Τα κιόσκια της «πληροφόρησης» με …αφίσες

Μέχρι πριν μερικά χρόνια, τότε που “λεφτά υπήρχαν” ο κάθε -κυριολεκτικά- πικραμένος που ήθελε μερικά γρήγορα “λεφτάκια” εκπονούσε ένα πρόγραμμα “καινοτομίας & τεχνολογίας” (χαρακτηρισμοί με τους οποίους οι ειδικοί του τομέα γελούσαν βέβαια) και έβρισκε πάντα πρόθυμους αγοραστές στο χώρο των ΟΤΑ.

Τα συστήματα αυτά αφορούσαν από διάφορες εφαρμογές ή “εφαρμογές” που συνήθως δεν προσέφεραν απολύτως τίποτα στον τελικό αποδέκτη που καλούνταν να τις πληρώσει, πάντα με προκλητικά υπέρογκα ποσά. 

Ήταν μια ολόκληρη βιομηχανία, μέρος της οποίας ήταν και αυτά τα ακαλαίσθητα κιόσκια της λεγόμενης “τουριστικής” πληροφόρησης, τα οποία βέβαια σε μια χώρα με έντονα τεχνοφοβικά χαρακτηριστικά σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα των ίδιων των συσκευών αυτών δεν, μπόρεσαν ποτέ να λειτουργήσουν σωστά.

Το πρόβλημα βέβαια δεν είναι τόσο ότι πετάχτηκαν χρήματα φορολογουμένων στον ελληνικό “Καιάδα” της υποτιθέμενης τεχνολογικής υιοθέτησης, ούτε ότι τα συστήματα αυτά ουσιαστικά ποτέ δεν λειτούργησαν, αλλά το ότι οι πόλεις που είχαν τη …φαεινή ιδέα να τα εγκαταστήσουν, από τότε τα φορτώθηκαν, δουλεύουν – δεν δουλεύουν οι συσκευές, ακόμα μια παγκόσμια ελληνική πρωτοτυπία.

Επειδή βέβαια ουδέν κακόν αμιγές καλού, βρήκαν χώρο έκφρασης στα κιόσκια αυτά οι …άστεγοι “καλλιτέχνες” του δρόμου οι οποίοι προχώρησαν σε εκτεταμένες “αισθητικές” παρεμβάσεις. Επιπλέον, βρήκαν πάνω στις οθόνες και ωραίες επίπεδες επιφάνειες οι αφισοκολλητές -ξέρετε πόσο δύσκολο είναι βρεις ωραίες επιφάνειες για αφισοκόλληση τη σήμερον ημέρα- κι έτσι οι οθόνες παρέχουν πλέον αρκετές πληροφορίες, σε …έντυπη ωστόσο μορφή, από τα πάρτυ της Φιλοσοφικής έως τις διάφορες εκδηλώσεις των συλλογικοτήτων που διεξάγονται στην πόλη, με προφανή βέβαια αδυναμία στην …ταχύτητα ενημέρωσης!

Τα γκράφιτι τις πρόσοψης της συσκευής βέβαια, μπορεί να είναι και σχεδιασμένα για να επιτελούν και ρόλο επισήμανσης της συσκευής από τους περαστικούς ή ακόμα και να …διώχνουν και τα περιστέρια μακριά -ποιος ξέρει- μπορεί εμείς οι υπόλοιποι, οι τεχνολογικά αδαείς, να αδυνατούμε να συλλάβουμε στην πλήρη έκταση της την μοναδική αυτή καινοτομία…

Και για να σοβαρευτούμε (όλοι μας!) είναι καιρός να αφαιρεθούν αυτά τα ακαλαίσθητα σκουπίδια που ποτέ δεν λειτούργησαν και συνεχίζουν να προσβάλλουν την αισθητική αλλά και τη νοημοσύνη μας!

Και βέβαια, μιας και μπαίνουμε και σε προεκλογική περίοδο, δεν θα ήταν άσχημο να ενημερωθεί και ο πολίτης σχετικά με το τι πλήρωσε για τα συστήματα αυτά.

Epirus News

Υ.Γ. Το συγκεκριμένο κιόσκι της φωτο βρίσκεται έξω από το Δημαρχείο των Ιωαννίνων, στο κέντρο της πόλης, πράγμα που έχει κι αυτό τη σημασία του…

 

Tags: