Τι προβλέπει το νέο ασφαλιστικό για τις συντάξεις;

Σύμφωνα με τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, οι συνταξιούχοι με μεικτή κύρια σύνταξη πάνω από τα 1.000 ευρώ θα λαμβάνουν από τα πλέον υψηλά ποσά, αφού από το «χάρτη» των συντάξεων του ΙΚΑ εξαφανίστηκαν οι μεικτές συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ.

Συνυπολογίζοντας τις μνημονιακές περικοπές και χωρίς να αφαιρεθούν η κράτηση της εισφοράς ασθενείας, ο φόρος και η εισφορά αλληλεγγύης, μεικτά ποσά πάνω από 1.500 ευρώ λαμβάνουν μόνο 39.677 συνταξιούχοι, 248 από 2.000 ευρώ-2.500 ευρώ και μόλις 56 πάνω από 2.500 ευρώ.

Οι νέες συντάξεις των «υψηλόμισθων» θα φτάνουν στην καλύτερη περίπτωση στο όριο των 1.000-1.300 ευρώ, με μέσο όρο συντάξιμων αποδοχών 2.000 ευρώ σε διάστημα 40 χρόνων ασφάλισης, με βάση τα ποσοστά αναπλήρωσης που συζητούν κυβέρνηση και θεσμοί.

Η διαπραγμάτευση παραμένει ανοικτή για τα ποσοστά αναπλήρωσης της αναλογικής σύνταξης όσων θα έχουν έως 24 χρόνια ασφάλισης, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εμμένει στα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τους πιο «αδύναμους», υποστηρίζοντας ότι αυτές οι κατηγορίες δε θα μπορέσουν να έχουν περισσότερα από 25 χρόνια ασφαλιστικών εισφορών.

Η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί για να κλείσει στον Απρίλιο η συμφωνία, μετά τη σύγκληση για τη χορήγηση εθνικής σύνταξης 384 ευρώ στα 20 έτη, εντοπίζεται για τα 15-24 χρόνια.

Αντίθετα, σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει με τους θεσμούς σε ότι αφορά τα ποσοστά αναπλήρωσης μετά τα 25 έτη ασφάλισης, χωρίς όμως να προβλέπεται καμία πριμοδότηση-παροχή κινήτρου ασφάλισης και εμφάνισης υψηλών αποδοχών.

Πηγή: rizopoulospost.com

 

Tags:

, , , , , ,