου να αναλάβω το ΥΠΕΞ

Αποδεκτή έκανε ο Πρωθυπουργός την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά καιαναλαμβάνει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών, για να συνδράμει με όλες του τις δυνάμεις στην επιτυχή ολοκλήρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον κ. Κοτζιά για την προσφορά του στην κυβέρνηση και τη χώρα τα τελευταία 3,5 χρόνια.

«Με πόνο καρδιάς έκανα δεκτή την παραίτηση του Νίκου Κοτζιά, θέλω να τον ευχαριστήσω θερμά και ειλικρινώς για την πολύτιμη συμβολή του στην κοινή μας προσπάθεια αυτά τα 3,5 χρόνια για την αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του έξω από το Μέγαρο Μαξίμου.

Μιλώντας για την απόφασή του να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Εξωτερικών το επόμενο διάστημα, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επιλογή του «σηματοδοτεί την αποφασιστικότητά μου να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου να διασφαλίσω την επιτυχή ολοκλήρωση της ιστορικής Συμφωνίας των Πρεσπών». Μια συμφωνία που, όπως πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, αναβαθμίζει τη διεθνή παρουσία της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η επιλογή του αυτή σηματοδοτεί «την απόφασή μου να μην ανεχθώ από εδώ και στο εξής καμία διγλωσσία από οποιονδήποτε, καμία προσωπική στρατηγική στην εθνική γραμμή της χώρας. Να μην ανεχθώ από κανένα, συνειδητά ή ασυνείδητα -εν προκειμένω ασυνείδητα- να διαταράξει την ομαλή πορεία της χώρας, στην οριστική έξοδό της από τα μνημόνια, που ταλαιπώρησαν τον ελληνικό λαό τα τελευταία οκτώ χρόνια».

Ταυτόχρονα, έστειλε μήνυμα στην ΠΓΔΜ, «που αυτές τις μέρες έχουν τις δικές τους διαδικασίες προκειμένου να προχωρήσουν στη αλλαγή της συνταγματικής τους ονομασίας, όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών».

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να αποδεχτεί την ένταξη της γειτονικής χώρας σε οποιοδήποτε διεθνή οργανισμό -στον οποίο συμμετέχει η Ελλάδα- με συνταγματική ονομασία “Δημοκρατία της Μακεδονίας”.

Τους κάλεσε δε, να προχωρήσουν, γιατί θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια.

«Η κυβέρνησή μου θα κάνει αυτό που πρέπει και ορίζουν οι διεθνείς της υποχρεώσεις», διαβεβαίωσε ο Πρωθυπουργός.

Ν. Κοτζιάς: Έκανα τις επιλογές μου

Με ανάρτηση στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, μετά την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου ότι έγινε αποδεκτή η παραίτησή του, δίνει τη δική του απάντηση.

«Έρχεται η στιγμή, λέει ο ποιητής, να αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις. Ο πρωθυπουργός και σειρά υπουργών έκαναν στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο τις επιλογές τους και εγώ κατόπιν τις δικές μου. Είναι καλό να θυμούνται, όμως, τον στίχο: βαθιά να με θάψουν θέλησαν, ξέχασαν ότι είμαι σπόρος».

πηγή: ert.gr

 

Tags: