Τριετής κάθειρξη και χρηματικό πρόστιμο για τους γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά σχολείο

Μετά την αποκάλυψη ότι αριθμός μαθητών δεν παρακολουθεί μαθήματα λόγω των αρνητών γονιών τους που δεν τα στέλνουν στο σχολείο, επίκειται αυστηροποιηση της ποινής και μετατροπή του αδικήματος σε πλημμέλημα. Για το θέμα μίλησε στην ΕΡΤ ποινικολόγος, αναφέροντας ότι αν και μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχαν ποινικές κυρώσεις, οι εισαγγελείς μπορούσαν να ασκήσουν δίωξη για τον τρόπο άσκησης της γονικής επιμέλειας.

Σύμφωνα με τα όσα σχολίασε η δικηγόρος, πλέον η συμπεριφορά αυτή έχει γενικευθεί και υπάρχουν πολλοί γονείς αρνητές οι οποίοι έχουν επιλέξει να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο και να τα κρατούν στο σπίτι.

Αντιμέτωποι με κυρώσεις

Αυτοί οι γονείς τίθενται πλέον αντιμέτωποι με κυρώσεις. «Ο γονιός που είναι αρνητής και δεν στέλνει το παιδί στο σχολείο θα τιμωρείται με ποινή φυλάκισης έως τρία χρόνια και χρηματική ποινή. Θα κινδυνεύει να χάσει την επιμέλεια», ανέφερε η ίδια.

Και όπως επισήμανε, η αλλαγή αυτή είναι επιβεβλημένη γιατί μέχρι τώρα υπήρχε ένα νομικό κενό. «Δεν υπήρχε ένας μηχανισμός που να λειτουργεί και να προστατεύει τα παιδιά. Οι φορείς και οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να μεταβιβάζουν τα στοιχεία στον εισαγγελέα για να παρεμβαίνει η Δικαιοσύνη. Τώρα με τη θέσπιση αυτής της διάταξης αυστηροποιούνται τα πράγματα για να μην στερούν οι αρνητές γονείς στα παιδιά το δικαίωμα της γνώσης και της παιδείας».

 

Tags: