Τοξικό νέφος πλήττει τα Βαλκάνια

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν το τελευταίο διάστημα, οι πρωτεύουσες, αλλά και πόλεις των Βαλκανίων, Σαράγεβο, Πρίστινα, Βελιγράδι, Σκόπια βρίσκονται στις δέκα πρώτες θέσεις των πιο μολυσμένων πόλεων του κόσμου, σύμφωνα με την εφαρμογή AirVisual.

Εν τω μεταξύ, επικίνδυνα υψηλά επίπεδα αιθαλομίχλης προκαλεί τις τελευταίες μέρες σε πολλές πόλεις της ΝΑ Ευρώπης, ο συνδυασμός ατμοσφαιρικών ρύπων και σχετικής άπνοιας. Αξιοθέατα πνιγμένα στο νέφος και ορατότητα κοντά στο μηδέν.

«Ανησυχούμε για τα εγγόνια μας», δηλώνουν οι κάτοικοι του Μιλάνου Μίριαμ και Πάολο Κουαρίν.

Οι ιταλικές και κροατικές αρχές απαγορεύουν την κίνηση ρυπογόνων οχημάτων και η σερβική κυβέρνηση συγκαλεί έκτακτο συμβούλιο.

Στα Δυτικά Βαλκάνια τα πράγματα είναι χειρότερα αφού η παραγωγή ενέργειας βασίζεται στον άνθρακα και οι άνθρωποι οδηγούν παλιά αυτοκίνητα και καίνε ξύλα για να ζεσταθούν.

Δραματική είναι η κατάσταση στο Σαράγιεβο.

«Με δυσκολία αναπνέουμε όταν βγαίνουμε έξω. Είναι πολύ πιο δύσκολο για όσους πάσχουν από καρδιά ή τους πνεύμονες», αναφέρουν κάτοικοι του Σαράγιεβο, ενώ ο Τίχομαρ Μπέρα, επικεφαλής γιατρών πρώτων βοηθειών στο Σαράγιεβο, δήλωσε: «Τους συνιστούμε να παίρνουν τα φάρμακά τους και αν μπορούν να ταξιδέψουν στα βουνά».

πηγή: ert.gr

 

Tags: