Το δέντρο θα φύγει. Τα άλλα θα μείνουν…

Γράφει ο Νηφάλιος

Το «Χριστουγεννιάτικο Δέντρο» της κεντρικής πλατείας δεν μου αρέσει. Πρώτον γιατί δεν είναι δέντρο και δεύτερον γιατί δεν είναι Χριστουγεννιάτικο. Και επίσης, γιατί είναι άσχημο. Δεν είναι απλά κάτι που δεν ταιριάζει. Είναι άσχημο. Είναι, μάλλον, ό, τι πρέπει για να διαφημίσει κάποιο επερχόμενο συνέδριο οικοδόμων. Τα’ πα και ξεθύμανα.

Τις τελευταίες ημέρες στην πόλη έχει ξεσπάσει ένα τσουνάμι αντιδράσεων από όλους, που ζητούν την κεφαλή του Δημάρχου και των «εμπνευστών» του «δέντρου» επί πινάκι. Δεν τους αδικώ για τις αντιδράσεις (αν και πολλές ξεφεύγουν από το μέτρο), όπως δεν δικαιολογώ και την υποβόσκουσα αδιαφορία της Δημοτικής Αρχής προς ένα μαζικό κίνημα αντίδρασης πολιτών σε μια από τις επιλογές της (ορισμένα ειρωνικά Post του Δημάρχου είναι πραγματικά άσχημα).

Ωστόσο, με λύπη μου παρατηρώ, το μαζικό κίνημα αντιδράσεων των Γιαννιωτών να έχει ξεσπάσει αίφνης για το δέντρο της πλατείας, ένα θέμα αν μη τι άλλο επίκαιρο, αλλά προς Θεού, όχι τόσο σημαντικό όσο άλλα. Το δέντρο ήρθε, αλλά θα φύγει.

  • Το κυκλοφοριακό θα μείνει.
  • Οι λακκούβες θα μείνουν.
  • Η ανάγκη για περισσότερες δουλειές και μείωση της ανεργίας θα μείνει.
  • Η ανάγκη για νέα έργα που θα βελτιώσουν ακόμη περισσότερο τις υποδομές θα μείνει.
  • Η παράδοση του Γιαννιώτικου Σαλονιού θα παραμείνει ως κάτι που πρέπει να γίνει.
  • Η προβολή της πόλης και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας από τον τουρισμό θα παραμείνει ως ανάγκη.
  • Ο φωτισμός θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε δρόμο

Για όλα αυτά, δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια δεν παρατηρώ κάποιο κίνημα αντιδράσεων των πολιτών ανάλογο με αυτό που υπάρχει τις τελευταίες 4 ημέρες για το περί ου ο λόγος «αρχιτεκτόνημα» της πλατείας Πύρρου.

Αυτή η ζέση που υπάρχει από όλους μας για μια νότα χαράς και αισιοδοξίας την περίοδο των Χριστουγέννων, κατά τη γνώμη μου πρέπει να μεταλαμπαδευτεί και στην αγάπη για την πόλη. Μια πόλη που αλλάζει με φρενήρεις ρυθμούς, τους οποίους ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν άμεσα. Μια πόλη που χρειάζεται νέες εκσυγχρονισμένες υποδομές, περισσότερες καθημερινές παρεμβάσεις, ακόμη μεγαλύτερο ευπρεπισμό της εικόνας της κ.α. Όχι γιατί δεν τα κάνει μέχρι στιγμής καλά η Δημοτική Αρχή, αλλά γιατί η πόλη αλλάζει. Ραγδαία.

Όμως, η Δημοτική Αρχή –η κάθε Δημοτική Αρχή- οφείλει πρωτίστως να δώσει στους πολίτες της την ευκαιρία να αντιληφθούν τις επερχόμενες αλλαγές και να προσαρμοστούν σε αυτές. Οφείλει να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα τα σημαντικά και να ακούσει τους συμπολίτες, χωρίς να εγκλωβίζεται με παρωπίδες πίσω από «πύργους του Τάτλιν». Γιατί, δυστυχώς, ο πύργος δεν αργεί να διαλυθεί και τότε ίσως πάρει σβάρα όποιον είναι από κάτω.

 

Tags:

, , , ,