ΣΥΡΙΖΑ: “Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας”

«Με αφορμή πληροφορίες για επικείμενο πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας συμπολιτών μας στην Ανατολή Ιωαννίνων, δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους ανθρώπους των οποίων η καθημερινότητα βάλλεται με τόσο βάναυσο τρόπο και στεκόμαστε στο πλευρό τους.

Διευκρινίζουμε προς αποκατάσταση της αλήθειας ότι: επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν εκτελέστηκαν πλειστηριασμοί α’ κατοικίας, διότι υπήρχε θεσμικό πλαίσιο προστασίας της και υποχρέωση των funds σε κλήση για ευνοϊκή ρύθμιση στον οφειλέτη πριν από οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, πλαίσιο μη εκτέλεσης πλειστηριασμών, και πλαίσιο δικαστικών προσφυγών από τους  νόμους Κατσέλη – Σταθάκη. Το Μάρτιο του 2019 θεσπίσαμε το νόμο 4605 στο πλαίσιο του οποίου καθιερώθηκε η διαδικασία ρύθμισης χρεών με τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Ο νόμος αυτός καταργήθηκε από την ΝΔ η οποία νομοθέτησε τον νέο πτωχευτικό νόμο 4738/27.10.2020 ο οποίος κατήργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποκρούσαμε τον πτωχευτικό νόμο της ΝΔ με πρόταση μομφής στον υπουργό Οικονομικών ειδικά για το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας. Εν συνεχεία, τον Ιούλιο του 2020 καταθέσαμε τροπολογία του ν. 4605/2019 (νόμος Σταθάκη-Κατσέλη) με διεύρυνση των κριτηρίων για την υπαγωγή μεγαλύτερου αριθμού δανειοληπτών .

Τον Σεπτέμβριο του 2020 καταθέσαμε νέα τροπολογία για αναστολή των πλειστηριασμών για ακίνητο πρώτης κατοικίας , εφόσον η αντικειμενική αξία αυτού δεν υπερβαίνει τις 280.000 Ευρώ.  Δυστυχώς όλες  μας οι τροπολογίες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Το 2020 η ΝΔ ψηφίζει τον πτωχευτικό νόμο 4738/27.10.2020 που δεν παρέχει καμία προστασία στην πρώτη κατοικία και ανοίγει το δρόμο για μαζικούς πλειστηριασμούς.

Στο νέο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ θα αντικατασταθεί ο πτωχευτικός κώδικας με νόμο για  την απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικίας, της αγροτικής γης και της επαγγελματικής στέγης. Τίποτα δεν εμποδίζει ένα νέο κανονιστικό πλαίσιο που θα προστατεύει την πρώτη κατοικία και θα δίνει δυνατότητες βιώσιμων ρυθμίσεων και με δικαστικές εγγυήσεις. Τίποτα, εκτός από την απληστία και την αισχροκέρδεια των funds και των servicers και την υποταγή της κυβέρνησης Μητσοτάκη – ΝΔ, στις ορέξεις τους Θα μας βρούνε απέναντί τους σε κάθε έξωση από την πρώτη κατοικία κάθε πολίτη, θα είμαστε εκεί να αντισταθούμε και να στηρίξουμε τους αδύναμους, γιατί η αλληλεγγύη των απλών ανθρώπων είναι η πιο καλή πόρτα ασφαλείας.»

[δελτίο τύπου]

 

Tags: