Τα Χριστούγεννα φυτρώνουν μαϊντανοί;

Γράφει ο Νηφάλιος

Snowman, Chrismas, christmas treeΝα με συμπαθάτε, αλλά όταν και η… κουτσή Μαρία υιοθετεί κάτι, τότε δεν μιλάμε για μόδα, αλλά για καρακιτσαριό. Ο λόγος για τα Χριστουγεννιάτικα χωριά, που εδώ και λίγα χρόνια έχουν ξεφυτρώσει σαν τους… μαϊντανούς σε όλη τη χώρα.

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι μια προσπάθεια των τοπικών κοινωνιών για να προσελκύσουν κόσμο και να τονώσουν κάπως την τοπική οικονομία. Θεμιτό και σωστό αλλά, ρε αδερφέ, χάθηκε να γίνει μια προσπάθεια με γούστο; Γιατί θα πρέπει να είναι κιτς και πανηγυριώτικη η ατμόσφαιρα;

Δεν αναφέρομαι σε κάποιο συγκεκριμένο τέτοιο Χωριό. Μιλάω γενικά για μια τάση –ή μια … αταξία- που εσχάτως παρατηρείται σε πολλές περιοχές.

Τα Χριστούγεννα έγιναν αυτά που έγιναν –από εμπορικής σκοπιάς- επειδή προβάλλουν/προωθούν ένα μαρκετίστικο μήνυμα. Όταν αυτό το μήνυμα το κάνεις… φυσαρμόνικα στο τράβηγμα και το ξεχειλώνες, βάζοντας ακόμη και μαγαζιά με παντόφλες μέσα στα Χωριά, τότε το νόημα των Χριστουγέννων –εμπορικά- πάει περίπατο.

Εν κατακλείδι, θεμιτές είναι οι προσπάθειες, αλλά ρε παιδιά, λίγο γούστο… Πόνεσαν τα μάτια μας!…

Υ.Γ.: Με όλο το θάρρος, η φετινή Αστερούπολη δεν μου αρέσει. Κάπου χάθηκε η περυσινή μαγεία, μιας και όλοι μυρίστηκαν φράγκα. Είπα και πιο πάνω: θεμιτό, αλλά βάλτε κάποιους γουστόζικους κανόνες!

Υ.Γ.2: Δεν αναφέρομαι μόνο στην Αστερούπολη έτσι; Σημειώστε το αυτό. Τουλάχιστον στα Γιάννενα έχουμε και την ομίχλη που από μόνη της δημιουργεί μια μαγεία!

 

Tags:

, , , , , , ,