Το Ισραήλ ξεκινά να εμβολιάζει τους εφήβους -Το 30% του πληθυσμού έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση

Το Ισραήλ άρχισε από σήμερα να εμβολιάζει τους εφήβους, ενώ έχει ήδη χορηγήσει την πρώτη δόση στο 30% του πληθυσμού του, σύμφωνα με τους αξιωματούχους υγείας της χώρας.

Από την έναρξη των εμβολιασμών πριν από ένα μήνα, περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια από τα εννέα εκατομμύρια που είναι ο πληθυσμός του Ισραήλ έχουν ήδη εμβολιαστεί, δήλωσε το υπουργείο Υγείας την Παρασκευή.

Η εμβολιαστική εκστρατεία που επεκτάθηκε και στους έφηβους έρχεται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της παράτασης του γενικού απαγορευτικού το οποίο θα διαρκέσει έως το τέλος του μήνα λόγω της αύξησης των μολύνσεων από τον νέο κορονοϊό.

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι επεκτείνει τον εμβολιασμό μαθητών λυκείου ηλικίας 16-18 ετών, με γονική έγκριση.

Το Ισραήλ ξεκίνησε να χορηγεί εμβόλια κατά του κορονοϊού στις 20 Δεκεμβρίου, ξεκινώντας με τους επαγγελματίες από τον τομέα της υγείας, τους ηλικιωμένους, τους άρρωστους και τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Από σήμερα, Σάββατο 23 Ιανουαρίου, μπορούν να εμβολιαστούν τα άτομα ηλικίας 40 ετών και άνω.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Υγείας, σχεδόν 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει την πρώτη από τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ 900.000 από αυτούς έχουν λάβει και τη δεύτερη. Το Ισραήλ έχει δώσει την πρώτη δόση σε 38,8 άτομα ανά 100, πολύ πριν από άλλες χώρες. Συγκριτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χορηγήσει 8,9 πρώτες δόσεις ανά 100 άτομα, οι ΗΠΑ 5,8, και η Γαλλία μόλις 1,4.

Η χώρα εξασφάλισε ένα τεράστιο απόθεμα του εμβολίου Pfizer-BioNTech και δεσμεύτηκε να κοινοποιήσει γρήγορα τα σχετικά δεδομένα στον αμερικανο-γερμανικό κατασκευαστή.

Μείωση του δείκτη «R»

Την Πέμπτη, ο εκτιμώμενος αριθμός αναπαραγωγής της COVID-19 στο Ισραήλ μειώθηκε κάτω από το 1 για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Ο δείκτης «R» πάνω του 1 υποδηλώνει ότι οι λοιμώξεις αυξάνονται με εκθετικό ρυθμό, ενώ αν κινείται κάτω του 1 υποδεικνύει μια παύση της εξάπλωσης του ιού κάποια στιγμή στο μέλλον. Ο δείκτης «R» στο Ισραήλ έφτασε στο 1,3 στις 11 Δεκεμβρίου και ο εμβολιασμός ξεκίνησε την επόμενη εβδομάδα. Εξαιτίας της αύξησης των κρουσμάτων, η κυβέρνηση της χώρας επέβαλλε στις 27 Δεκεμβρίου ένα τρίτο γενικό απαγορευτικό, το οποίο εξακολουθεί να ισχύει.

πηγή: ert.gr

 

Tags:

,