Τα Γιάννενα υποδέχτηκαν την Ολυμπιακή Φλόγα, σε μια συγκινητική τελετή με φόντο τη λίμνη Παμβώτιδα

Τα Γιάννενα υποδέχτηκαν το απόγευμα του Σαββάτου την Ολυμπιακή Φλόγα, σε μια λιτή και συγκινητική τελετή, με φόντο τις πανέμορφες εικόνες της λίμνης Παμβώτιδας.

Οι Γιαννιώτες απέδωσαν τιμές στο σύμβολο του ολυμπισμού, που ξεκίνησε από την αρχαία Ολυμπία το μακρύ ταξίδι του προς το Ρίο της Βραζιλίας, όπου θα διεξαχθούν οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες.

Για ένα σύμβολο με οικουμενική σημασία και πανανθρώπινη αξία, έκανε λόγο στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας, ο εκπρόσωπος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Βασίλης Κατσιώρας, μίλησε για την περηφάνια με την οποία η Ελλάδα δίνει τη φλόγα των αγώνων με τους συμβολισμούς που αυτή μεταφέρει, ενώ ο Βραζιλιάνος εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής των αγώνων του Ρίο 2016, αναφέρθηκε στα αισθήματα φιλίας που τρέφει ο λαός του για τη χώρα που «γέννησε» τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Σημαντικοί αθλητές είχαν την τιμή να τρέξουν στους δρόμους της πόλης, μεταφέροντας στα χέρια τους τη δάδα με τη Φλόγα. Το βωμό άναψε με φανερή συγκίνηση ο Γιούρκας Σεϊταρίδης, ο αθλητής που ξεκίνησε από τα Γιάννενα για να κατακτήσει τα ευρωπαϊκά γήπεδα, ενώ η Αμαλία Τσιάβου, η παγκόσμια πρωταθλήτρια κωπηλασίας, ήταν αυτή που πήρε τη φλόγα από το βωμό για να συνεχίσει το ταξίδι της επί ελληνικού εδάφους προς τον επόμενο σταθμό που ήταν η Βέροια.

Στη διαδρομή της μέσα στα Γιάννενα τη φλόγα μετέφεραν συνολικά επτά αθλητές: ΖΕΡΒΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ – ΛΙΑΓΚΟΥ ΑΝΘΗ – ΣΕΪΤΑΡΙΔΗΣ ΓΙΟΥΡΚΑΣ – ΤΣΙΑΒΟΥ ΑΜΑΛΙΑ – ΜΠΑΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ – ΠΑΠΑΣΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ – ΣΙΩΖΟΣ ΠΑΡΙΣ

Η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή δώρων και με την εμφάνιση του Τμήματος Παραδοσιακών Χορών του Δήμου Ιωαννιτών.

Σύμβολο με οικουμενική σημασία

«Η φλόγα που άναψε στο βωμό της αρχαίας Ολυμπίας, και ταξιδεύει μέχρι την άκρη της γης, δεν είναι απλά ο σύνδεσμος της αρχαίας Ελλάδας με το σύγχρονο κόσμο. Είναι ένα σύμβολο με οικουμενική σημασία και πανανθρώπινη αξία. Κουβαλάει βαθύτατους συμβολισμούς, τόσο επίκαιρους στις συνθήκες που ζούμε σήμερα!», τόνισε στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ιωαννίνων, Θωμάς Μπέγκας και συνέχισε λέγοντας:

«Η Φλόγα – σύμφωνα με το αρχαιοελληνικό μύθο του Προμηθέα – ήταν το σύμβολο της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπους. Το σύμβολο της ανθρώπινης εφευρετικότητας, του αγώνα για τη ζωή.

Η Φλόγα που ανάβει με την επίκληση στο θεό του ήλιου και του φωτός, η Φλόγα που όσο έκαιγε έσβηνε τις φλόγες των πολέμων, είναι το σύμβολο της ειρήνης σ’ έναν μισαλλόδοξο κόσμο.

Αθλητές σύμβολα για τη νεολαία μας έχουν ταξιδέψει την ιερή Φλόγα. Και σήμερα σπουδαίοι αθλητές από την πόλη μας κράτησαν στα χέρια τους τη δάδα. Έστειλαν με τη σειρά τους ένα μήνυμα για το πείσμα, την αφοσίωση και τη σκληρή προσπάθεια που απαιτείται κάτω από δύσκολες συνθήκες -που σήμερα έχουν γίνει ακόμη πιο δύσκολες- για να κερδίσεις απλά … ένα στεφάνι ελιάς.

Υποδεχόμαστε την ολυμπιακή φλόγα στα Γιάννενα. Ευχόμαστε το καλό ταξίδι μέχρι το Ρίο. Με την ευχή, έστω ένα «ψήγμα» από τους συμβολισμούς που μεταφέρει, να βρουν έδαφος να ακουμπήσουν στο σημερινό ταραγμένο κόσμο μας».

 

Tags:

, , , ,