Τι γίνεται στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων: Πόσοι εμβολιάστηκαν σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός θα γίνει σε δύο φάσεις. Οι εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων έχουν προθεσμία για να εμβολιαστούν έως τις 16 Αυγούστου και οι επαγγελματίες Υγείας έως την 1η Σεπτεμβρίου. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται η νομοθετική ρύθμιση για την υποχρεωτικότητα, με διατάξεις που θα προβλέπουν τη δυνατότητα προσλήψεων ορισμένου χρόνου, για την αντικατάσταση όσων βγαίνουν σε άδεια άνευ αποδοχών. Σχετικά με το ποινολόγιο των υγειονομικών, γίνονται εισηγήσεις να περιλαμβάνει μόνο την άδεια άνευ αποδοχών.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, στις ιδιωτικές δομές, το ποσοστό των ηλικιωμένων που είναι εμβολιασμένοι ανέρχεται σε 85% και των εργαζομένων σε 65%. Στις δημόσιες, έχει εμβολιαστεί το 77% των ηλικιωμένων και το 45% των εργαζομένων.

Μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, το τελευταίο 24ωρο, προγραμματίστηκε ο εμβολιασμός 45.000 πολιτών και συνολικά κλείστηκαν 80.000 ραντεβού. Επίσης, από τις 28 Ιουνίου έως σήμερα, 100.000 νέοι -κάτω των 25 ετών- έκλεισαν ραντεβού για εμβολιασμό.

Ποιες ομάδες εργαζομένων αφορά η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού

Όλο το προσωπικό (υγειονομικό, διοικητικό, υποστηρικτικό) των ιδιωτικών και δημοσίων μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων και φροντίδας ΑΜΕΑ, το οποίο θα πρέπει έως τις 16 Αυγούστου να έχει εμβολιαστεί με μία τουλάχιστον δόση και ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου στον προβλεπόμενο ανά τύπο εμβολίου χρόνο. Σε όσους παραλείψουν την υποχρέωση αυτή, θα χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών.

Επιπλέον, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις μονάδες αυτές θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών κανόνων επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ, και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσόμενων τυχών ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.

με πληροφορίες από ertnews.gr

 

Tags: