Τις επετειακές εκδηλώσεις στα χωριά της Ελληνικής Μειονότητας στην Αλβανία τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών

Τις διήμερες επετειακές εκδηλώσεις στους τόπους θυσίας των ελλήνων στρατιωτών, στα χωριά της Ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών δια της εκπροσώπου του, Δημοτικής Συμβούλου και Αντιπροέδρου του Πνευματικού Κέντρου, Βασιλικής Μέγα.

Η κ. Μέγα παρέστη, σε εκδήλωση που διοργάνωσε  ο Δήμος Δροπολιτών σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας, Λογοτεχνίας και Ελληνικού Πολιτισμού του Πανεπιστήμιου Αργυροκάστρου στο χωριό Δερβτσιάνη, στην επιμνημόσυνη δέηση στο στρατιωτικό νεκροταφείο στην Κλεισούρα, ενώ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων ηρώων Ελλήνων στρατιωτών, στο Βουλιαράτι.

Σε δήλωση της η κ. Μέγα τονίζει:

«Η παρουσία μας στην περιοχή όπου οι Έλληνες φαντάροι πολέμησαν και έπεσαν ηρωικά για την πατρίδα και το ιδανικό της ελευθερίας, αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής για τη θυσία τους. Ήταν μία άνιση μάχη, απέναντι στον εχθρό που υπερτερούσε, όμως είχαν όπλα τους την ενότητα, την ομοψυχία, την αγάπη για την πατρίδα.

Σήμερα 75 χρόνια μετά, παραμένουν άταφοι περίπου 8.000  Έλληνες φαντάροι, που πότισαν με το αίμα τους τα Αλβανικά βουνά. Θα πρέπει άμεσα, να υλοποιηθεί η διμερής συμφωνία Ελλάδας – Αλβανίας  από το 2010,  για εκταφή των οστών και την εναπόθεση τους στα δύο στρατιωτικά κοιμητήρια. Να κλείσει επιτέλους αυτή η ιστορική εκκρεμότητα, για να βρουν δικαίωση οι ήρωες του έπους του 1940».

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply