Το όνομα “ΠΑΣΟΚ” επέστρεψε – Ποιες οι …περιπέτειες του ονόματος του Κινήματος στα 48 χρόνια της ιστορίας του

Πανηγυρικά επιστρέφει στην …πρώτη θέση της ονομασίας ο τίτλος “ΠΑΣΟΚ” σύμφωνα με τις εντολές των 170.000 μελών του κόμματος που έλαβαν μέρος στη χθεσινή εκλογική διαδικασία.

Στην πραγματικότητα, ο τίτλος ΠΑΣΟΚ με την τεράστια συναισθηματική και πολιτική φόρτιση που περιέχει, τουλάχιστον για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, δεν έπαψε ποτέ να χρησιμοποιείται από τα μέλη του κινήματος.

Ποιες ήταν όμως οι …περιπέτειες του ονόματος ΠΑΣΟΚ στα 48 χρόνια της ιστορίας του μεγάλου αυτού κόμματος, που πριν λίγα χρόνια βρέθηκε από το 44% στο 4% και λίγο έλλειψε να αφανιστεί πλήρως;

Οι …περιπέτειες του ονόματος

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ) ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου στις 3 Σεπτέμβρη του 1974, αμέσως μετά την αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης στη χώρα.

Με το όνομα αυτό και με το πολιτικό σύνθημα “αλλαγή” κέρδισε πανηγυρικά τις εκλογές του 1981 και σχημάτισε την πρώτη του κυβέρνηση.

Το όνομα παρέμεινε ως είχε στις επόμενες δεκαετίες, με το κόμμα να κερδίζει άλλες φορές σημαντικές νίκες αλλά να καταγράφει και μεγάλες ήττες.

Για πρώτη φορά θέμα ονόματος τέθηκε περί το 2000 από τον τότε γραμματέα Μ. Χρυσοχοΐδη αλλά ουδείς συμφώνησε και έτσι το όνομα και ο …πράσινος ήλιος παρέμεινε.

Στη συνέχεια, ο Ευ. Βενιζέλος που εξελέγη πρόεδρος διαδεχόμενος τον Γ. Παπανδρέου, επιχείρησε να καθιερώσει την ονομασία “Ελιά” με την οποία έλαβε μέρος στις ευρωεκλογές, χωρίς ωστόσο το όνομα να αλλάξει επίσημα.

Η επόμενη μεγάλη αλλαγή ήρθε με την εκλογή της Φ. Γεννηματά, το 2015, όταν για την εκλογική σύμπραξη με τη ΔΗΜΑΡ επελέγη το όνομα «Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Στη συνέχεια, το 2017 η Φ. Γεννηματά προχωρώντας σε κοινή πορεία του ΠΑΣΟΚ με ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ και Ποτάμι πρότεινε τον τίτλο «Κίνημα Αλλαγής» για το νέο φορέα, στις εκλογές του οποίου εξελέγη πρόεδρος.

Η εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη μετά την απόσυρση και το θάνατο της Φ. Γεννηματά ανέτρεψε για άλλη μια φορά τα δεδομένα, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη χθεσινή διαδικασία όπου πανηγυρικά υιοθετήθηκε η …μεταφορά του τίτλου ΠΑΣΟΚ στο πρώτο μέρος της ονομασίας του Κινήματος…

 

 

Tags: