«Τα γεωτρύπανα στο εργοτάξιο και η αυτοδιοίκηση σε περισυλλογή…»

Ανοιχτή επιστολή της Πρωτοβουλίας Πολιτών Ενάντια στις Εξορύξεις στην Ήπειρο:

«Εδώ και δύο εβδομάδες περίπου οι πετρελαϊκές εταιρίες αποφάσισαν να απομακρυνθούν από το πεδίο των ερευνών για τον εντοπισμό των ερευνών ποσοτήτων υδρογονανθράκων.

Εντύπωση προκαλεί η αιφνίδια αυτή απόφαση, αφού πλέον φαίνεται ότι υπάρχει μια… απενεργοποίηση στις περιοχές έρευνας στους νομούς Ιωαννίνων και Θεσπρωτίας. Οι υπεύθυνοι του εργοταξίου προχώρησαν στο (πρόσκαιρο;) «κλείσιμο» των ερευνών –χωρίς κανένας να γνωρίζει γιατί- και τα μηχανήματα βρίσκονται στο εργοτάξιο της εταιρίας, στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙ.ΠΕ.). Την ίδια ώρα, πάντως, εντύπωση προκαλεί ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πετρελαϊκοί «κολοσσοί» οφείλουν μισθούς στους εργαζόμενους. Κάποιοι εξ αυτών έχουν στείλει διαδικτυακά μηνύματα, επιχειρώντας να αφυπνίσουν την κυβέρνηση, ενώ παράλληλα καταδεικνύεται η εξαπάτηση περί… παχυλών μισθών και συνέπειας.

Στο μεταξύ, το «κρυφτούλι» επιλέγει η τοπική αυτοδιοίκηση και η Περιφέρεια Ηπείρου και μέχρι τώρα δεν υπήρξε καμιά αντίδραση για τις οφειλές στους εργαζόμενους. Οι αυτοδιοικητικοί φορείς βρίσκονται σε περίσκεψη, γνωρίζοντας ότι θα εισπράξουν το «πολιτικό κόστος» εν όψει των εκλογών του ερχόμενου Μαϊου. Κι αυτό επειδή όχι μόνο αρνούνται να ενημερώσουν τους πολίτες για τις επιπτώσεις σε ανθρωπογενές και φυσικό περιβάλλον, αλλά και επειδή καλλιέργησαν ψεύτικες ελπίδες και παράλληλα τάχθηκαν υπέρ των ερευνών και εξορύξεων, παρότι οφείλουν να γνωρίζουν ότι η «μαύρη ανάπτυξη» θα βυθίσει την Ήπειρο στην αφάνεια.

Σημαντικά συμπεράσματα βγήκαν στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Πρέβεζα για τις έρευνες και εξορύξεις υδρογονανθράκων. Το βασικό συμπέρασμα ήταν να γίνει «βασικό θέμα» στον προεκλογικό αγώνα η «μαύρη ανάπτυξη» και να αποκτήσει πανελλαδικές διαστάσεις. Στις τοποθετήσεις τους, οι ομιλητές (Βαγγελίτσα Κοντοδήμα, Πέλα Καλογήρου και Γιάννης Παπαδημητρίου), ανέδειξαν το σύνολο των προβλημάτων που θα επηρεάσουν αρνητικά την Ήπειρο σε όλες τις δραστηριότητες (τουρισμός, πρωτογενής τομέας, δημόσια υγεία) και κάλεσαν τους πολίτες να είναι σε εγρήγορση, ώστε να αποτραπεί ο σχεδιασμός των εξορύξεων.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι οι Πρωτοβουλίες Πολιτών στην Ήπειρο, οι συμμετέχουσες στον κοινό αγώνα συλλογικότητες, πολίτες και κόμματα θα συμμετέχουν στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Βασικό σύνθημα θα είναι το «ΟΧΙ εξορύξεις πετρελαίων στην Ήπειρο», ενώ θα αναρτηθεί και σχετικό πανό.»

 

Tags: