Τοποθέτηση Γιάννη Στέφου στη Βουλή για το σύμφωνο συμβίωσης

Ο Γιάννης Στέφος, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ του Ν. Ιωαννίνων, τοποθετήθηκε χτες 22 Δεκεμβρίου στην ολομέλεια της Βουλής για την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης.

Στην αρχή της τοποθέτησής του δήλωσε πως η ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου είναι αυτονόητη και πως η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης όπου τα ομόφυλα ζευγάρια δεν διαθέτουν κάποιο πλαίσιο επίσημης αναγνώρισης της σχέσης τους.

Ανέφερε πως με το παρόν νομοσχέδιο γίνονται δύο αποφασιστικά βήματα. Το πρώτο είναι η άρση των διακρίσεων σε βάρος συμπολιτών μας λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και το δεύτερο είναι η γενικότερη αναβάθμιση του συμφώνου συμβίωσης, για ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια δεδομένου ότι αναγνωρίζονται οι οικογενειακοί δεσμοί μεταξύ των μερών και επιτέλους αναγνωρίζονται και στα μέρη του συμφώνου, όπως και στους συζύγους, όλα τα δικαιώματα: ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά, εργασιακά, φορολογικά, κληρονομικά κτλ).

Πρόσθεσε επίσης πως το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και πολλά άλλα σημεία εκδημοκρατισμού. Χαρακτηριστικά ανέφερε τη δημιουργία του «Εθνικού Συμβουλίου κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας», την τροποποίηση της διάταξης για το έγκλημα που τελείται με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, τις τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα οι οποίες προχωράνε την αναθεώρηση του δικαίου των ανηλίκων και την κατάργηση του διαβόητου τυποκτόνου. Πολύ σημαντική διάταξη δήλωσε πως θεωρεί την πονικοποίηση όλων των πράξεων (συσσίτια, αιμοδοσίες κτλ) οι οποίες αποκλείουν κάποιους με μοναδικό κριτήριο την καταγωγή, χρώμα, θρησκεία – που αποτελούν έμπρακτη εκδήλωση εκδήλωση και προπαγάνδιση-διαφήμιση του ρατσισμού.

Έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας: «Πρέπει να μπει ένα τέλος σε λογικές που μας οδηγούν στο μεσσαίωνα, καθώς το παρόν νομοσχέδιο λοιπόν βάζει τα θεμέλια για μια πιο Δημοκρατική χώρα, μια χώρα που θα χωράνε ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ανεξαρτήτως, χρώματος, φύλου και φυλής θα πρέπει να αποτελέσει την απαρχή για μια μεγάλη κουβέντα γύρω από αυτά τα ζητήματα.»

 

Tags:

, , , , ,