Θεοδωρίδου: Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση

Η φυσική ανοσία συμπληρώνεται από αυτή του εμβολίου, έκανε γνωστό η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία των εμβολιασμών. Σήμερα Δευτέρα 1 Νοεμβρίου, σημειώθηκε αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας.

Οι προβληματισμοί για την προσφερόμενη διάρκεια ανοσίας είχαν ξεκινήσει από την αρχή του εμβολιασμού και σήμερα γνωρίζουμε ότι διαρκεί 6 μήνες, σημείωσε η ίδια, υπενθυμίζοντας τη σημασία του εμβολιασμού.

Ακόμη, αναφέρθηκε και σε όσους έχουν νοσήσει, λέγοντας ότι η σύσταση των διεθνών οργανισμών είναι η χορήγηση μίας δόσης εμβολίου να γίνεται 6 μήνες μετά τη νόσηση.

Επιπλέον, έκανε λόγο και για τα αποτελέσματα μελέτης, βάσει της οποίας ανεμβολίαστοι που είχαν νοσήσει -διάστημα έως 5 μήνες- είχαν 5,5, φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν σε σχέση με τους εμβολιασμένους που δεν είχαν νοσήσει. Ο εμβολιασμός υπερτερεί της φυσικής ανοσίας από τη νόσηση, είπε συγκεκριμένα η κ. Θεοδωρίδου.

Η τρίτη δόση είναι αποτελεσματική στην προστασία από σοβαρές μορφές νόσου σε σύγκριση με άτομα που έλαβαν 2 δόσεις πέντε μήνες πριν, υπογράμμισε η κ. Θεοδωρίδου.

 

Tags: