Θολό το τοπίο για τη νομιμοποίηση των παράνομων σταυλικών εγκαταστάσεων. Χωρίς παράταση η προθεσμία που έληξε τον Μάρτιο του 2015

Από το Σύλλογο Γεωπόνων Πρέβεζας

epirusnews“Θολό” παραμένει το τοπίο με τη νομιμοποίηση των παράνομων σταυλικών εγκαταστάσεων. Η προθεσμία που έληγε στις 11 Μαρτίου του 2015 δεν παρατάθηκε παρά το σχετικό Δελτίο Τύπου του (πρώην) ΥΠΑΑΤ.

Στις 11 Μαρτίου 2015, δηλαδή την ημέρα της λήξης της προθεσμίας, ο αναπληρωτής ΥΠΑΑΤ Ευάγγελος Αποστόλου εξέδωσε Δελτίο Τύπουστο οποίο ανέφερε ότι θα δοθεί παράταση για τη νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων για άλλους 18 μήνες, δηλαδή μέχρι τις 12-9-2016. Ωστόσο η σχετική νομοθετική ρύθμιση δεν ψηφίστηκε ποτέ με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή παράταση της προθεσμίας επίσημα να μην υπάρχει.

Εν τω μεταξύ “τρέχει” η προθεσμία για τη νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων με βάση το Ν. 4178/2013.

Σε σχετικό Δελτίο Τύπου που εξέδωσαν χθές από κοινού το ΥΠΕΚΑ και το ΥΠΑΠΕΝ αναφέρουν:

«Με αφορμή τη συμπλήρωση δύο χρόνων εφαρμογής του νόμου 4178 για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και με βάση τα σχετικά στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε το ΤΕΕ, ο Υπουργός ΠΑΠΕΝ, Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας δήλωσε:

Η πρακτική της αυθαίρετης δόμησης αποτελεί ίσως το πιο μελανό σημείο των τελευταίων δεκαετιών στα θέματα χωροταξίας και πολεοδομίας για τη χώρα μας. Η Πολιτεία, τα τελευταία δύο χρόνια έδειξε ότι έχει τα εργαλεία να αντιμετωπίσει οριστικά το ζήτημα, όταν υπάρχει πολιτική βούληση. Οι πολίτες ας έχουν στο μυαλό τους ότι μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε λήγει η προθεσμία ένταξης στις ρυθμίσεις του νόμου, έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν τις αυθαιρεσίες στα ακίνητά τους. Επισημαίνεται ότι μετά την προθεσμία αυτή, κανέναν ακίνητο με αυθαιρεσία και κανένα αυθαίρετο κτίσμα δεν θα μπορεί ούτε να μεταβιβασθεί ούτε να αξιοποιηθεί. Η Πολιτεία διασφαλίζει πλέον τη νομιμότητα και την ασφάλεια των κατασκευών.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΑΠΕΝ Κωστής Μουσουρούλης δήλωσε:

Ο νόμος 4178/2013 αποτελεί την τελευταία μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπιστούν οριστικά οι πολεοδομικές εκκρεμότητες των προηγούμενων ετών στα ακίνητα. Η πρόσφατη κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου θωρακίζει αυτή την πρωτοβουλία της Πολιτείας, ώστε να δοθεί επιτέλους οριστικό τέλος στην αναχρονιστική πρακτική της αυθαίρετης δόμησης. Καμία αυθαιρεσία δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή. Βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο εξάμηνο εφαρμογής του νόμου 4178/2013. Οι πολίτες δεν πρέπει να αμελήσουν να κλείσουν τους λογαριασμούς τους με το πολεοδομικό παρελθόν των ακινήτων τους.

Έτσι λοιπόν, ενώ οι ιδιοκτήτες των αυθαίρετων κτισμάτων που χρησιμοποιούνται για σταβλικές εγκαταστάσεις έχουν τη δυνατότητα να τακτοποιηθούν πολεοδομικά μέχρι τον Φεβρουάριο του 2016, κανείς δεν είναι σε θέση να τους πει τι θα γίνει με την αδειοδότηση της εγκατάστασής τους.

Να επισημάνουμε ωστόσο ότι η νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων είναι ένα πρόγραμμα, που με τη μία ή την άλλη μορφή, “τρέχει” από το 2006, και με συνεχείς παρατάσεις έφτασε αισίως στο 2015(!). Επομένως είναι σοβαρή η ευθύνη και των κτηνοτρόφων, που όλα αυτά τα χρόνια δεν έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τις συνεχείς ευκαιρίες που έδωσε η Πολιτεία για την τακτοποίηση της εγκατάστασής τους.

 

Tags:

, , , ,

Leave a Reply