Θερμά δεκτός στην Άρτα ο πρωθυπουργός

Θερμά δεκτός έγινε στην Άρτα -περιοχή καταγωγής του- ο πρωθυπουργός Αλέξής Τσίπρας, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του:

«Γεια σας συμπατριώτες. Καλώς σας βρήκα. Σας ευχαριστώ θερμά, μέσα από την καρδιά μου, γι αυτή τη ζεστή, την ανθρώπινη, τη θερμή υποδοχή, γι άλλη μια φορά στην Άρτα.

Είμαι βαθιά συγκινημένος κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ, σας αντικρίζω στα πάτρια εδάφη, αν και η σημερινή σας παρουσία μου δίνει να καταλάβω για ποιο λόγο τόσες μέρες λυσσομανάνε.

Λυσσομανάνε γιατί η πραγματική η δημοσκόπηση είναι αυτή που ζούμε σήμερα εδώ.

Και σε κάθε μέρος, σε κάθε πόλη, σε κάθε περιφέρεια της χώρας, σε κάθε χωριό, σε κάθε γειτονιά.
Έχουν κάνει λάθος αν κάποιοι έχουν προεξοφλήσει τις εξελίξεις, θεωρώντας ότι μπορούν να λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Γιατί ξενοδόχος είναι ο ελληνικός λαός που πόνεσε όλα αυτά τα χρόνια, που πέρασε δύσκολα όλα αυτά τα χρόνια.

Εμείς δεν ήμασταν κλεισμένοι στη ναφθαλίνη των γραφείων και στα στούντιο, εκεί όπου παράγονται ειδήσεις ψεύτικες και χαλκευμένες.

Εμείς βρεθήκαμε δίπλα στους ανθρώπους και νοιώσαμε και την αγωνία τους και τη δυσκολία τους και νοιώθουμε ακόμα τη δυσκολία των ανθρώπων γύρω μας.

Γιατί ξέρουμε, ότι παρά τα όσα καταφέραμε, αυτή η χώρα μπορεί να πάει πολύ καλύτερα και η κοινωνία αξίζει πολύ καλύτερα και η οικονομία έχει ήδη πετύχει πολλά, αλλά όσα έχει πετύχει ήρθε η ώρα να τα καρπωθούν σιγά-σιγά οι πολλοί.

Γιατί εμείς για τους πολλούς δουλεύουμε, για τους πολλούς αγωνιούμε, για τους πολλούς οργανώνουμε το μέλλον.

Συνειδητοποιώ λοιπόν σήμερα τον λόγο, τον λόγο για τον οποίο έχουν επιλέξει οι πολιτικοί μας αντίπαλοι να μην αντιπαρατίθενται με πολιτικά σχέδια και με προτάσεις. Να μην συζητούν για την οικονομία.

Να μην συζητούν για τα προβλήματα της κοινωνίας, αλλά να επιχειρούν μια αντιπαράθεση σε φόντο κίτρινο και μαύρο. Κίτρινο από τις φυλλάδες της παραπολιτικής και μαύρο από τις φυλλάδες τις ακραίας δεξιάς και τα fake news των χαλκείων τους.

Εμείς δεν θα ασχοληθούμε μαζί τους. Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης επιχείρησε μια τριήμερη συζήτηση στη Βουλή για να αναδείξει υποτίθεται, ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας είναι υβριστής. Και το μόνο που κατάφερε είναι να αποδείξει ότι ο μεγαλύτερος υβριστής είναι ο ίδιος, αμαυρώνοντας τη μνήμη της οικογένειάς μου και του νεκρού πατέρα μου.

Βρίσκομαι εδώ, στα πάτρια εδάφη, για να δώσω μια απάντηση. Δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτή την αντιπαράθεση γιατί για τον καθένα και την καθεμιά από μας, η καλύτερη απάντηση είναι η ίδια η ζωή μας και το έργο μας. Και η ζωή και το έργο κανενός δεν μπορεί ούτε να αμαυρωθεί , ούτε να διαψευστεί.
Εμείς, λοιπόν, απαντάμε σε όλους αυτούς: εσείς ασχοληθείτε με ό,τι θέλετε, εμείς θα ασχοληθούμε με το έργο μας και με το σχέδιό μας για την επόμενη μέρα γι’ αυτό τον τόπο, για την επόμενη μέρα για τους πολλούς.

Ξέρω βέβαια ότι αυτή η αθλιότητα θα συνεχιστεί. Kαι θα συνεχιστεί γιατί δεν έγινε κατά λάθος. Είναι επιλογή.

Όταν δεν υπάρχει πολιτικό αφήγημα, όταν δεν υπάρχει σχέδιο – ή μάλλον υπάρχει σχέδιο και είναι αποκρουστικό, γιατί είναι ένα σχέδιο που πάει κόντρα στα συμφέροντα των πολλών, είναι ένα σχέδιο που οδηγεί στην κοινωνική λεηλασία, όπως τη ζήσαμε τα χρόνια 2010-2014, τότε αυτά όλα θα επαναλαμβάνονται και τα βλέπουμε και σήμερα.

Από τις φυλλάδες της παραπολιτικής, των γνωστών επιχειρηματιών που έχουν τις δικές τους δυσκολίες με τη Δικαιοσύνη και ψάχνουν τρόπο να ξεμπλέξουν. Δεν θα δώσω συνέχεια και θα πω ότι αυτό που με αφορά και αυτό που αφορά εσάς είναι ότι για πρώτη φορά η οικονομία, μετά από πολλά χρόνια, έχει τη δυνατότητα να δώσει μια προοπτική στους πολλούς.

Για πρώτη φορά δίνουμε τη 13η σύνταξη στους συνταξιούχους. Όχι μόνο δεν κόψαμε τη σύνταξη, αλλά την δίνουμε μόνιμα.

Για πρώτη φορά, μπορούμε να ελαφρύνουμε τα βάρη όχι μόνο σε αυτούς που βρεθήκαν στο περιθώριο, όπως κάναμε αυτά τα τέσσερα χρόνια, αλλά και στη μεσαία τάξη, με μείωση της φορολογίας και με στοχευμένες παρεμβάσεις.

Και έχουμε τη δυνατότητα γιατί, όλα αυτά τα χρόνια, δουλέψαμε σκληρά και δουλέψαμε με σχέδιο.
Τα μέτρα τα οποία θα ψηφίσουμε την άλλη βδομάδα είναι η αρχή μόνο μιας νέας οικονομικής πολιτικής.
Πιστεύουμε βαθιά, ότι ελαφρύνοντας τη φορολογία, δίνοντας κίνητρα στην επιχειρηματικότητα, στην υγιή επιχειρηματικότητα, βάζοντας κανόνες στην αγορά εργασίας, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ακόμα μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας το επόμενο διάστημα.

Γιατί ξέρουμε, ότι αυτός είναι ο εθνικός στόχος. Ο εθνικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, νέες δουλειές για τα παιδιά μας, για τα νέα παιδιά τα επόμενα χρόνια και αυτές τις θέσεις θα τις μοιράσουμε με δικαιοσύνη στους ανθρώπους που πέρασαν δύσκολα τα προηγούμενα χρόνια.

Μας ρωτάνε πολλοί και μας λένε, θα υπάρξουν και νέα μέτρα στο μέλλον ελάφρυνσης;
Απαντάμε ότι σχεδιάζουμε με ασφάλεια, δεν θέλουμε εμείς να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις δημοσιονομικού εκτροχιασμού όπως έκαναν οι προηγούμενοι, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι ναι.»

 

Tags: