Το κενό στην ερωτική επικοινωνία

Γράφει ο Νικόλας Ουρανός, συγγραφέας

Είναι ολοφάνερο πώς δεν έχουμε μάθει και ούτε εκπαιδευτεί για τους κανόνες της επικοινωνίας και της ενεργητικής ακρόασης. Έτσι μια έντονη διαφωνία ή έναν τσακωμό ακολουθεί η απόσταση, η συναισθηματική απομάκρυνση και ένα μακρόσυρτο “κενό” στην επικοινωνία.

Οι άνθρωποι λοιπόν έχουν κενό στην επικοινωνία τους όταν έχουν συναισθηματικό χάσμα μεταξύ τους. Όταν πραγματικά επικοινωνείς, τότε αναγνωρίζεις τα συναισθήματα του συντρόφου σου ως εξίσου σημαντικά με τα δικά σου. Και όσον αφορά τα δικά σου αρνητικά σου συναισθήματα, δεσμεύεσαι να τα χειριστείς με πλήρη ατομική υπευθυνότητα.

Μια ερωτική σχέση στην οποία ενωνόμαστε “σώμα με σώμα” και “ψυχή με ψυχή” αποτελεί μοναδική και σπάνια εμπειρία. Γι’ αυτό χρειάζεται να αποφεύγουμε τα εμπόδια που μας κρατάνε μακριά από την κατάκτησή της.

Αρκετά όμως με όλα αυτά
Πρακτικά πώς μπορώ να κάνω κάτι για να αλλάξει αυτό ;

Αποδέξου Εσένα

Αναφέραμε και προηγούμενα ότι από την παιδική μας ηλικία διδασκόμαστε το ότι το να εκτιμούμε τον εαυτό μας είναι μάταιο και πώς η ματαιοδοξία δεν είναι καλό πράμα. Η σεμνότητα όντως μας προσδίδει μια αξιοθαύμαστη ποιότητα στο χαρακτήρα μας, αλλά χρειάζεται πάντα να ακολουθούμε τη χρυσή τομή ανάμεσα στη σεμνότητα και το αίσθημα χαράς και ικανοποίησης για όλα αυτά που είμαστε και έχουμε πετύχει ήδη στη ζωή μας.

Να είσαι ο εαυτός σου

Και αυτό το χαρακτηριστικό είναι στενά συνδεδεμένο με την αυτο-έκφραση. Όταν γνωρίζοντας την αγάπη δεν μαθαίνουμε ότι αυτή είναι μια διαρκή αέναη κατάσταση, αλλά ενεργοποιείται ή απενεργοποιείται με διακόπτη on/off και πώς η λειτουργία ή όχι του διακόπτη είναι στενά συνηφασμένη από το αν και το πόσο θα είμαστε ευχάριστοι και υποχωρητικοί έναντι των άλλων.

Γνωρίζουμε δηλαδή την Αγάπη υπό όρους.

Κινούμενοι λοιπόν με κίνητρο να αντλήσουμε την ευχαρίστηση και την «αγάπη» των άλλων, στην πραγματικότητα αυτό που καταφέρνουμε είναι -τις περισσότερες φορές χωρίς να το καταλαβαίνουμε- να αιχμαλωτίζουμε την αυτοέκφρασή μας και φυλακίζουμε τη μοναδικότητά μας.

Και επειδή καλύτερη και από την οποιαδήποτε συμβουλή είναι πάντα η δράση σου προτείνω να αναλάβεις δράση για να επανακτήσεις την αγάπη στον εαυτό σου και την αυτο-έκφρασή του:

Διάβασε ένα βιβλίο κάθε μέρα

Τα βιβλία είναι συμπυκνωμένες πηγές της σοφίας. Δίνουν γνώση και την καλύτερη αφορμή για αλλαγές. Αγόρασε το “Αγάπη Τώρα” (αν δεν το έχεις ήδη κάνει) και δες μέσα από τη γυναικεία και αντρική μεριά τους τρόπους για να ζήσεις μια ευτυχισμένη ερωτική σχέση.

Βγες έξω από τη ζώνη άνεσής σου

Αποτίναξε τη ρουτίνα από πάνω σου. Δοκίμασε κάτι διαφορετικό κάθε μέρα. Άλλαξε τον τρόπο που πηγαίνεις στη δουλειά το πρωί, κάνε αλλαγές στο χώρο σου, άλλαξε το βιολογικό σου ρολόι.

Με άλλα λόγια σπάσε τη μηχανικότητα και την προβλέψιμη αντίδρασή σου στις προκλήσεις. Θα διαπιστώσεις ότι θα αυξηθεί η ενέργειά σου και η αυτοπεποίθησή σου από το πόσο ικανά θα ενεργείς και θα ανταπεξέρχεσαι σε τόσες νέες καταστάσεις.

Όρισε στόχους

Αν δεν βάζεις στόχους, ποτέ δεν θα σκοράρεις. Ξεκίνησε από τα υψηλά θέτοντας τον μεγαλύτερο στόχο για σένα, εκείνον που κυριολεκτικά θα σου αλλάξει επίπεδο. Στη συνέχεια, όρισε προσωπικούς μικρότερους στόχους για κάθε ημέρα, κάθε εβδομάδα και κάθε μήνα που θα σας βοηθήσουν να οδηγηθείς πιο κοντά στον μεγάλο. Κάθε επιμέρους επίτευγμα θα συμβάλει στην αύξηση της αγάπης που έχεις για τον εαυτό σου.

Αγάπη λοιπόν, σύμφωνα με τον σύγχρονο ορισμό που δίνει ο
Σκοτ Πεκ, είναι η διεύρυνση και η προσωπική μας ανάπτυξη
με σκοπό τη διεύρυνση και την ανάπτυξη του συντρόφου μας.

Απαραίτητα συστατικά, συνοδοιπόροι και πυλώνες που στηρίζουν το οικοδόμημά της, είναι ο θαυμασμός, ο σεβασμός, η εκτίμηση και η δημιουργικότητα.

Η αληθινή αγάπη λοιπόν δεν κρύβεται στα ροζ συννεφάκια, αλλά προϋποθέτει ψυχική δουλειά από εμάς και τον σύντροφό μας, για να αποκαλυφθεί σαν ένα ακατέργαστο διαμάντι.

Ο Νικόλας Ουρανός παρουσιάζει το #1 βραβευμένο bestseller του «Αγάπη Τώρα» στα Ιωάννινα την Τρίτη 21 Μαρτίου, στο Hotel Metropolis, Αβέρωφ 33. Για το βιβλίο επίσης θα μιλήσουν οι κυρίες Ροζίνα Λάμπρη πολιτικός μηχανικός, Μαρία Τσολάκη δικηγόρος, Γιώτα Φλώρου νηπιαγωγός, ραδιοφωνική παραγωγός, Έλενα Χριστοφορίδου δημοσιογράφος.

 

Tags:

, , ,