Συνέντευξη με την υποψήφια Δημοτική Σύμβουλο Κική Δημολένη

Η εκπαιδευτικός και υποψήφια Δημοτική Σύμβουλοςμε την παράταξη “Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα” Βασιλική (Κική) Δημολένη* παραχώρησε συνέντευξη στο Epirus News:

Epirus News: Γιατί κατέρχεστε υποψήψια;

Το ενδεχόμενο να κατέβω στις εκλογές δεν ήταν στα άμεσα σχέδιά μου. Όμως μετά την πρόταση του Δημάρχου, του Θωμά του Μπέγκα προβληματίστηκα για το ποια θα έπρεπε να είναι η τελική μου απόφαση και κατά πόσο θα ήμουν επαρκής σε περίπτωση εκλογής μου, διότι είμαι μητέρα, σύζυγος, ελεύθερη επαγγελματίας, συμμετέχω σε διάφορους συλλόγους, είμαι Πρόεδρος στο σύλλογο Γονέων του 12ου Δημοτικού σχολείου στην Ακαδημία, γεγονός που περιορίζει αρκετά το διαθέσιμο χρόνο μου.

Epirus News: Γιατί δεχθήκατε;

Επειδή αγαπώ τα Γιάννενα, είναι η πόλη μου, η πόλη στην οποία γεννήθηκα, μεγάλωσα, σπούδασα, ζω και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά τα τελευταία 20 χρόνια. Εδώ ζει η οικογένειά μου, είναι η πόλη στην οποία μεγαλώνω τα παιδιά μου, οπότε θεωρώ ότι θα ‘πρεπε να προσπαθήσω κι εγώ με όλες μου τις δυνάμεις να βελτιώσω την καθημερινότητά τους.

Επίσης σημαντικός παράγοντας και ίσως ο σημαντικότερος ήταν το επάγγελμά μου: όπως είπατε είμαι φιλόλογος, με φροντιστήρια στην πόλη εδώ και 15 χρόνια περίπου. Η δουλειά μου συνδέεται άμεσα με την επαφή με τον κόσμο, με την προσφορά, με τα παιδιά, αλλά συγχρόνως είναι και μια σκληρή, δουλειά με πολύωρη ενασχόληση, υπευθυνότητα και ανάγκη για άμεσο αποτέλεσμα. Ξέρετε, όσοι δουλεύουν σε φροντιστήρια έχουν μάθει να προγραμματίζουν, να αξιοποιούν τις δυνατότητες των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζονται, είτε αυτοί είναι συνάδελφοι, είτε μαθητές είτε γονείς, και να κρίνονται, δυστυχώς ή ευτυχώς εκ του αποτελέσματος. Όλα αυτά είναι κάποια τουλάχιστον από τα στοιχεία που σίγουρα χρειάζονται και στον δήμο και σε οποιαδήποτε μορφή διοίκησης.

Επιπλέον είμαι φύσει αισιόδοξη, ένας άνθρωπος με πολλά όνειρα, με πίστη στους ανθρώπους και πιστεύω ότι μπορώ να τα καταφέρω.

Αλλά υπήρξε κι ένας τελευταίος, αλλά όχι λιγότερο καθοριστικός παράγοντας, κι αυτός δεν είναι άλλος από τη γνωριμία μου με τον Θωμά τον Μπέγκα, έναν άνθρωπο φιλικό, μετριοπαθή, με ευαισθησίες, που αγωνίζεται για το Δήμο με πάθος και όραμα, έναν Δήμαρχο που έχει κάνει έργο, αλλά και δε διστάζει να αναγνωρίσει τυχόν λάθη και παραλείψεις.

Epirus News: Ποιό το “όραμα” σας για την πόλη και το Δήμο;

Εννοείται ότι θα ήθελα μια πόλη που θα αναπτύσσει παράλληλα όλους τους τομείς, μια έξυπνη πόλη με έργα υποδομής που θα αναβαθμίσουν την καθημερινότητα των πολιτών, κάποια από τα οποία βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Αλλά λόγω αντικειμένου και ενδιαφερόντων θα ήθελα να εστιάσω ιδιαίτερα στην εκπαίδευση, την οποία θεωρώ τη μεγαλύτερη επένδυση που μπορεί να κάνει μια κοινωνία για το μέλλον της. Και εκεί θα μπορούσα να προσφέρω κι εγώ αρκετά, με τις γνώσεις και την εμπειρία μου.

Για παράδειγμα θα μπορούσαμε με τη συνδρομή του Δήμου να συνδέσουμε τον πολιτισμό, τον εθελοντισμό και την κοινωνική πολιτική με τα σχολεία, όχι με μεμονωμένες δράσεις, αλλά με προγράμματα τα οποία θα εστιάζουν στην καθημερινότητα των μαθητών, στη συνεχή επαφή τους με το θέατρο, τη μουσική και τις εθελοντικές δράσεις. Επιπλέον πρέπει να βρούμε τρόπους μέσα από στοχευμένες βιωματικές δράσεις να μυήσουμε τα παιδιά στην ταυτότητα της πόλης, να συνδέσουμε τα σχολεία και τους μαθητές με την ιστορία του τόπου, την αρχιτεκτονική του, τους λογοτέχνες του… Έτσι θα δημιουργήσουμε τους υπεύθυνους, ευαίσθητους αυριανούς πολίτες.

Epirus News: Ποιο θεωρείτε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα στην πόλη;

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της πόλης μας σήμερα είναι η αδιαφορία των δημοτών για την ταυτότητά της. Πιστεύω ότι ο δήμος θα πρέπει να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, με παράλληλες δράσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών και θα αναβαθμίσουν ιστορικούς χώρους και γειτονιές. Διότι έτσι θα επιτευχθεί η ανάδειξη της ιστορία της πόλης των Ιωαννίνων και η καλλιέργεια των δημοτών και θα αναβαθμιστεί η καθημερινότητα των ανθρώπων που θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτά τα μέρη και για τουριστικούς λόγους (με παράλληλη άνοδο του βιοτικού τους επιπέδου) και για την επαφή με άλλα μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Η Κική Δημολένη είναι φιλόλογος, εκπαιδευτικός στη φροντιστηριακή εκπαίδευση επί εικοσαετία και ιδιοκτήτρια φροντιστηρίων από το 2005 [www.frondistirioepilogi.eu]. Σπούδασε κλασσική φιλολογία και στη συνέχεια ολοκλήρωσε δύο μεταπτυχιακά. Έχει εκδώσει το βιβλίο «Habemous 20» ενώ σύντομα κυκλοφορείται διήγημα της.

 

Tags: